Gümüşköy Gümüş Cevherinin Siyanürleme Kinetiği

Bu çalışmada, Gümüşköy/Kütahya'dan alınan gümüş cevherlerinin siyanür liçinde, en önemli değişkenlerinden olan ortam pH'sı ve siyanür konsantrasyonunun siyanürleme kinetiği üzerine etkisi araştırılmıştır. Öncelikle, metalik gümüş, arjantit ve bunların yapay karışımının siyanürleme performansları belirlenmiş ve kinetik olarak değerlendirilmiştir. Gümüş ve/veya gümüş minerallerinin siyanürleme kinetiğinin belirlenmesi için optimum siyanürleme şartları belirenmiş ve daha sonra bu şartlarda Gümüşköy cevheri üzerinde deneylere geçilmiştir. Cevher içindeki gümüşün çözünme hızının ortam pH'sı ve siyanür konsantrasyonu ile doğrudan ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca, yapay cevherdeki gümüşün çözünme hızı ile cevherdeki gümüşün çözünme hızının birbirine çok yakın olduğu gözlenmiştir. Diğer taraftan, metalik gümüşün çözünme hızı ve çözünme hız sabiti cevherdeki gümüşten oldukça farklı gerçekleştiği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Siyanür, Siyanür Liçi, Çözünme Kinetiği, Gümüş Cevheri

___

  • Çelik, H., İpekoglu, Ü., Mordoğan, H. 1998. Behaviour of Certain Heavy Metals in Alkaline Cyanide Solutions, Mining, March, 37, 1, 35- 46. (In Turkish)
  • Göksu, S. 2008. Relationship between Cyanicides and Leaching Kinetics in Cyanidation of Cyanicides Bearing Silver Ores and Improving of Silver Dissolution Recovery, M.Sc.Thesis, SDU, Isparta, 111pp. (In Turkish)
  • Habashi, F. 1987. One Hundred Years of Cyanidation, CIM Bulletin, 80, 108- 114.
  • Habashi, F. 1999. A Textbook of Hydrometallurgy, ISBN 2- 980- 3247- 7- 9, Metallurgie Extractive Quebec Publications, Canada.
  • Haque, K.E. 1992. The Role of Oxygen in Cyanide Leaching of Gold Ore. CIM Bulletin, 85, 31- 38.
  • Hiskey, J.B., Sanchez, V.M. 1990. Mechanistic and Kinetic Aspects of Silver Dissolution in Cyanide Solutions. Journal Of Applied Electrochemistry, 20, 479- 487.
  • Mudder, T.I., Botz, M.M., Smith, A. 2001. Chemistry and Treatment of Cyanidation Wastes, 2nd ed., Mining Journal Books, London.
  • Senanayeke, G. 2006. The Cyanidation of Silver Metal: Review of Kinetics and Reaction Mechanism. Elsevier, Hydrometallurgy, 81, 75– 85.
  • Smith, A., Mudder, T. 1991. The Chemistry and Treatment of Cyanidation Wastes, Mining Journal Books Ltd., 60 Worship Street, London, EC2A 2HD, England.
  • Zhang, Y., Fang, Z., Muhammed, M. 1997. On the Solution Chemistry of Cyanidation of Gold and Silver Bearing Sulphide Ores, A Critical Evaluation of Thermodynamic Calculations. Elsevier, Hydrometallurgy, 46, 251- 269.