7-14 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA SPORA KATILIMDAN SONRA OKUL BAŞARILARINDA, FİZİKSEL VE SOSYAL DAVRANIŞLARINDA OLUŞAN DEĞİŞİMLERİN İNCELENMESİ

Çalışmanın amacı, ilköğretim okullarında öğrenim gören çocukların sportif faaliyete katılımından sonra okul başarılarında, fiziksel ve sosyal davranışlarında meydana gelen değişikliklerin incelenmesidir. Bu çerçevede, Ankara'nın Keçiören, Yenimahalle ve Sincan ilçelerinde Keçiören Sportif A.Ş Futbol Okulu'na devam eden ve bölge ilköğretim okullarında öğrenim gören, yaşları 7 ile 14 arasında değişen 91 erkek öğrenci velisine ulaşılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan ölçme aracı ile elde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, veli görüşlerine göre; sportif faaliyete katılan ve düzenli olarak devam eden çocukların okul başarılarında, fiziksel ve sosyal davranışlarında olumlu değişimlerin olduğu neticesine varılmıştır. Çalışmamızdan ortaya çıkan sonuçlar çerçevesinde, ebeveynlerin okul çağına gelmiş çocuklarını, öncelikle herhangi bir spor faaliyetine yönlendirmesi ve çocuklarının düzenli olarak bu faaliyetlere katılımının sağlaması önerilir.

EXAMINATION OF THE CHANGES IN PRIMARY SCHOOL STUDENTS' ACADEMIC SUCCESS, PHYSICAL AND SOCIAL BEHAVIORS FOLLOWING THEIR ATTENDANCE TO SPORT ACTIVITIES

The aim of this study was to examine the changes in primary school students' academic successes, physical and social behaviors following their attendance to sport activities. For this purpose, families of 91 male students, aged between 7-14 who attend Keçiören Sportif A.Ş Football School regularly at Keçiören, Yenimahalle and Sincan in Ankara, were contacted. Data were collected via a scale developed by the researcher. Families were asked to take a survey and evaluate whether there were any changes in social and physical states of the students. According to families' views, positive changes occurred in the behaviors of children who attend sportive activities regularly.

___

  • 1. http://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-715&Bilgi=spor-nedir-spor-bilimi-nedir
  • 2. http://cocukvespor.blogcu.com/spor-yapan-cocugun-okul-basarisi-da-yuksek-oluyor/9230589
  • 3. Aksoy, C., ''Beden Eğitimi ve Sporun Eğitime Etkisi''. Yüksek Lisans Tezi. İnönü Üniversitesi SBE, 1999.
  • 4. Aykaç, T., ''Serbest Zaman Etkinliklerinin İlköğretim 7. ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Kaygı ve Akademik Başarısına Etkisi (Kocaeli Gölcük Örneği)''. Yüksek Lisans Tezi. Kocaeli Üniversitesi SBE, 2007.
  • 5. Adsız, E., ''İlköğretim Çağındaki Öğrencilerde Düzenli Yapılan Sporun Dikkat Üzerine Etkisinin Araştırılması''. Yüksek Lisans Tezi. Ege Üniversitesi SBE, 2010.
  • 6. Şenses, M., ''Trabzon Merkezde Bulunan Bazı İlköğretim Okullarında 7. ve 8. Sınıfta Okuyan Lisanslı Sporcu Öğrenciler İle Lisanssız Öğrencilerin Okul Ders Başarılarının Karşılaştırılması''. Yüksek Lisans Tezi. Karadeniz Teknik Üniversitesi SBE, 2009.
  • 7. Er, F., ''Düzenli Spor Yapan ve Yapmayan Üniversite Öğrencilerinin Fiziksel Uygunluk Düzeyleriyle Akademik Başarıları Arasındaki İlişkinin Karşılaştırılması''. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi EBE, 2010.
  • 8. Ersoy, T., ''9 - 11 Yaşlar Arası Spor Yapan ve Yapmayan Çocukların Ruhsal Uyum Düzeylerinin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi'' Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi EBE, 2010.
  • 9. Özçelik, E., ''Öğrencilerin Sosyalleşmesinde Beden Eğitimi Dersinin Rolü''. Yüksek Lisans Tezi. Beykent Üniversitesi SBE, 2007.
  • 10. Akıncı, A. Y., ''Ortaöğretim Kurumlarında Beden Eğitimi ve Spor Etkinliklerinin, Sosyalleşme Süreci ve Şahsiyetin Oluşmasında Katkısı''. Yüksek Lisans Tezi. Dumlupınar Üniversitesi SBE, 2007.
  • 11. Türkel, Ç., ''İlköğretim Öğrencilerinin Sportif Faaliyetlere Katılım Düzeyi İle Sosyal Uyum ve İletişim Beceri Düzeyleri Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi''. Yüksek Lisans Tezi. Erciyes Üniversitesi SBE, 2010.