Yapıda HVAC Sistem Seçimi

İnsanların hayatlarını sürdürdükleri yapıların; gelişen teknoloji ve nüfus artışı ile orantılı biçimde arttığı görülmektedir. Ülkemiz üzerinden yapılan araştırmalara göre özellikle inşaat sektöründeki üretim yüksek bir seviyeye ulaşmıştır. Bu üretilen yapıların üzerinden; “kullanıcı konforu bu oranda artış sağlamakta mıdır?”, “bu artışa paralel olarak solunan hava ne kadar kaliteli ve niteliklidir?” veya “hava kalitesi ve kullanıcı sağlığı için neler yapılmalı?” gibi sorular akla gelmektedir. Bu bağlamda kullanıcı konforu ve sağlığı için çözüm önerisi olarak HVAC sistemlerin doğru seçim ve kullanımından bahsedilmiştir. HVAC sistemlerin yapı tasarımı tamamlandıktan sonra alternatifler olarak değil, daha yapıya ait eskiz çalışmaları hazırlandığı sırada düşünülmesine ve çevresel faktörlerin doğru analiz edilmesinin önemine vurgu yapılmıştır. Bu sistemlerin seçimi ve tasarımı sırasında,  hedefler ve öncelikler belirlendikten sonra, tasarımcılar için bir ön görü kılavuzu oluşturmak amaçlanmıştır.

HVAC System Selection on Structure

It is observed that the structures are increasing in proportion with developing technology and population growth. According to research conducted over our country, especially in the construction sector production has reached a high level. "Does user comfort increase this rate?”, “how high quality and quality is the air breathed in parallel with this increase?” or “what should be done for air quality and user health?” as such, questions come to mind. In this context, the correct selection and use of HVAC systems is mentioned as a solution proposal for user comfort and health. After the construction design of HVAC systems is completed, it is emphasized that not as alternatives, but as sketches of more buildings are prepared and the importance of accurate analysis of environmental factors is emphasized. During the selection and design of these systems, after the objectives and priorities have been determined, it is aimed to create a pre-view Guide for designers.

___

  • [1] Öztürk, H.,K., Atalay, Ö., Yılancı, A., 2005. Yapılarda Kullanılan HVAC Sistemlerinde Kontrol Ve Enerji Verimliliği, Tesisat Mühendisleri Dergisi, Sayı: 90, S: 69.
  • [2] Küçükçalı, R., 2007. Çok Katlı Yüksek Konutlarda Hvac Sistemleri Seçimi, Türk Tesisat Mühendisleri Dergisi, Sayı 50, S: 22.
  • [3] Ashrae, 2010. Ashrae Standard 55-2010, Thermal Environmental Conditions For Human Occupancy, American Society Of Heating, Refrigerating And Air-Conditioning Engineers, Inc., Atlanta.
  • [4] Anonim, 2007., Yüksek Yapılarda Tesisat, Isısan Yayınları, İstanbul.
  • [5] Ashrae, 1989. Ashrae Handbook Of Fundamentals, American Society Of Heating, Refrigerating And Air-Conditioning Engineers, Inc., Atlanta.
  • [6] Ashrae, 1997. Ahsrae Temel El Kitabı (Fundamentals), Çev. T. Derbentli, Tesisat Mühendisleri Derneği Teknik Yayınlar 2, İstanbul.
  • [7] Fanger, P.O., 1972. Termal Comfort, Mc Graw Hill, New York.
  • [8] Schramek, E.R., 1996. Recknagel-Sprenger Schramek- Isıtma Ve Klima Tekniği El Kitabı, Çev. O. Saraçoğlu, A. Razgat, Tesisat Mühendisleri Derneği Teknik Yayınlar, İstanbul.
  • [9] Anonim, 2017. Güneş Enerjisinden Elektrik Üretiminde Mevcut Durum, İmkanlar, Sorunlar Ve Çözüm Önerileri. http://www.arsiv.mmo.org.tr/pdf/12060.pdf (Erişim Tarihi: 25.10.2018).
  • [10] Anonim, 2016. Yapilarda Kullanilan ¬HVAC-Sistemlerinde¬ Kontrol¬ ve Enerji¬ Verimliligi. https://www.termodinamik.info/bilimsel/yapilarda-kullanilan¬hvac¬sistemlerinde¬kontrol¬veenerji¬verimliligi (Erişim Tarihi: 23.09.2018).
  • [11] Anonim, 2008. Sistem Seçimi, Yakıt Ekonomisi ve Isıl Konfor-1. http://www.tesisatmarket.com/teknik/sistem-secimi¬yakit¬ekonomisi¬ve¬isil¬konfor¬1 (Erişim Tarihi: 15.10.2018).