Kentsel Dönüşümde Mekânsal Ayrışmayı Azaltmanın Bir Aracı Olarak Mahalle Eylem Planı: Konya - Doğanlar Mahallesi Örneği

Toplumda dezavantajlı grup olan ve çok boyutlu dışlanmalara maruz kalan Romanların yaşadığı mahalleler, mekânsal ayrışmanın en çok görüldüğü kentsel mekânlardır. Özellikle yaşadıkları kentin merkezinde konumlanan Roman mahalleleri, suçun merkezi olarak tehlikeli görülmeleri ve kötü fiziki çevre koşulları nedeniyle, yerel yönetimlerce kentsel dönüşüm projelerinin gerçekleştirilmesinin düşünüldüğü ilk alanlar arasındadır. Makalede, Konya Doğanlar Mahallesi örneğinde, Romanların çok boyutlu sosyal dışlanma ve mekânsal ayrışma sorunlarından yola çıkarak, daha başarılı ve sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm projesinin süreci ve "mahalle eylem planı" üzerine önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, nitel ve nicel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılarak Romanların demografik ve sosyal yapısı, ekonomik durumları ve mahallenin fiziki özellikleri analiz edilmiş ve öneriler geliştirilmiştir

Neighbourhood Action Plan as a Tool for Reduction Spatial Segregation in Urban Renewal: The Case of Konya -Doğanlar Neighbourhood

Neighborhoods, inhabited by Gypsy citizens who are the disadvantaged groups in society and exposed to multidimensional exclusions, are seen most urban spaces of the spatial segregation. In particular, Gypsy neighborhoods which are located in center of the living city, are seen dangerous as the center of the crime and poor physical environment, are among the first areas which considered the realization of urban renewal projects by local governments. In this article, for example Doğanlar Neighborhood based on Gypsies's multi-dimensional social exclusion and spatial segregation problems, the development of proposals on the process of more successful and sustainable urban renewal projects and "neighborhood action plan" is aimed. In this study, using qualitative and quantitative research methods and techniques, Gypsies's demographic and social structure, economic status and the neighborhood's physical properties were analyzed and developed recommendations

___

  • Akkan, B.E., Deniz, M.B., Ertan, M., 2011. Sosyal Dışlanmanın Roman Halleri. Punto Baskı, 108s, İstanbul.
  • Özkan, A. R. 2000. Türkiye Çingeneleri, Kültür Bakanlığı Yayınları. 143s, Ankara.
  • Aksu, M., 2003. Türkiye'de Çingene Olmak. Ozan Yayıncılık, 135s, İstanbul.
  • Kolukırık, S. 2005. Türk Toplumunda Çingene İmgesi ve Önyargısı. Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, 8 (2), 52-71.
  • Detaylı bilgi için: http://www.kadindostukentler.org/proje-yeep.php
  • Huntürk, M., ve Üstünel, A., 2011. Yavuz Selim ve 200 Evler Mahallelerinde Yaşayan Roman Vatandaşlarımıza Yönelik Envanter Çalışması. Samsun İl Özel İdaresi Araştırma Geliştirme Dairesi Başkanlığı Raporu, 80s, Samsun. http://www.samsun.gov.tr/yonetim/resimler/D osya_ve_Dokumalar_Bolumu/Yavuz_Sultan_Seli m_ve_200_Evler_Mahallelerinde_Rapor.pdf (Erişim tarihi: 01.02.2014).
  • Kılınç Demirvuran, G., 2007. Kentsel Ölçekte Mekânsal Ayrışma: Edirne Çingene Mahallesi Örneği. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 220s, Ankara.
  • Ertürk, F,. 2009. Neslişah ve Hatice Sultan (Sulukule) Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi. İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 69s, İstanbul.
  • Marsh, A., 2008. Eşitsiz Vatandaşlık: Türkiye Çingenelerinin Karşılaştığı Hak ihlalleri. Türkiye'de Romanlar Ayrımcı Uygulamalar ve Hak Mücadelesi, İstanbul. 53-107.
  • Uğurlu, Ö., ve Duru, B., 2010. Kriz ve Kentsel Yerinden http://kentcevre.politics.ankara.edu.tr/duruorg en.pdf (Erişim Tarihi 25.02.2014). Çingeneler.
  • Gökce, D. 2014. Kentsel Dönüşümle Yoksunluğu Azaltmaya Pozitif Katkı: Roman Mahalleleri Örneği. 2. Uluslararası Davraz Kongresi, 29-31 Mayıs, 2014, Isparta, 823-845.
  • Görgülü, Z., Dinçer, İ., Enlil, Z., Örnek, E., Kurtarır, E. ve Altınok, E., 2006. İstanbul'un Eylem Planlamasına Yönelik Mekânsal Gelişme Stratejileri Araştırma ve Model Geliştirme İşi - Mahalle Ölçeğinde Kentsel Dönüşüm Modeli - Küçükbakkalköy Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama http://www.yildiz.edu.tr/~ealtinok/kbk.pdf (Erişim tarihi: 01.02.2014). Yıldız Teknik Bölümü, 135s, İstanbul.
  • Kentleşme Şurası, 2009. Kentsel Dönüşüm, Konut ve Arsa Politikaları Komisyonu Raporu, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 181s, Ankara.
  • Dinçer, İ., 2012. 'Sorun Eksenli' ve 'Yere Özgü' Kentsel Dönüşüm Modelinin Getirdiği Olanaklar. Mimarlık http://www.mimarlikdergisi.com/index.cfm?sa yfa=mimarlik&DergiSayi=382&RecID=3008 (Erişim Tarihi 14.07.2014) 368.
  • Gültekin, N., 2009. The Impact of Social Exclusion in Residential Segregation: A Gypsy Neighbourhood Fevzi Pasa in Turkey. G.U. Journal of Science, 22 (3), 245-256.
  • Güzey, Ö., 2009. Sulukule'de Kentsel Dönüşüm: Devlet Eliyle Soylulaştırma. Mimarlık Dergisi, 346, 73-79. [16] Uzun, H., 2009. Kentsel Dönüşüm Uygulamalarının Kent Özlemi ve Kentlilik Açısından Değerlendirilmesi: Sulukule - Taşoluk Örneği, Kadir Has Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 79s, İstanbul.
  • Başaran Uysal, A., Okumuş, G. ve Sakarya, İ., 2011. Determination of the Strategies for the Urban Rehabilitation in the Romani Settlement (Çanakkale City, Turkey). Enhr Conference 2011 - 5-8 July, Toulouse.
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-7688
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kunduz Yöresi (Vezirköprü) Ormanlarında Saçlı Meşe (<i>Quercus cerris</i> L.) Türünün Potansiyel Dağılım Modellemesi

Serkan GÜLSOY, Özdemir ŞENTÜRK, Fatih KARAKAYA

Antalya İlinde Portakal Bahçelerinde Gözlenen Önemli Zararlı ve Yararlı Böcek Popülasyonları

Vildan GÖL, İSMAİL KARACA

Elastik Zemine Oturan Çapraz Tabakalı Kompozit Kalın Plakların Serbest Titreşim Analizi

FETHİ KADIOĞLU, GÜLÇİN TEKİN ÖZKAN, Nihan SATIR

İki Ononis Türünün Antioksidan Aktivitelerinin Karşılaştırılması

CENGİZ SARIKÜRKCÜ, Mustafa CENGİZ, Zafer ÇOMAK, Gökhan ZENGİN, Abdurrahman AKTÜMSEK

Yarı Manyetik Yarı İletken Malzemeden Koni Yüzeyinde Kuantum Hall İletkenliği

SEYFETTİN ALAN, ARİF BABANLI

Bazı Uçucu Yağların Myzus persicae ve Avcısı Chrysoperla carnea Üzerindeki Etkileri

ALİ KAYAHAN, Betül ŞİMŞEK, Cansu KARACA, İSMAİL KARACA

Laurus nobilis, Vitex agnus-castus ve Tamarix parviflora Türlerinin Kimyasal İçeriği ve Fenolik Ekstraktiflerinin İncelenmesi

Samim YAŞAR, Ali UĞUR CEVİZ, Yasin KARATEPE

Lif Türü ve İplik İnceliğinin Vortex İplik Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi

DEMET YILMAZ, Gizem KAYABAŞI

İki <i>Ononis</i> Türünün Antioksidan Aktivitelerinin Karşılaştırılması

Cengiz SARIKÜRKCÜ, Mustafa CENGİZ, Zafer ÇOMAK, Gökhan ZENGİN, Abdurrahman AKTÜMSEK

Uşak İli Nohut Ekim Alanlarında Nohut Yapraksineği [Liriomyza cicerina (Rondani, 1875) (Diptera: Agromyzidae)]'nin Biyolojisi ve Bulaşıklık Oranının Belirlenmesi

Erdal ZENGİN, Rüstem HAYAT