ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE HİZMET KALİTESİ ALGISI VE BİR ARAŞTIRMA

Ülkemizde gelişmekte olan yeni alışveriş trendleri ve hizmet sektöründeki payını günden güne artırması nedeniyle alışveriş merkezleri işletme bilimi literatüründe birçok çalışmaya konu olmaya başlamıştır. Bu işletmelerin içinde bulunduğu piyasa çok sayıda müşteri potansiyeline sahiptir ve buna bağlı olarak sert bir rekabet ortamı vardır. Bu nedenle hizmet kalitesinin yüksek tutulması ve bunun müşteriler tarafından doğru algılanması gereklidir. Bu çalışma temel itibariyle üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; perakendecilik, hizmet ve hizmet kalitesi kavramları tartışılmıştır. İkinci bölümde ise SERVQUAL ölçeği kullanılarak alışveriş merkezlerinde müşterilerin hizmet kalitesi algısı üzerinde elde edilen sonuçlar paylaşılmıştır. Son bölümdeki uygulama ise İstanbul Anadolu Yakası’nda bulunan 3 büyük alışveriş merkezinde gerçekleştirilmiştir

Alışveriş Merkezlerinde Hizmet Kalitesi Algısı ve Bir Araştırma

Keywords:

-,

___

  • 1. AKAYDIN, Hüsnücan (2007), Perakende Mağaza Atmosferinin Müşterilerin Satın Alma Kararı Üzerindeki Rolü: Eskişehir İlindeki Alışveriş Merkezi Müşterileri İle Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.
  • 2. ASLAN, Selma (1999), Kütüphane ve Bilgi Hizmetlerinde Kalite Yönetimi Uygulamaları, (Yay. Haz: Ö. Bayram, E.Erkan, T.Gülle, D. Toplu, M. Toplu ve E. Yılmaz), Bilginin Serüveni: Dünü, Bugünü ve Yarını…: Türk Kütüphaneciler Derneğinin Kuruluşunun 50. Yılı Uluslar Arası Sempozyum Bildirileri, 17-21 Kasım 1999, Ankara içinde 126- 135, Ankara.
  • 3. ÇİÇEK, Recep ve İsmail Can Doğan (2009), “Müşteri Memnuniyetinin Artırılmasında Hizmet Kalitesinin Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma: Niğde İli Örneği”, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt 10, Sayı 1, s. 199-217.
  • 4. DEVEBAKAN, Nevzat ve Mehmet Aksaraylı (2003), “Sağlık İşletmelerinde Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçümünde SERVQUAL Skorlarının Kullanımı ve Altınordu Hastanesi Uygulaması”, DEÜ S.B.E. Dergisi, Cilt 5, Sayı1, s. 38-54.
  • 5. ELEREN, Ali ve Burhan Kılıç (2007), “Turizm Sektöründe Servqual Analizi İle Hizmet Kalitesinin Ölçülmesi ve Bir Termal Otelde Uygulama”, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt 9, Sayı1, s. 235-263.
  • 6. ERKILIÇ, Turan A (2007), “Toplam Kalite Yönetimi İlkelerinin Yönetim Yaklaşımları Bağlamında Tartışılması”, GAU J. Soc. & Appl. Sci., Cilt 2, Sayı 4, s.50-62.
  • 7. FİLİZ, Zeynep, Eren Yılmaz ve Ceren Yağızer (2010), “Belediyelerde Hizmet Kalitesinin Servqualanalizi İle Ölçümü: Eskişehir Belediyelerinde Bir Uygulama”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt10, Sayı 3, s. 59-76.
  • 8. HOFFMAN, K.Douglas ve John E Bateson (1997), Essential of Service Marketing, The Dryden Press, USA.
  • 9. HURLEY, Robert F. (1994), “TQM and Marketing: How Marketing Operation in Quality Companies”, Journal of Marketing, July, Cilt 1, Sayı 4, s.43.
  • 10. JURAN, Joseph M (1988), Juran’s Quality Control Handbook, 4th Edition, Ed: By Juran and Frank M. Gryna, Mc Graw Hill. Co., New York.
  • 11. KILIÇ, Burhan ve Ali Eleren (2010), “Termal Otel İşletmelerinde Hizmet Kalitesinin Ölçülmesi Measurıng Servıce Qualıty for Thermal Hotel”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 15, Sayı 3, s.119-142.
  • 12. KURİLOFF, Arthur H, John M. Hemphıll ve Douglas Cloud (1993), Starting and Managing the Small Business, Mc Graw-Hill Edition, Singapore.
  • 13. KÜÇÜKALTAN, Derman (2007), Turizm Endüstrisinde Hizmet Kavramı, Edt: Şevkinaz Gümüşoğlu ve diğerleri, Hizmet Kalitesi (29- 37), Detay Yayıncılık, Ankara.
  • 14. OKUMUŞ, Abdullah ve Bahar Yasin (2007), “Yapı Market Müşterilerinin Hizmet Kalitesi Değerlendirmelerine Göre Pazar Bölümlerinin İncelenmesi”, Erciyes Üniversitesi iktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı 28, Ocak-Haziran, s. 87-106.
  • 15. PARASURAMAN, A, Valarie A. ZeıthamL ve Leonard L. Berry (1988), “SERVQUAL: A Multiple-İtem Scale for Measuring Customer Perceptions of Service Quality”, Journal of Retailing, Cilt 64, Spring, s.12-40.
  • 16. PARASURAMAN, A., Leonard L. Berry (1985), “A Conceptual Model Of Service Quality and its İmplications for Future Research”, Journal of Marketing, Cilt 49, s. 41- 50.
  • 17. RAJ, Arora ve Charles Stoner (1996), “The Effect of Perceived Service Quality and Name Familiarity on the Service Selection Decision”, The Journal of Services Marketing, Cilt 10, Sayı1, s. 24.
  • 18. TİMUR, Necdet, İnci Varinli ve Mine Oyman (2006), Perakendeciliğe Giriş, Edt: Sevgi Ayse Öztürk, Açıköğretim Fakültesi Yayını, Eskişehir.
  • 19. VARİNLİ, İnci, Kenan Güllü ve Selma Babayiğit (2001), “Perakendecilikte Hizmet Kalitesi ve Tüketicilerin Kalite Değerlendirmelerine Yönelik Bir Araştırma”, Pazarlama Dünyası, Cilt15, Sayı 4, Temmuz/Ağustos, s.32-38.
  • 20. YAVAŞ, Uğur, Martin Benkensteın ve Uwe Stuhldreıer (2004), “Relationships Between Service Quality and Behavioral Outcomes: A Study of Private Bank Customers in Germany”, The International Journal of Bank Marketing, Cilt 22, Sayı 2, s.144-157.
  • 21. YILMAZ, Veysel, Zeynep Filiz ve Betül Yaprak (2007), “Servqual Yöntemiyle Yükseköğretimde Hizmet Kalitesinin Ölçülmesi”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 7, Sayı1, s. 299-316.
  • 22. YUMUŞAK, Naci Utku (2006), Hizmet Kalitesinin Ölçümü ve Hizmet Kalitesini Etkileyen Faktörler: Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Uygulaması, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-0603
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

PARÇALI ARİTMETİK DEĞİŞİMLİ GERİ ÖDEMELERE SAHİP ORTAKLIĞA DAYALI KONUT FİNANSMAN MODELİ

  Prof.dr.abdullah EROĞLU, Yrd.doç.dr.gültekin ÖZDEMİR

TEDARİK ZİNCİRİ FAALİYETLERİNİN MALİYETLERİ VE DIŞ KAYNAK KULLANIMI İLİŞKİSİ

  Prof.dr.durmuş ACAR, Dr.burcu Aslantaş ATEŞ

AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYELİK SÜRECİNDE TÜRKİYE’DE DEMOKRATİKLEŞME, SİVİL TOPLUM VE SENDİKALAR

  Doç.dr.ahmet KARADAĞ, Arş.gör.sefa USTA

GELECEĞİN KENTTE İNŞASI: ÇANAKKALE KIRSALINDA GÖÇ EĞİLİMLERİ

  Yrd.doç.dr.doğan BIÇKI

ÖRGÜTSEL ADALET ve PSİKOLOJİK GÜÇLENDİRME: KARŞILIKLI ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

  Yrd.doç.dr.şenay YÜRÜR, Arş.gör.kemal DEMİR

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİN GİRİŞİMCİLİK POTANSİYELİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ (NEVŞEHİR’DEKİ YÜKSEK ÖĞRENİM ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDE YAPILAN BİR ARAŞTIRMA)

  Doç.dr.kenan ÖREN, Yrd.doç.dr.mehmet BİÇKES

HİSSE SENEDİ PERFORMANSINI ETKİLEYEN RASYOLAR VE İMKB 30 ENDEKSİNDE 2001-2009 DÖNEMİ PANEL VERİ ANALİZİ

  Yrd.doç.dr.süleyman Serdar KARACA, Yrd.doç.dr.eşref Savaş BAŞCI

FİNANSAL MANİPÜLASYONLARIN ORTAYA ÇIKARILMASI VE ÖNLENMESİNDE ADLİ MUHASEBENİN ÖNEMİ: TÜRK HUKUK SİSTEMİNDE VAR OLMASI GEREKLİLİĞİ ÜZERİNE BİR TARTIŞMA

  Doç.dr.hayrettin USUL, Doç.dr.metin TOPÇUOĞLU

TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİNİN ÖRGÜTSEL ETKİLİLİK BOYUTLARI

  Yrd.doç.dr.ömer Lütfi ANTALYALI

LİZBON ANTLAŞMASI SONRASINDA SUBSİDİARİTE İLKESİ

  Doç.dr.yüksel METİN, Doç.dr.yakup ALTAN