İstanbul Yağış Şiddetinin Alansal Tahmini

Meteorolojik değişkenlerin tahmini genelde istasyon noktaları için yapılır. Halbuki bizimiçin, istasyon noktaları dışında kalan yerleşim alanları, yollar, iş yerleri vb. gibi noktalar daha daönemlidir. Öyle ise istasyon noktalarına göre yapılan tahminlerin en doğru bir şekilde herhangibir noktaya taşınması gereklidir. Bunun için araştırmacılar günümüze kadar birçok yöntemgeliştirmiştir. Bunlardan en yenisi olan noktasal toplam yarı-variogram yöntemi bu çalışmadakullanılmıştır. Yöntemin esası, tesir yarıçaplarının daha önce ölçülmüş verilerden bulunmasıdır.Halbuki meteorolojide kullanılmakta olan Cressman yöntemi, sabit tesir yarıçapları kabulü ileölçülmüş verilere dayanmadığından gerçeklikten uzaktır.

___

  • Cressman, G.P., 1959. The correlation between wind and height on an isobaric surface ΙΙ: summer data, Journal of Meteorology, 15, 12, 502 - 512.
  • Habib, Z. Z., 1993. Meteorolojide Nokta Semi-variogram ile Objektif Analiz. Yüksek Lisans Tezi, ITÜ Meteoroloji Müh. Böl., İstanbul, 87 sayfa.
  • Karakaş, C., 1996. Istanbul yağış şiddeti haritalarının toplam variogram yöntemiyle elde edilmesi, İTÜ, Bitirme ödevi, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü, 43 sayfa.
  • Şen, Z., 1989. Cumulative semivariogram models of regionalized variables, Mathematical Geology, 21, 8, 891-903