CİMNASTİK SPORCUSU AİLELERİN DUYGUSAL ZEKA VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Amaç: Bu araştırmanın amacı Kocaeli İlinde çocukları cimnastik sporu ile ilgilenen velilerin duygusal zekaları ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkisine farklı değişkenler açısından incelemektir.Yöntem: Araştırma grubunu Kocaeli ilinde çocukları cimnastikle ilgilenen kadın(n=62), erkek(n=60) toplamda (n=122) sporcu velisinden oluşmaktadır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır.Araştırmaya katılan velilerin demografik bilgilerinin yanı sıra Dr. Reuven Bar-On tarafından 1997 yılında geliştirilmiş ve orijinali 133 maddelik Bar-On EQ-i Duygusal Zekâ Ölçeği, ve Allen ve Meyer tarafından geliştirilen “Örgütsel Bağlılık Ölçeği”” veri toplama aracı olarak uygulanmıştır. Duygusal Zekâ ve Örgütsel Bağlılık Anketi ölçekleri aracılığıyla toplanan veriler istatistiksel paket programı (SPSS 20,0) aracılığıyla analiz edilip sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmada değişkenler arasındaki farklılığı belirlemek için bağımsız örneklemler için T-testi, Anova ve korelasyon (r istatistiği) analizleri kullanılmıştır.Bulgular: Araştırmada bulguları incelendiğinde; Duygusal Zeka Düzeylerinin alt boyutlarından Kişiler arası ilişkiler ile Cinsiyet Durumları arasında 0.26 anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır. Duygusal Zeka Düzeylerinin alt boyutlarından genel ruh durumu ile Cinsiyet Durumları arasında 0.11 değerinde anlamlı ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Örgütsel Bağlılık Durumlarının Cinsiyet Durumu ilişikisine bakıldığında örgütsel bağlılığın alt boyularında duygusal bağlılık 0.38 ve zorunlu bağlılık 0.10 değerleri ile anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Elde edilen sonuçlara bakıldığında yapılan çalışma bir durum tespiti açısında önemlidir. Bu çalışmanın sonucu olarak cimnastik sporu ile uğraşan sporcuların aileleri ile Cinsiyet, sosyoekonomik düzey ve ailelerin geçmişte lisanslı olarak sporcu olmaları ile duygusal zeka durumları ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin pozitif yönde olduğu görülmüştür. Bu sonuç özellikle veli profilinin önemi sporcuya ve spor kulübe olumlu şekilde yansıyacağını söylemek çok doğru olacaktır.Anahtar Kelimeler: Spor, cimnastik, duygusal zeka
Anahtar Kelimeler:

spor, cimnastik, duygusal zeka

INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIPS BETWEEN EMOTIONAL INTELLIGENCE AND ORGANIZATIONAL COMMIMENT OF GYMNASTIC’S FAMILIES

Aim: The aim of this research is to examine the relationship between emotional intelligence and organizational commitment of parents who are interested in gymnastic sports in Kocaeli Province in terms of different variables.Method: The research group consists of female (n = 62), male (n = 60) parents (n = 122) who are interested in gymnastics in total in Kocaeli province. The survey method was used in the research. In addition to the demographic information of the parents who participated in the research, Dr. Developed by Reuven Bar-On in 1997, the original 133-item Bar-On EQ-i Emotional Intelligence Scale and the “Organizational Commitment Scale” developed by Allen and Meyer were applied as data collection tools. Data collected through the Emotional Intelligence and Organizational Commitment Questionnaire scales were analyzed through the statistical package program (SPSS 20.0) and the results were interpreted. In the research, T-test, Anova and correlation (r statistics) analyzes were used for independent samples to determine the difference between variables. Findings: When the findings of the research are examined; A 0.26 significant relationship has emerged between interpersonal relations and Gender Status, which are sub-dimensions of Emotional Intelligence Levels. Among the sub-dimensions of Emotional Intelligence Levels, it was revealed that there was a significant relationship of 0.11 between the general mood and Gender States. When the relationship between Organizational Commitment Status and Gender Status is analyzed, it was found that there is a significant relationship between the emotional commitment 0.38 and compulsory commitment 0.10 in the sub-dimensions of organizational commitment.Conclusion: Looking at the results obtained, the study is important for a due diligence. As a result of this study, it was observed that the relationship between the families of athletes engaged in gymnastic sports and their gender, socioeconomic level, and families' being licensed athletes in the past, and their emotional intelligence and organizational commitment were positive. This result It would be very correct to say that especially the importance of the parent profile will reflect positively on the athlete and the sports club.Keywords: Sport, gymnastics, emotional intelligence

___

  • Acar, F. T. (2001). Duygusal zeka yeteneklerinin göreve yönelik ve insana yönelik liderlik davranışları ile ilişkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, İstanbul Üniversitesi.
  • Allen, N. J. ve Meyer J. P. (1990). The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization. Journal of Occupational Psychology, 63,1–18.
  • Altay, F. (1995). Yarışma Sporu Olarak Sportif Ritmik Cimnastiğin Tanımı, Cimnastik, Cimnastik Federasyonu Dergisi, 9
  • Baltaş Z. (2006). İnsanın Dünyasını Aydınlatan ve İşine Yansıyan Işık: Duygusal Zekâ, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Bar-On R. Development of the Bar-ON EQ-I (1997). A measure of emotional and social intelligence. The 105 th Annual Convention of the American Psychological Association, 3.
  • Bartlett K. R. (2001). The relationship between training and organizational commitment: A study in the health care field. Human Resource Development Quarterly, 12(4):330-352.
  • Ekinci, H. ve Ekici, S. (2003). İşletmelerde örgütsel stres yönetim stratejisi olarak sosyal desteğin rolüne ilişkin olarak görgül bir araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1, 109–120.
  • Erkut, O., Pınar, S. (2000). Artistik Jimnastik Yas Grupları Gelişim Programı, Ankara: GSGM Eğitim Dairesi Yayınları.
  • Goleman, D. (2005). Duygusal Zekâ Neden IQ'dan Neden Önemlidir? İstanbul: Varlık Yayınları.
  • Mahmut Ö. E. Aziz B., Evren Arı T., Yıldız Ç. ,Tevfik G., Mahmut T., Yasemin D., (2003). Kadın ve Erkek Yöneticilerin Yönetimi Altındaki Personelin Motivasyon, Stres ve Tatmini Farklılıkların Belirlemeye Yönelik Bir Araştırrma. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 10, 2.
  • McGee, G.W ve Ford K.C. (1987) Two (or more?) dimensions of organizational commitment: Reexamination of the affective and continuance commitment scales. Journal of Applied Psychology, 72, 638-642.
  • Mengütay, S. (1992). Artistik Jimnastik. İstanbul: M.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi Matbaası
  • Mumcuoğlu, Ö. (2002). Bar-On duygusal zeka testi’nin türkçe dilsel eşdeğerlik, güvenilirlik ve geçerlik çalışması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi
  • Obeng K, Ugboro I. (2003). Organizational commitment among public transit employees: An assessment study. Journal of The Transportation Research Forum, 57(2), 83-98.
  • Oberholster, F. R, Taylor J. W. (1999). Spiritual experience and the organizational commitment of college. International Forum, 2(1).
  • Özer, K., Pınar, S., Tavacıoglu, L.; (1997). Uluslararası Boğaziçi Jimnastik Tumuvasında Dereceye Giren ve Girmeyen Cimnastikçilerin Vücut Tipi ve Kompozisyonları Arasında Farklılıklar. Spor Araştırmaları Dergisi, 1(3)
  • Özmutaf, N. M. (2006). Örgütlerde insan kaynakları ve stres: Ampirik bir yaklaşım, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 1-2, 75-81.
  • Saldamlı, A. (2009). İşletmelerde Örgütsel Bağlılık ve İşgören Performansı. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Wasti, S. A. (2002). Affective and continuance commitment to the organization: Test of an integrated model in the Turkish context. International Journal of Intercultural Relations, 26, 525-550.
  • Yalçın, A, ve İplik F.N. (2005). Beş yıldızlı otellerde çalışanların demografik özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14(1), 395–412.
  • Yıldırım, S . (2008). Muhasebe öğretim elemanları ve meslek mensuplarının mesleki stres düzeyi üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 38, 153-162.