ALGILANAN İŞ GÜVENCESİNİN, İŞ TATMİNİ, ÖRGÜTSEL BAĞLILIK VE İŞTEN AYRILMA NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Çalışma hakkının korunması ve işverenlerin bu konudaki keyfi uygulamalarının sınırlandırılarak, engellemesini kapsayan iş güvencesi konusu, son yıllarda yaşanan ekonomik krizler ve durgunlukların getirdiği belirsizlikler ve değişen rekabet koşulları sonucu, çalışanlar açısından yaşanan olumsuzluklarla birlikte giderek artan bir önem kazanmıştır. Bu bağlamda iş güvencesi konusunun çalışanlar üzerindeki olası etkilerinin ortaya konulmasının önemli olduğu düşünülmekte olup; iş ortamı ve islerinin geleceğine ilişkin belirsizliklerle birlikte bu konudaki endişelerinin giderilerek çalışanlara huzurlu ve güvenli bir is ortamı yaratılmasının örgütsel değişkenler üzerinde çeşitli çeşitli etkilere neden olacağı, uygunsuz is davranışlarını ve ayrılma niyetini olumsuz yönde etkileyerek, engelleyeceği; iş tatmini ve örgütsel bağlılığı ise olumlu yönde etkileyeceği, sağlanabileceği düşünülmektedir. bunun sonucunda etkinlik ve verimlilik artışlarının sağlanabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, algılanan iş güvencesinin, iş tatmini, örgütsel bağlılık ve isten ayrılma niyeti üzerindeki etkileri incelenmiş, söz konusu etkileri ve değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmak amacıyla çeşitli istatistikî analizler yapılmıştır.

ANALYZING THE EFFECTS OF PERCEIVED JOB SECURITY ON JOB SATISFACTION ORGANIZATIONAL LOYALTY AND INTENTION TO LEAVE

As a result of the re-structuring efforts of organizations parallel to uncertainties and changing conditions of competition caused by economic crises and stagnation in recent years, job security issue which covers the protection of work right and restriction of arbitrary applications/implementations of employers regarding this subject, gained gradually importance while it brings negative effects for employees. In this direction, exposure of the possible effects of job security on employees is considered as important. Creating reliable and comfortable working environment by removing the concerns of employees about uncertainties of working environment and the future of their job will have various effects on organisational variables. In this study, the effects of job security on job satisfaction, organizational loyalty and intention to leave has been examined and various statistical analysis has been done in order to reveal the relationships between mentioned effects and variables. 

___

  • 1. Mahmut Özdevecioğlu, “İş Tatmini ve Yaşam Tatmini Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, 11. Ulusal Yönetim ve Örgüt Kongresi Bildiri Kitabı, Afyon Kocatepe Üniversitesi, 22-24 Mayıs 2003.
  • 2. ÖNDER Çetin, WASTİ Arzu, “İş Güvencesi: Kapsamlı Bir Model Testi”, 11. Ulusal Yönetim ve Örgüt Kongresi Bildiri Kitabı, Afyon Kocatepe Üniversitesi, 22-24 Mayıs 2003.
  • 3. BAŞ Türker, Anket, İkinci Baskı. Ankara, Seçkin Yayıncılık San. Ve Tic.A.Ş., 2003
  • 4. ÇÖMLEKÇİ Necla, Temel İstatistik İlke ve Teknikleri, Üçüncü Baskı, İstanbul, Bilim ve Teknik Yayınevi, 1998.
  • 5. DEMİR Fevzi, İş Güvencesi, İkinci Basım. Barış Yayınları, İzmir, 1999.
  • 6. KOÇ Yıldırım, İş Güvencesi, Türk-iş Eğitim Yayınları, No:8, Ankara, 1999.
  • 7. TAŞKENT Savaş, İş Güvencesi ve Yeni Yasal Düzenleme. BİS Eğitim Yayınları, Ankara, Aydoğdu Ofset, 2002.
  • 8. WASTİ Arzu, “Meyer ve Allen’in Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık Ölçeğinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Analizi”, 8 nci Ulusal Yönetim ve Örgüt Kongresi Bildiriler Kitabı, Nevşehir; 25-27 Mayıs 2000.
  • 9. ASHFORD Susan J., LEE Cynthıa and BOBKO Phılıp, “Content, Causes and Conseguences of Job Insecurtıy: A Theory-Based Measure and Substantıve Test”, Academy of Management Journal, December 1989, Vol. 32, No. 4.
  • 10. ERDİL Oya, KESKİN Halit, “Güçlendirmeyle İş Tatmini, İş Stresi ve Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkiler” İ.Ü.İşletme Fakültesi Dergisi, C:32, S:1, İstanbul, Nisan 2003.
  • 11. LİM Vivien K.G., “Job Insecurity and It’s Outcomes: Moderating Effects of Work Based and Non-Work Based Social Suppport”, Human Relations, Vol.49, No.2.
  • 12. ÖZDEVECİOĞLU Mahmut, “Algılanan Örgütsel Desteğin İşten Ayrılma Niyeti Üzerindeki Etkileri”, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdare Enstitüsü Dergisi (Basılacak)
  • 13. CEYLAN Özgür, “Ödül Yönetiminin Çalışanlarda İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Yaratmadaki Rolü ve Bir Uygulama” Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi SBE, 2002.
  • 14. DALOĞLU Mehmet, “Türk Silahlı Kuvvetlerinde İş gücü Devri: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık ve Ayrılma İsteği Çerçevesinde Bir İnceleme”, Başkent Üniversitesi SBE, Ankara, 2002.
  • 15. YILMAZ Tarık, “İşsiz Artık Kötümser”, Milliyet, 2 Mayıs 2004.
  • 16. KAYA Pir Ali, “İş Güvencesi: Türk Çalışma Mevzuatındaki Düzenleme, 158 Sayılı ILO Sözleşmesi ve Temmuz 2000 Tarihli İş Güvencesi Yasa Taslağının Kısaca Değerlendirilmesi”.2002a,http://www.iktisat.uludag.edu.tr./dergi/10/11pi rali/pirali.html. (18 Mart 2004)
  • 17. KHATRI Naresh, BUDHWAR Pawan and FERN Chong Tze, “Employee Turnover: Bad Attitude or Poor Management”, 1999, http:// www.ntu.edu.sg./nbs/sabre/working. paper.htm. ( 2 Eylül 2004)
  • 18. KÖMÜRCÜOĞLU Hüseyin, “Belirsizlik Ortamında İş Tatmini ve İşe Bağlılık”, 2002, http://www.isgüc.org./arc-view.phb.html. (8 Nisan 2004).