Eğirdir (Isparta) Ekolojisinde Yetiştirilen Bazı Geççi Yerli Armut (Pyrus communis L.) Genotiplerinin Meyve Özelliklerinin Belirlenmesi

Bu araştırma 2014 yılında Isparta ili Eğirdir ilçesinde yürütülmüştür. Araştırmada Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitü Müdürlüğü Genetik Kaynaklar bölümünde bulunan geççi 18 yerli armut genotipi ve bir armut çeşidinin bazı meyve özellikleri belirlenmiştir. Çalışmada, incelenen armut genotiplerinin meyve ağırlığı 22.04- 373.97g, meyve boyu 30.55-141.27 mm, meyve eni 35.02-87.33 mm, meyve eti sertliği 9.92-12.92 kg, suda çözünebilir kuru madde içeriği % 12.25-19.25, titre edilebilir asit içeriği % 0.20-0.65 arasında belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular armut genetik kaynakları üzerinde ileriki yıllarda yapılacak ıslah çalışmalarına ışık tutacaktır.

___

  • [1] Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Yayın No: 1
  • [2] Özbek, S., 1947. Türkiye Armut Yetiştiriciliği ve Önemli Armut Çeşitlerimiz Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Basım evi Ankara
  • [3] Güleryüz, M., 1977. Erzincan’da yetiştirilen bazı önemli elma ve armut çeşitlerinin pomolojileri ile döllenme biyolojileri üzerine araştırmalar. Atatürk Üniversitesi Yayınları No:483 Erzurum.
  • [4] Bostan, S. Z. ve Şen, S. M., 1991. Van ve Çevresinde Yetiştirilen Mahalli Armut Çeşitlerinin Morfolojik ve Pomolojik Özellikleri Üzerinde Araştırmalar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Dergisi (1), No:3, Van.
  • [5] Büyükyılmaz, M., Bulagay, A. N. ve Burak., M., 1992. Doğu Marmara Bölgesinde yetişen Akça Armutlarında Klon Seleksiyonu. BAHÇE 21 (1-2), 61-68.
  • [6] Aşkın, M. A. ve Oğuz, H. D., 1995. Erciş’te Yetiştirilen Ümitvar Mellaki Armut Tiplerinde Bazı Meyve ve Ağaç Özelliklerinin Tespiti Üzerine Araştırmalar. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, (1) Adana, 84-88 s.
  • [7] Ünal, A., Saygılı, H., Hepaksoy, S., Can, H. Z. ve Türküsay, H., 1997. Ege Bölgesinde Armut Yetiştiriciliği ve Seçilen Bazı Armut Çeşitlerinin Pomolojik Özellikleri. Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, Yalova, 29-35 s
  • [8] Koyuncu, F. ve Aşkın, M. A., 1993. Van ve Çevresinde Yetiştirilen Standart ve Mahalli Bazı Armut Çeşitleri Üzerinde Sistolojik ve Pomolojik Çalışmalar, Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • [9] Kaplan, N., 1997. Güneydoğu Anadolu Bölgesine Uygun Armut Çeşitlerinin Saptanması. Yumuşak Çekirdekli Meyveler Sempozyumu, Yalova 1997, 45-52 s.
  • [10] Karlıdağ H ve Eşitken A (2006). Yukarı Çoruh Vadisinde yetişen elma ve armut çeşitlerinin bazı pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 2: 93-96.
  • [11] Orman, E. 2005. Bahçesaray Yöresi Mahalli Armutlarının Pomolojik ve Morfolojik İncelenmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Van, 83 s.
  • [12] Özrenk, K., Gündoğdu, M., Kan, T., 2010. Van Gölü Havzası Yerel Armutları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tarım Bilimleri Dergisi. 20(1), 46-53 s.
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-7688
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Anyonik, Katyonik ve Noniyonik Flokülantların İnce Boyutlu Lavvar Tesisi Atıklarının Çökelme Davranışlarına Etkileri

HASAN ÇİFTÇİ, Serhat IŞIK

Performances of Hybrid Dent Maize Cultivars in Bingöl Conditions

KAĞAN KÖKTEN, MEVLÜT AKÇURA

Integrable G<sub>2</sub> Structures on 7-dimensional 3-Sasakian Manifolds

Nülifer ÖZDEMİR, Şirin AKAY

Antalya İlinde Kesme Çiçek Seralarında Bulunan Zararlı Böcek ve Akar Türleri

Zeliha TIRAŞ, BÜLENT YAŞAR

Kızılçam Ormanları Hasat Artıklarından Yapılan Odun Peletinin Yakıt Özelliklerinin Belirlenmesi

TÜRKAY TÜRKOĞLU, Cesur GÖKOĞLU

Marrubium lutescens Boiss. ve M. cephalanthum Boiss. & Noë subsp. akdaghicum (Lamiaceae)' un Gövde ve Yaprak Özelliklerinin Anatomik Olarak Karşılaştırılması

Meltem TUYLU, HATİCE NURHAN BÜYÜKKARTAL, Gençay AKGÜL, Hasan KALYONCU

Dengesiz Denemelerde Grup Karşılaştırmalarında Farklı Dağılımlardan Alınmış Örneklerde Toplanmış Varyans Yerine Büyük Grup Varyansının Kullanımı

Özgür KOŞKAN, Neslihan ŞEN

Numerical Solutions of Fractional Order Autocatalytic Chemical Reaction Model

Mevlüde YAKIT ONGUN, Damla ARSLAN, Javad FARZİ

Distribution Dynamics of Vegetative Cells and Cyst of <i>Ceratium hirundinella</i> in Two Reservoirs, Turkey

Elif TEZEL ERSANLI, Seda HASIRCI MUSTAK

Analysis of the Mosaic Defects in Graded and Non Graded InxGa1‐xN Solar Cell Structures

İLKNUR KARS DURUKAN, Mustafa Kemal ÖZTÜRK, Süleyman ÖZÇELİK, EKMEL ÖZBAY