UEFA ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNAL MAÇLARININ BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE ANALİZİ

Çalışmanın amacı son beş yılın şampiyonlar ligi final maçlarında faul yapma ve rakip sahada kullanılan duran topun kazanmaya etkisinin analiz edilmesidir. Çalışmada internet ortamında kayıtlı bulunan UEFA Şampiyonlar Ligi’nde oynanan, (2012-2013,2013-2014,2014-2015,2015-2016, 2016-2017), son beş yılın final maçları incelendi. Maçlar izlenildiği esnada veriler önce kağıt ve kalem metoduyla, milli takımlar maç ve performans analiz departmanından alınan duran top analiz çizelgesine kodlandı. Daha sonra işlemin ilerlemesi için veriler bilgisayara girildi. Elde edilen verilerin istatistiksel olarak analiz edilmesinde SPSS 22,0 paket programı kullanılarak, sonuçlar p<0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılıma uyup uymadıkları belirlemek için normallik testi uygulanmıştır. Parametrik değişkenlerin analizi için Independent Samples T Testi ve nonparametrik değişkenlerin analizi için de Kruskal-Wallis H Testi uygulandı. Çalışmada ele alınan değişkenlerde galip takımlar ile mağlup takımlar arasındaki karşılaştırmalara bakıldı. Maçlarda, duran top zamanı, duran top biçimi, duran top vuruşu yapılan bölge, gol ile sonuçlanan duran top ve faul yapma sayısı değişkenleri incelendi. Galip gelen takımlarla mağlup olan takımların duran top zamanı, duran top biçimi, duran top vuruşu yapılan bölgesi, gol ile sonuçlanan duran top, değişkenlerinde p>0,05 düzeyinde anlamlı farklılık görülmemiştir. Sonuç olarak; gerçek oyun verilerinden yararlanılarak yapılan bu çalışma, antrenörlere en uygun antrenman programlarının oluşturulmasında katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

___

  • Afyon Y. A., Özkan H., Saygın Ö., Miçooğulları O. B. (2002). Futbolda müsabaka başarısında duran (ölü) topların etkinliğinin incelenmesi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 7(4), 33-42.
  • Alpar R. (2003). Uygulamalı çok değişkenli istatistiksel yöntemlere giriş. Ankara: Nobel.
  • Apaydın A. (1998). Futbolda performans düzeyi ve sosyo-ekonomik yapı ile ilgisi. Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bursa.
  • Apaydın A., Akkurt S. (1996). Profesyonel Futbol Takımlarında Maç Analizleri, 1.Futbol ve Bilim Kongresi, İzmir.
  • Ayhan, U., Özkara, A., Aşçı, A. (2000). 2000 Avrupa futbol şampiyonası finallerine katılan Türkiye, Belçika, İtalya ve İsveç’in finallerden önce yapmış oldukları maçlardaki gollerin analizi, Futbol ve Bilim Teknoloji Dergisi, 7(3).
  • Balyan, M., Vural, F., Acar, M. F. (2007). 2006 Dünya kupası şampiyonu İtalya’nın teknik analizi, III. Futbol ve Bilim Kongresi, Antalya.
  • Çiçek, Ş. (2000). 2000 Avrupa Futbol Şampiyonasında Türkiye Ulusal Futbol Takımının istatistiksel Analizi, II. Futbol ve Bilim Kongresi, İzmir.
  • Eniseler, N., Egesoy, H. (1995). Analysis of Goals Scored by the Teams ın the Turkish Professional Soccer Leagues and Comparing them According to League Levels. Dept. Of Physical Education, Celal Bayar University, Turkey,.
  • Eniseler, N., Sayın, A., Atan, T. (1998). Avrupa kupasına katılan Türk takımlarının hem Türkiye’deki lig maçlarında hem de Avrupa kupası maçlarındaki performanslarının video ve bilgisayar yardımı ile analizi, Hacettepe Üniversitesi Futbol Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(3).
  • Gültekin, O., Doğan, M., Apaydın, A., Korkmaz, N.H. (1998). 1998 Fransa dünya kupasında kaydedilen gollerin analizi. Hacettepe Üniversitesi Futbol Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(4).
  • Hill, A., Hughes, M. D. (2001). Corners in the eropean championships for association football. Performance Analysis of Sport V. World Congress. Cardiff: UWIC, 284-294. https://tr.wikipedia.org/wiki/UEFA_%C5%9Eampiyonlar_Ligi_finalleri_listesi Erişim 2018.
  • https://www.dunya.com/kose-yazisi/sampiyonlar-ligi039ni-diger-liglerden-farkli-yapan-ne/12672. Erişim 2018.
  • https://www.youtube.com/results(Erişim tarihi: 20 Şubat 2017).
  • Kandaz, N. (2000). Wimbledon tenis turnuvası erkekler yarı final ve final maçlarında atılan servislerin istatistikî analizi. Yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Olsen, E. (1987). An Analysis of Goal Strategies in the World Championship in Mexico, 1986. Science and Football, Liverpool, April.
  • Taylor, J.B., James, N., Mellalieu, S.D. (2003). Notational Analysis Corner Kicks in English Premier League Soccer. 5 th World Congress Book Of Abstracts, pp.113-114, Lisbon-Portugal.
  • Tiryaki, G. (1995). Maç Analizleri ve Gözlemleri Ders Notları, ÖDTÜ Beden Eğitimi ve Spor Bölümü.
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-284X
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

1936 GARMISCH KIŞ OLİMPİYAT OYUNLARI’NA TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KATILIMI

Özbay GÜVEN, Bengü GÜVEN

ELİT KADIN VOLEYBOLCULARDA FONKSİYONEL HAREKET TARAMASI TEST SKORLARI İLE ATLETİK PERFORMANS ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI

Emre ALTUNDAĞ, YILMAZ UÇAN

ELİT GENÇ TÜRK VE YABANCI MİLLİ BADMİNTON OYUNCULARININ MÜSABAKA SIRASINDA YAPTIKLARI BASİT HATALARIN ANALİZİ

BEYHAN ÖZGÜR

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE CİNSİYETE GÖRE BESLENME ALIŞKANLIKLARI

PELİN AKYOL

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN FİZİKSEL AKTİVİTE EGZERSİZ DEĞİŞİM DAVRANIŞLARI VE BEDEN EĞİTİMİ DERSİNE YATKINLIKLARININ İNCELENMESİ

Sarmad Saadallah Ali AL-ZANDEE1, HÜSEYİN ÜNLÜ

BİREYLERİ REKREASYONEL AMAÇLI EGZERSİZE MOTİVE EDEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ

ABDULLAH ÇUHADAR, YUSUF ER, MEHMET DEMİREL, Duygu H. DEMİREL

FİZİKSEL AKTİVİTEYE KATILIM MOTİVASYONU ile DİJİTAL OYUN OYNAMA MOTİVASYONU ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

GÖNÜL TEKKURŞUN DEMİR

BUZ HOKEYİ SPORCULARININ SPORTİF SÜREKLİ KENDİNE GÜVEN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

MURAT AYGÜN, Yunus ÖZTAŞYONAR

FİZİKSEL AKTİVİTE YAPMA DURUMARINA GÖRE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ZAMAN YÖNETİMİ BECERİLERİ

Zeynep KIRAN, ÖZGÜR MÜLAZIMOĞLU BALLI, AYDIN İLHAN

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL FİZİK KAYGI DURUMLARI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİNİN SPOR YAPMA DURUMLARINA GÖRE İNCELENMESİ

Murat SARIKABAK, İzzet KARAKULAK, Hakan SUNAY