Buket uzuner’in “önceki ve sonraki kadın” hikâyesine feminist bir bakış

Okur merkezli kuramlar sınıflamasına giren feminist eleştiri; psikanaliz, Marksizm, okuyucu olarak kadına yönelen eleştiri ve yazar olarak kadına yönelen feminist eleştiri gibi açılımlarla disiplinlerarası (psikolojik, kültürel, politik, sosyolojik, biyolojik, edebî, dilbilimsel gibi) bir yaklaşımı içermektedir. Feminist edebiyat eleştirisi ise, kültür ve edebiyattaki yerleşik ve dolayısıyla erkeğin bakış açısını yansıtan değerleri, kalıpları sorgulayarak işin öteki yüzüne dikkat çeker. Böyle bir amaçla, bu çalışmamızda, Buket Uzuner’in Önceki ve Sonraki Kadın başlıklı hikâyesi feminist okumaya tâbi tutulacaktır.

A feminist abroach to the story of önceki ve sonraki kadın by Buket Uzuner

Feminism can be roughly defined as a movement that seeks to enhance the quality of women’s lives by defying the norms of society based on male dominance and subsequent female which implies the emancipation of women from the shackles, norms and customs of society. It demands that women should be treated as autonomous subjects, and not as passive objects. The aim of this study is to examine Buket Uzuner’s contribution to the feminist question in her story of Önceki ve Sonraki Kadın.

___

Adler, Alfred, Cinsiyetler Arasında İşbirliği, (Çev: Selçuk Selvi), Payel Yayınları, İstanbul, 1999.

Horney, Karen, Psikanalizde Yeni Yollar, Öteki Yayınevi, İstanbul, 2007.

Kayhan, Fatma, Feminizm: ‘İzm’ler Dizisi, BDS Yayınları, İstanbul, 1999.

Moran, Berna, Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, İletişim Yayınları, İstanbul, 2010.

Parla, Jale, “Kadın Eleştirisi Neyi Gerçekleştirdi?”, içinde Kadınlar Dile Düşünce, (Derl: Sibel Irzık, Jale Parla), İletişim Yayınları, İstanbul, 2011, s. 15-34.

Uzuner, Buket, Ayın En Çıplak Günü, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1998.