Türkiye’deki kamu araştırma gemilerinin işletmesi

Araştırma gemileri, deniz araştırmalarının en önemli alt yapı bileşenlerinden biridir. Gelişen uydu teknolojisi, denizler ve denizel kaynaklara ait verilerin toplanması kolaylaştırsa da araştırma gemilerinin büyük hacimli verilerin toplanmasında yeri doldurulamamıştır. Türkiye’de deniz ve denizel kaynaklarla ilgili araştırma çalışmaları, üniversiteler, özel şirketler ve bakanlıklar nezdinde kurulan araştırma enstitülerince yürütülmektedir. Bu kurumların farklı amaçlar için tasarlanmış, farklı büyüklük ve donanımda araştırma gemileri mevcuttur. Araştırma gemilerinin teknik özellikleri ve deniz araştırmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Buna ek olarak, araştırma gemilerinin etkin şekilde kullanılması ve işletilmesi de gemilerin teknik özellikleri kadar önemlidir. Araştırma gemilerinin işletmesi ile ilgili kurumların karşılaştığı çeşitli problemler olduğu bilinmektedir. Bu çalışma kapsamında, araştırma gemisi işleten kurumlardan, gemilerini nasıl işlettikleri ve finansmanın nasıl sağlandığına ilişkin veriler elektronik bir anketle toplanmıştır. Toplanan verilerden yola çıkarak, araştırma gemilerine mali kaynak sağlanması ve daha etkin bir şekilde akademik araştırmalarda kullanılmasını artırmak için bazı işletme modelleri incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda araştırma gemilerinin işletmesi ile yapılabileceklere öneriler getirilmiştir.

Operation of Turkish government research vessels

Research vessels are one of the most important infrastructures components of marine researches. Although developing satellite technology facilitate data collection on marine and marine resources, it has not ousted the research vessels Researches on marine and marine resources have been carried on by the research institutes owned universities, private sectors and ministries. These research institutes have research vessels that have been designed for different purposes and they vary in size and capacity. They are of great importance technical capabilities and designing of research vessels. In addition, effective utilization of the research vessels and their running are important as their technical capacities. It is known that research institutes encounter several problems about the running of the research vessels. On the basis of the data collected from questionnaire, it has been reviewed some running methods for using research vessels in academic researches more efficiently and providing financial resources. In this study, it has been collected data on how they operate their research vessels and finance from the research institutes owned research vessels. Based on this review, several suggestions on running of the government research vessels in Turkey have been made.

___

  • Academy of Finland, 2003. European Strategy on marine research infrastructures, Academy of Finland, Helsinki, 44 p.
  • Bonus Portal, 2012. Approach to integration of research vessel usage in the Joint Baltic Sea Research Programme, BONUS-169. _____http://www.bonusportal.org/files/766/Annex_2_2009_09_17_IS_integrat ion_discussion_paper.pdf> (02.07.2012).
  • Cihangir, B., 2009. Potential of research vessels in Turkey and their role in marine research (in Turkish). 15. Su Ürünleri Sempozyumu, Rize. (unpublished data).
  • European Science Foundation, 2007. European Ocean Research Fleets. Towards a common strategy and enhanced use. European Science Foundation, Strasbourg Cedex, 64 p.
  • Gelirler İdaresi Başkanlığı, 2012. http://www.gib.gov.tr/fileadmin/user_upload/Yararli_Bilgiler/amortisman _oranlari2011.html> (20.08.2012).
  • Revenue Administration, 2012. Depreciated Economical Assests. Rates of depreciation 2011 (in Turkish).