Goffman’ın Total Kurumlarına Bir Örnek Olarak Kibbutzlar ve Değişen Denetleme Biçimleri

Birey- toplum ilişkisi içerisinde, bireyin toplum tarafından kontrol altına alındığı, denetlendiği ve bireyselliğinin kısıtlandığı kurumları inceleyen Erving Goffman’ın total kurumlar analizi, tarihsel ve modern bir çok kuruma dair çıkarımlar sunmaktadır. Bu kurumlar içerisinde özellikle işe benzeyen görevlerin daha iyi yerine getirilmesi için kurulduğu söylenen ve kendilerini yalnızca bu araçsal dayanaklar üzerinde meşrulaştıran kurumlar olarak tanımlanan: askeri kışlalar, gemiler, yatılı okullar, çalışma kampları, benzeri bir örgütlenme biçimi olarak İsrail’de 1910 yılında kurulan ve hala varlığını devam ettiren Kibbutzlar ve bir total kurum olarak Kibbutz ortak çalışma ve ortak yaşamının incelenmesi bu çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Kibbuztlarda egemen olan kontrol ve düzenleme mekanizmasının Goffman’ın tanımladığı Total kurum özellikleriyle ilişkili olarak incelenmesi çalışmanın bir diğer amacını oluşturmaktadır. Dolayısıyla, 1980’lerden itibaren Kibbutzların geçirdiği önemli yapısal değişime rağmen Kibbutzları üyelerinin bir otorite tarafından denetlenen, düzenlenen ve eğitim süreçleriyle yeniden üretilmeye çalışılan aidiyetleri ve kontrol altında tutulmaları yüzyıllar geçse de hala total kurum özellikleriyle örtüşmektedir.

___

  • Demez G. , Ertan C., Kart E., Timurturkan M., Cankurtaran S., Aktin S., (2017). Denetimli Serbestlikte Yeniden Sosyalleşme, İstanbul: Bağlam Yayınları.
  • Foucault, M. (2011). Büyük Kapatılma, çev. I. Ergüden, Ferda Keskin, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Goffman, E. (1957). Characteristics of Total Institutions, Symposium on Preventive and Social Psychiatry, Sponsered Jointly by the Walter Reed Army Institute of Research, Walter Reed Army Medical Center and the National Research Council, , 43-70.
  • Goffman, E. (2015), Tımarhaneler, Akıl Hastalarının ve Kapatılmış Diğer Kişilerin Toplumsal Durumu Üzerine Denemeler, Ankara: Heretik Yayıncılık.
  • Goldenberg, S. R. Wekerle, G. , (1972), From Utopia to Total Institution in a Single Generation: The Kibbutz and The Bruderhof, International Review of Modern Sociology, Vol.2, No.2; 224-232.
  • Rabin, A.I. (1965), Growing up in the Kibbutz, Springer Science Business Media.
  • Russell, R., Hanneman R., Getz S., (2011). The Transformation of Kibbutizm, Israeli Studies, Vol.16, No.2, (Summer 2011), s.109-126. Indiana University Press
  • Spiro, M. (1956). Kibbutz: Venture in Utopia. New York: Schocken Books.
  • Spiro, M. (1958). Children of the Kibbutz. New York: Schocken Books.
  • Sıdal, S. (2016). Kendine Özgü Kooperatif Bir Model Olarak İsrail Kibbutzları, Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 2016, 51, (1) : 90-102
  • Taşlıgil, N., Şahin, G., (2012), Kolektif İşletme Tiplerine Tipik Bir Örnek: Kibbutzlar, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl:5, Sayı: 9, Haziran 2012, 213-229. Yasa, İbrahim, (1972). Kibbutz’un Toplumsal İdeolojisi ve Yapısı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt: 27, Sayı: 4, s. 9 – 15, Ankara