Eğitim Planlamasında Coğrafi Bilgi Sistemlerinden Yararlanma

Planlama ile kaynakları etkili ve verimli kullanmak, kaynakların dağıtımına karar vermek, bu kararı verirken seçeneklerden uygun olanını seçmek amaçlanmaktadır. Eğitim planlamasında ise, eğitim sürecinin nicelik ve nitelik olarak durumu saptanır. Bu durum saptaması sonucu eldeki kaynakların daha verimli kullanılması amaçlanır. Mikro planlamanın temel öğelerinden birisi de öğretim haritasıdır. Öğretim haritası çalışmasında okul seçimi, okulun öğrenci aldığı çevre ve eğitim bölgesi önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, okulun öğrenci aldığı çevre ve okul seçimiyle ilgili olarak da coğrafi bilgi sistemleri; bölgedeki aile ve potansiyel öğrenci sayısı, her yıl buna eklenmesi gerekli sayının kestirilmesi, ulaşım açısından en uygun mekanın saptanması gibi noktalarda veri tabanı desteğiyle öğretim haritası çalışmalarına yardımcı olabilir. Bu yazının amacı, eğitim planlamasında, coğrafi bilgi sistemlerinden nasıl yararlanılacağını tartışmaya açmaktır.

The purpose of this study is to argue the possible ways of using geographic information systems in educational planning. Planning aims at using resources efficiently and productive and deciding to allocate them and making the most suitable choice in the process. Educational planning intends to maintain the qualitative and quantitative conditions of educational process. It is objected here to use available resources rational and efficiently. One of the ways of micro planning is to constitute school mapping. The school preferences, the district in which school is located, and the educational region play important roles school mapping process. The factors and data such as the geographic information systems concerning to school preference, the potential proportion of families and students in that district and prediction of the expected student rate in the coming years, maintaining the most suitable area for attaining schools may help to create school mapping.

___

Devlet Planlama Teşkilatı (2000). Uzun Vadeli ve Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (2001-2005). Ankara: DPT Yayınları.

Hesapcıoğlu, M. (1994). İnsan Kaynakları Yönetimi ve Ekonomisi. İstanbul: Beta Basım Yayın Dağıtım.

Karakütük, K. (1998). “Eğitimde Mikro Planlamanın Gerekliliği”. Türkiye’de Eğitim Yönetimi. (Editörler: Haydar Taymaz, Muhsin Hesapçıoğlu) Ankara: Kültür Koleji Eğitim Vakfı Yayınları.

Şehsuvaroğlu, S. (2000). “Coğrafi Bilgi Sistemlerinde Etkileşimli Olarak Renkli Raster Görüntüden Vektör Veriyle Dönüşüm İçin Bir Arayüz Tasarımı ve Uygulaması”. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü.

Yomralıoğlu, T. (2000). Coğrafi Bilgi Sistemleri (Temel Kavramlar ve Uygulamalar). İstanbul. Seçil Ofset.

Turoğlu, H. (2000). Coğrafi Bilgi Sistemlerinin Temel Esasları. İstanbul: Acar Matbacılık.

http:// www. asgs.gov./ research/gis

http://www.esri.com/company/gis_touches/everyday

http://www. gis.com