Deride bir kesi ile karşılaşıldığında, pratisyen hekimden plastik cerraha kadar kim ne yapabilir, nasıl yapmalıdır?

Her gün ufak tefek kazalar ile yüz yüzeyiz. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki kimilerinin küçük bir laserasyon için estetik cerrah aradığı ülkemizde, akşama kadar meydana gelen yüzlerce kesiye, birçok fakültenin acil sen/işlerindeki intörnler de dahil olmak üzere, çeşitli sağlık ocağı ve hastanelerde pratisyen hekimler de yardımcı olmaktadır. Pekala, bunların çoğunun da sorunsuz bir şekilde iyileştiğini söyleyebiliriz. Eninde sonunda aranan bir plastik cerrahi uzmanının yardımı ise, plastik cerrahi uzmanı tarafından yazılacak bir yazı ile hiç değilse okuyucular arasında ortak bir noktaya varılması ve böylece bu konu ile ilgisi olanların verecekleri tıbbi kararlarda bir gönül rahatlığı sahibi olmalarını önemsediğimizden bu yazının yararlı olabileceği düşünülmüştür.

When faced with a laceration in the skin, who can do what, from a general practitioner to a plastic surgeon, how should these be done?

Every day we face minor accidents. We all know that in our country, where some seek a plastic surgeon for a minor laceration, management of most cases of hundreds of lacerations happenning every day is mostly provided by practitioners in primary health care centers and hospitals, and by interns in emergency rooms of many university hospitals. We may very well say that most heal without any problem. Considering that help is eventually sought from a plastic surgeon, since we care about those interested in this topic being at peace with the medical decisions they make and about the readers coming to common terms about the issue, we nonetheless hope that an article written by a plastic surgeon will be of some help.

___

  • 1- Holt GR. Concepts of soft tissue trauma repair, The Otolaryngologic Clinics of North America. 23 (5): 1019-1030, 1990. 2- Yenidünya MO. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahiye Giriş, Bilimsel Tıp Yayınevi, 1999, Ankara. 3- Thomas JR., Ehlert TK. Scar revision and camouflage, The Otolaryngologic Clinics of North America. 23 (5): 963-974, 1990.