MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI: BURDUR İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Ülkemizde son yıllarda muhasebe mesleğine uluslararası düzeyde standartlar kazandırılmasına yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Ancak bir taraftan muhasebe mesleğinin uluslararası standartlara uyum süreci devam ederken, diğer taraftan meslek mensuplarının çözüm bekleyen; artan iş yükü, var olan mesleki sorunları, çalışma koşullarının zorlukları vb sorunları bulunmaktadır. Bu çalışma, muhasebe meslek mensuplarının karşılaşmış oldukları sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik beklentileri tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda Burdur ilinde faaliyette bulunan ve bağımsız olarak çalışan muhasebe meslek mensupları ile yüz yüze görüşme yapılarak anket uygulanmıştır

Muhasebe Meslek Mensuplarının Sorunları: Burdur İlinde Bir Araştırma

In recent years, the accounting profession in our country has accelerated efforts to bring standards at the international level. However, compliance with the international standards of the accounting profession on the one hand while continuing the process, on the other hand there are unresolved issues of the members of the profession. This study aims to identify the problems of professional accountants operating in the city of Burdur faced, while carrying out their profession and to bring up their expectations from taxpayers and accounting occupation chambers by putting forward solutions is intended to bring. Questionnaire prepared for this purpose, applied to members of accounting professionals operating in the city of Burdur, the resulting data were analyzed with the help of statistical software packages and findings of the analysis results are evaluated
Keywords:

-,

___

  • ALPARSLAN, A.M. (2010). Örgütsel Sessizlik Ġklimi ve ĠĢgören Sessizlik DavranıĢları Arasındaki EtkileĢim: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Elemanları Üzerinde Bir AraĢtırma, Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • ALTAN, M. (2004). “Muhasebecilik Mesleğinin Toplumda Algılanma Biçimi Üzerine Bir AraĢtırma”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11: 1-29,
  • BANAR, K. ve EKERGĠL, V. (2010). “Muhasebe Meslek Mensuplarının Hizmet Kalitesi: Sunulan Hizmetlerin Kalitesi ile MüĢteri Memnuniyeti ĠliĢkisi EskiĢehir Uygulaması”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1) : 39-60.
  • BÖKE, K. vd. (2011). Sosyal Bilimlerde AraĢtırma Yöntemleri, Alfa Basım Yayım Dağıtım, 3. Basım, Ġstanbul.
  • EROL, M. ATMACA, M. ve ġAHĠN, L. (2004). “BiliĢim Teknolojilerindeki GeliĢmelerin Muhasebe Meslek Elemanlarının Mesleki Faaliyetlerine Olan Etkileri ve Ampirik Bir ÇalıĢma”, Muhasebe ve Denetime BakıĢ, 13: 31-44.
  • GENÇOGLU, G. Ü. ve ERTAN, Y. (2012). “Muhasebe Kalitesini Etkileyen Faktörler ve Türkiye’deki Durum”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 53: 1-24.
  • KALAYCI, ġ. (2008). SPSS Uygulamalı Çok DeğiĢkenli Ġstatistik Teknikleri, Asil Yayın Dağıtım, 3. Baskı, Ankara.
  • KALAYCI, ġ. ve Teksen, Ö. (2006), “Muhasebecilik Mesleğinde KarĢılaĢılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri: Isparta ili Merkezi Uygulaması.”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 31: 90-101.
  • KANTEN, S. ve KANTEN, P. (2009). Hat Yöneticilerin Ġnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamalarındaki Performansı Ġle ĠliĢkili Etkenler: Konaklama ĠĢletmelerinde Bir AraĢtırma, Ġ.Ü ĠĢletme Ġktisadi Enstitüsü Yönetim Dergisi, 20(63):119-139.
  • OTLU, F. ve DURMUġ, F. (2010). “Muhasebe Meslek Mensuplarının Muhasebe Mesleğine BakıĢ Açılarının Değerlendirilmesi ve Elazığ Ġli Uygulaması”, Muhasebe ve Denetime BakıĢ, 31: 77-92.
  • ÖZULUCAN, A. BENGÜ, H.Ö. ve Fevzi, S. (2010). “Muhasebe Meslek Mensuplarının Güncel Sorunları, Uygulamada KarĢılaĢtıkları Yetersizlikler Ve Meslek Odalarından Beklentilerinin Unvanları Ve Mesleki Deneyim Süreleri Yönüyle Ġncelenmesi: Türkiye Genelinde Bir AraĢtırma” Muhasebe ve Denetime BakıĢ, 31: 41-64.
  • PEKDEMĠR, R. (1999). Muhasebe Mesleğinde UzmanlaĢma ĠSMMMO Yayınları, Ġstanbul.
  • SUADĠYE, G. ve YÜKSELEN, C. (2001). “Mükelleflerin ve Muhasebecilerin Birbirlerinden Beklentileri”, Mali Çözüm, ĠSMMMO Yayını, 56:15-26.
  • TETĠK, N. KINAY, F. ve CĠĞER, A. (2008). “Antalya Ġlindeki Muhasebe Meslek Mensuplarına Yönelik Durum Analizi ve Beklentilerini Saptamaya Dönük Bir AraĢtırma” Muhasebe ve Finansman Dergisi, 38: 70-79.
  • UZAY, ġ. ve GÜNGÖR, ġ. (2004). “Muhasebecilerin Sorunları ve Beklentileri: Kayseri ve NevĢehir Ġlleri Uygulaması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 22: 94-104.
  • YILDIRIM, S. (2007). “Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Faaliyetlere ĠliĢkin Anket Sonuçlarının Değerlendirilmesi”, Muhasebe ve Denetime BakıĢ, 23: 33-46.