TÜRKLERİN FAZİLETİ

Tanıtımını yaptığımız Türklerin Fazileti adlı çalışma, Ramazan Şeşen tarafından tercüme edilmiş ve yayına hazırlanmıştır. Şeşen uzun bir giriş kısmının ardından Câhız’a kadar İslam Dünyasında Türkler başlığıyla önemli tarihi bilgilere yer vermektedir. Eser üzerinde yapılan çalışmalara ve tercümelerine yer verdikten sonra ana metnin tercümesi yer almıştır. Son kısımda ise Şeşen, Câhız’ın diğer eserlerinden seçmeler yapmak suretiyle yazara dair detaylı bilgilere yer vererek onu okurlara daha iyi tanıtmaya çalışmaktadır. Önce Câhız hakkında akademik yönüne dair önemli bir tespitle başlayalım: “Mutezili ulema, gelişim ve değişime açık olmaları bir yana kendilerini gelenekle sınırlamamış ve eleştirel düşünerek içinde yaşadıkları toplumun sorunlarına cevaplar üretmeye çalışmıştır. Bu manada entelektüel bir düşünürün en önemli niteliği, olayları kritik ederken içinde yaşadığı zamanın ötesine uzanan bir perspektife sahip olmasıdır. Tarihe dair yaklaşımlarında görüldüğü üzere Câhız, bu bakış açısına sahiptir.”

___

  • Câhız, Ebû Osman Amr b. Bahr b. Mahbûb el-Kinâni el-Leysî. Menâkıbü Cündi’l-hilâfe ve Fazâilü’l-Etrâk/Hilafet Ordusunun Menkıbeleri ve Türklerin Faziletleri. çev. Ramazan Şeşen. İstanbul: Yeditepe Yayınevi Yayınları, 2017.
  • Câhız, Ebû Osman Amr b. Bahr b. Mahbûb el-Kinâni el-Leysî. El-Beyân ve’t-Tebyîn. Thk. İbrahim Şemseddin. Lübnan, 2003.
  • Câbirî, Muhammed Âbid. İslam’da Siyasal Akıl. çev. Vecdi Akyüz. İstanbul: Kitabevi Yayınları, 1997.
  • Köse, Mustafa. Mutezile’de Entelektüel Düşünce –Câhız-. İstanbul: Endülüs Yayınları, 2017.
  • Yavuz, Yusuf Şevki. “Câhiz”. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 7/24-26. Ankara: TDV Yayınları, 1993. Erişim Tarihi: 10.08.2022. https://islamansiklopedisi.org.tr/cahiz#1