Dairesel Konduitlerde Kuyruk Suyu Derinliğinin Havalandırma Performansına Etkisi

Bütün canlıların yaşamsal faaliyetleri için vazgeçilmez olan su, insanoğlu tarafından içme suyu, sulama, enerji ve sınai amaçlarla kullanılmaktadır. Bu gibi amaçlarla kullanılan su yine insanoğlu tarafından kirletilmektedir. Suyun kalitesini gösteren birçok parametre bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi içerdiği oksijen miktarıdır. Suların oksijen miktarının artırılması havalandırma ile mümkündür. Suların havalandırılması çeşitli su yapıları ve hidrolik prensipleri kullanılarak yapılabilir. Kapaklı konduitler tarafından yapılan havalandırma işlemi bunun bir örneğidir. Basınçlı konduitlerle sağlanan yüksek hızlı akış hava-su karışımı akışını içerir. Hava girişi, konduit kapağı ile sağlanan daralma sonucu artan hızın sebep olduğu düşük basıncın atmosfer basıncı ile dengelenmesinden kaynaklanmaktadır. Çok sayıda kabarcık şeklinde akıma sürüklenen hava, mansap kısımda havalanma sağlar ve dolayısıyla havalandırma verimliliğini arttırır. Bu çalışmada, basınçlı dairesel konduit kullanılarak bir mansap havuzuna farklı kuyruk suyu derinliklerinde hava girişi yapılması amaçlanmıştır. Mansap havuzuna giren su jetinin üzerinde üç farklı su yükü teşkil edilerek batık akım koşulları sağlanmıştır. Bu amaçla teşkil edilen deney sisteminde sisteme verilen su debisi ve kuyruk suyu derinliğinin havalandırma performansına etkisi araştırılmıştır. Çalışma sonuçları mansap havuzundaki kuyruksuyu derinliğinin havalandırma üzerinde çok önemli bir etkisinin olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelimeler:

Havalandırma, kuyruksuyu

___

  • Demirbaş, F. (2017), “Konduitlerde batık akım koşualları için havalanma performanısının incelenmesi”, Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, Elazığ.
  • Karpuzcu, M. (1991), “Çevre Kirlenmesi Ve Kontrolü” B. Ü. Çevre Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Bagatur, T., Baylar, A., Sekerdag, N. (2002). The effect of nozzle type on air entrainment by plunging water jets. Water quality research journal of Canada, 37(3), 599-612.
  • Ünsal, M. (2007), “Suların havalandırılmasında yüksek basınçlı ve serbest yüzeyli kondüitlerin kullanılması,” Doktora Tezi. F.U. Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.
  • Özkan F. (2005), “Basınçlı Su Borularında Hava İletimi ve Oksijen Transferinin İncelenmesi”, Doktora Tezi. F.U. Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ
  • Tuna, M.C., Ozkan, F. and Baylar, A. (2014). Experimental investigations of aeration efficiency in high head gated circular conduits, Water Science and Technology, 69 (6), 1275-1281.