KONAKLAMA İŞLETMELERİNDE HEDEF MALİYETLEME UYGULAMA DÜZEYLERİNİN TESPİTİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA

Satış fiyatının piyasa tarafından tespit edildiği bir rekabet ortamında işletmelerin başarılı bir şekilde varlıklarını sürdürebilmeleri için yönetebilecekleri alan olan maliyetler üzerine odaklanmaları gerekmektedir. Bu bağlamda konaklama işletmeleri, müşteri istek ve beklentilerini karşılayacak hedeflemelidirler. Bu çalışmada küresel rekabete en açık olan konaklama işletmelerinin hedeflenen karı gerçekleştirebilecekleri bir maliyet düzeyinde hizmet sunulmasını sağlayacak hedef maliyet (HM) yönteminin uygulanma düzeyi araştırılmıştır. Bu amaçla, Antalya ilinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmeleri ve tatil köylerine yönelik hazırlanan anket çalışması yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Antalya’da faaliyet gösteren 245 konaklama işletmesinden 180’ine ulaşılmış, 118 tanesinden analize elverişli cevap alınmıştır. HM kullanan işletmelerle HM kullanmayan işletmelerin farkını ortaya koymak için oluşturulan hipotezler mann-withney u testi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak konaklama işletmelerinin HM yöntemini farklı bir isim altında da olsa uyguladıkları tespit edilmiştir

RESEARCH ON DETERMINING THE LEVELS OF TARGET COSTING APPLICATION FOR ACCOMMODATION BUSINESSES

Accommodation businesses must focus on cost in order to be successful in a competition situation which in selling price of services they presented is fixed by market. In this context accommodation businesses should aim at to be managed the costs which meet the customer and expectations prior to fulfill just yet. In this study, it is investigated the application level of target costing (TC) method that enables the accommodation businesses exposure to global competition will provide service at cost level that they will performe the targeted profit. For this purpose, a questionnaire that prepare for accommodation businesses operating in the province of Antalya and holiday villages in the five-star hotel businesses was performed by the face to face interview technique. It was reached to 180 of 245 accommodation businesses that operate in Antalya and it was taken answer back from 118 businesses convenient to analyse. The hyphothesis that was created in order to determine the difference between businesses use TC and not use was analyzed by the Mann-Whithney u test. As a result, it was corfirmed that accommodation businesses implemented TC method even if in a different name

___

  • ACAR, Durmuş (2005), Küresel rekabette Maliyet Yönetimi ve Yaklaşımları:Tekstil Sektörü İle İlgili Bir Araştırma, Asil Yayın Dağıtım, Ankara.
  • ALAGÖZ, Ali ve Yunus CERAN (2006), “Stratejik Maliyet Ve Kar Planlama Aracı Olarak Hedef Maliyet Yönetimi”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:15, s.61-83.
  • ANSARİ Shadid L. and BELL Jann E., CAM-I, Target Costing, The Next Frontier in Stratagic Cost Management, Irwın Publishing,Chicago, 1997.
  • BAYAZITLI, Ercan ve Murat KOÇSOY (2009), “Hedef Maliyetlemenin Türk İmalat İşletmelerinde (İSO 500) Uygulanma Düzeyi ve Uygulanabilirliğinin Tespitine İlişkin Bir Araştırma-1”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, sayı:42, Nisan, s.58-75.
  • BAYAZITLI, Ercan ve Murat KOÇSOY (2009), “Hedef Maliyetlemenin Türk İmalat İşletmelerinde (İSO 500) Uygulanma Düzeyi ve Uygulanabilirliğinin Tespitine İlişkin Bir Araştırma-2”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, sayı:43, Temmuz, s.24-40.
  • BRAUSCH, John M. (1994), “Target Costing For Profit Enhancement”, Management Accounting, November, Vol:LXXVI, No:5, s.45-49.
  • DOĞAN, Zeki ve Ayşegül HATİPOĞLU (2004), “Hedef Maliyetleme Yönteminin Uygulanabilirliğine İlişkin Bir Araştırma, Muhasebe ve Finansman Dergisi, sayı:21, Ocak, s.101-109.
  • ERTAŞ, Fatih Coşkun (1998), “Yeni ve Dinamik Bir Maliyet Yönetim Aracı Olarak Hedef Maliyetleme Yöntemi”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:12, Sayı: 1-2, s.177196.
  • GÜRDAL, Kadir (2007), Maliyet Yönetiminde Güncel Yaklaşımlar, Siyasal Kitabevi, 1.Baskı, Ankara.
  • İZBUDAK, Zeynep Hande, (2005), Pazara Yönelik Stratejik Maliyetleme Yöntemleri ve Hedef Maliyetleme Üzerine Bir Uygulama, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • KARCIOGLU, Reşat (2000), Stratejik Maliyet Yönetimi: Maliyet ve Yönetim Muhasebesinde Yeni Yaklasımlar, Aktif Yayınevi, Erzurum.
  • ŞAKRAK, Münir (1997), Maliyet Yönetimi: Maliyet ve Yönetim Muhasebesinde Yeni Yaklaşımlar, Yasa Yayınları, No:80, İstanbul.
  • YAZICI, Nusret (2008), Maliyet Yönetim Sistemleri (Türk Hazır Giyim Sektörü İncelemesi), Savaş Yayınevi, Ankara.