ULUSLARARASI YOLCU TAŞIMACILIĞI (SRC1) SÜRÜCÜ MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARINA AİT BİR BAŞARI TESTİ GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Uluslararası Yolcu Taşımacılığı (SRC1) türü belge, Özel Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Eğitim ve Geliştirme Kursları tarafından verilen eğitimin ardından sınava katılarak mesleki yeterlilik sertifikası almaya hak kazanan kursiyerlere düzenlenen sertifika türlerinden biridir. Söz konusu kurslarda eğitimlerini tamamlamış olan kursiyerlere, Uluslararası Yolcu Taşımacılığı (SRC1) Sürücü Mesleki Yeterlilik belgelerini düzenlemek üzere kullanılan bir başarı testi geliştirmek, bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Başarı testine ait maddelerin güvenirlik ve geçerlik çalışmalarını yapmak amacıyla hazırlanan deneme formu 209 kişiye pilot olarak uygulanmıştır. Pilot uygulama sonucunda elde edilen veriler üzerine, maddelerin ve ölçeğin ayrı ayrı psikometrik özellikleri hesaplanmıştır. Başarı testinin güvenirlik çalışmaları kapsamında KR 20 güvenirlik katsayısı hesaplanmış ve geçerlik çalışmaları ise kapsam ve yapı geçerliği olarak incelenmiştir. Geçerlik ve güvenirliği belirlemek için yapılan analizlerden sonra başarı testinin nihai formu oluşturularak 140 kişiye uygulanmıştır. Nihai uygulama verilerine doğrulayıcı faktör analizi yapılarak model ile veri arasındaki uyumun iyi olduğu görülmüştür. Uluslararası Yolcu Taşımacılığı (SRC1) Sürücü Mesleki Yeterlilik sertifikalarını düzenlemek üzere kullanılan başarı testinin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu ortaya çıkmıştır.

___

  • Alpar R. (2014). Spor, sağlık ve eğitim bilimlerinden örneklerle uygulamalı istatistik ve geçerlik ve güvenirlik, Ankara: Detay.
  • Altunışık R., Coşkun R., Bayraktaroğlu S., Yıldırım E. (2010). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, SPSS Uygulamalı. Sakarya: Sakarya.
  • Büyüköztürk Ş. (2009). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı. Ankara: Pegem.
  • Duman, T., Ayduğan, P., Koçak G., N. (2007). Karayolu yolcu taşımacılığı hizmetlerinde hizmet kalitesi, hizmet değeri, müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati ilişkileri, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9/1.
  • Ercan A. & Pampal S. (2011). Türkiye’deki karayolu taşımacılığında mesleki yeterlilik eğitiminin karşılaştırmalı olarak incelenmesi, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 9/3.
  • Erkuş A. (2014). Psikolojide ölçme ve ölçek geliştirme, Ankara: Pegem..
  • Karayolu Taşıma Kanunu (2003). http://www.kugm.gov.tr/BLSM_WIYS/TMKDG/tr/Mevzuat/kanunlar/20120926_154953_64574_1_64896.pdf sayfasından erişilmiştir.
  • MEB (2012). Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği, RG, 20.03.2012, Sayı: 28239.
  • MEB (2017). Millî Eğitim Bakanlığı Özel Ulaştırma Hizmetleri Mesleki Eğitim Ve Geliştirme Kursları Yönetmeliği, RG, 01.02.2017, Sayı: 29966.
  • Şimşek Ö. (2007). Yapısal Eşitlik Modellemesine Giriş, Temel İlkeler ve LISREL Uygulamaları. Ankara: Ekinoks.
  • Tabachnick G. B. & Fidell L. S. (2007). Using multivariate statistics. London: Pearson.