ÜNİVERSİTELER ARASI TENİS MÜSABAKALARINA KATILAN SPORCULARIN TENİSE BAŞLAMA NEDENLERİ VE BEKLENTİLERİ

Bu çalışma, tenis sporu ile uğraşan ve profesyonel anlamda ilerlemek için çalışan üniversite sporcularının tenis sporuna başlama nedenlerini ve bu spor dalından beklentilerini belirlemek amacını taşımaktadır. Araştırmaya 2010-2011 Türkiye üniversiteler arası tenis turnuvasında yer alan toplam 150 öğrenci sporcu (82 erkek ve 68 kadın) katılmıştır. Çalışmada kullanılan verilerin frekans yüzde ve aritmetik ortalama dağılımları belirlenmiştir. Anketlerden elde edilen verilerin iç tutarlılık güvenilirlik katsayısı = 0.89 olarak bulunmuştur. Beşli Likert dereceleme ölçeğindeki aralıklar, 4/5=0,80 formülüyle belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre sporcuların tenis sporuna yönelmelerinin en önemli nedenler sıralamasında önceliği “aile” (% 31,9) almakta ve bunu “dünyaca ünlü bir sporcu olma” (% 27,2) ve “milli takımda oynama” (% 26,5) isteği ile “çok beğendikleri sporcuların etkisi” (% 25,2) takip etmektedir. Diğer yandan sporcuların tenis sporu ile profesyonel olarak uğraşma nedenlerine bakıldığında, “tenis sporunu sevme” (% 44,4), “başarı kazanmaktan zevk duyma” (% 35,8), “spor yaparak sağlıklı olma” (% 33,8) ve “mutluluğu bu sporda yakalama” (% 33,8) seçeneklerinin ön plana çıktığı görülmektedir. Sporcuların tenis sporundan beklentilerine ilişkin görüşleri ise önem sırasına göre, “sağlıklı olma ve sağlığı koruma” (% 42,4), “iyi bir fiziki görünüme sahip olma” (% 33,1), “tenis sayesinde yurtdışı üniversitelerden eğitim bursu alma” (% 31,6) seçeneklerinde belirginleşmektedir. Bu çerçevede sporcuların tenis sporuna yönelmedeki tutumunu olumlu yönde geliştirmek için yeni yaklaşımlardan faydalanılıp sporcuların beklentilerini tam olarak karşılayabilecek tarzda etkinlikler düzenlenmesi sağlanmalıdır

THE REASONS OF ATHLETES WHO PARTICIPATE IN INTERCOLEGIATE TENNIS COMPETITIONS FOR TAKING UP TENNIS AND THEIR EXPECTATIONS

The aim of this study is to specify why the athletes, who play tennis and try to progress as a professional athlete, start tennis and their expectations from this sport branch. 150 athletes (82 male-68 female) partaking at the 2010-2011 Turkey Intercollegiate Tennis Tournament took part in this study. The frequency percentage and arithmetic average distribution of the data were calculated. The internal consistency reliability coefficient was found to be =0.89. Intervals at the 5 point likert scale were determined with the formula of 4/5=0.80. According to the result of the study, in the list of reasons for athletes tending to tennis sport, "family" (31.9 %) was found to be the most important reason followed by "the desire of being a universally famous athlete" (27.2 %), "the desire of being a player of national team" (%26.5), "the effect of athletes they like" (25.2 %). On the other hand, when the reasons for athletes in becoming a professional tennis player were examines, itwas found out that "loving the sport of tennis" (44.4 %) was the most important reason, followed by "getting pleasure from success" (35.8 %) , "being healthy by doing sport" (33.8 %) and "finding happiness in this sport". As for the athletes’ expectations from the sport of tennis, "being healthy and keeping health" (42.4%) was the most important expectation followed by "having a good physical appearance “(33.1 %), getting a scholarship from foreign universities with the help of tennis “(31.6 %). Within this context, new approaches should be used in developing the athletes’ attitudes about tennis positively and activities which can meet the athletes’ expectations should be organized.

___

  • Yıldız GH. Ortaöğretim Kurumları Spor Alanında Okuyan Öğrencilerin Spora Başlama ve Alanı Seçme Nedenleri İle Beklentileri. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006.
  • Groppel J, DiNubile N. Tennis: for the health of it! Phys Sportsmed, 2009; 37(2):40-50.
  • Hasıl N, Ataç H. Tenis Alıştırma Örnekleri, Akmat Akınoğlu Matbaacılık Ltd. Şti. Bursa, 1998.
  • Öztop M. WTA (Women Tenis Association-Bayanlar Tenis Birliği) Tour Tarihi 1973-2004. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Lisans Bitirme Tezi, Ankara, 2006.
  • Başer E. Futbolda Psikoloji ve Basarı Sporsal Kuram Dizisi 4, Ankara, 1996.
  • Sunay H, Saraçoğlu S. Türk Sporcusunun Spordan Beklentileri İle Spora Yönelten Unsurlar, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Ankara, 2003, 1(1); 43-48.
  • Bayraktar B, Sunay H. Elit Bayan ve Erkek Voleybolcuların Voleybol Sporuna Yönlenmelerine Neden Olan Unsurlar İle Beklentileri 8. Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi Kitapçığı, 17-24 Kasım, Antalya, 2004.
  • Şimşek D. Orta Öğretimde Atletizm Yapan Sporcu Öğrencilerin Atletizm Branşına Yönelme Nedenleri ve Beklentileri, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2005.
  • Yıldırım Y. Türkiye ’de Performans Tenisi Yapan Sporcuların Tenise Başlama Nedenleri ve Beklentileri. Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2007.
  • Whıtehead SH, Bıddle JH, O’donovan TM, Nevıll ME. Social-Psychological and Physical Environmental Factors in Groups Differing by Levels of Physical Activity: A Study of Scottish Adolescent Girls, Pediatric Exercise Science, 2006; 18:2-10.
  • Wald J. Parental Motivations for Enrolling Their Children in a Private Gymnastic Program, Sport Journal, 2003; 6: 3-10.
  • Stuckyropp RC, Dılorenzo TM. Determinants of Exercise in Children Preventive Medicine, 1993; 22; 6: 880-889.
  • Wolfonden L, Holt N. Talent Development in Elite Junior Tennis: Perceptions of Players, Parents, and Coaches,Journal of Applied Sport Psychology, 2005;17: 108-126.
  • Van-Yperen NW, Duda JL, Scand J. Goal Orientations, Beliefs About Success, and Performance Improvement Among Young Elite Dutch Soccer Players, Medicine Science Sports, 1999; 9: 358-364.
  • Alibaz A, Gündüz N, Şentuna M. Türkiye ‘ de Üst Düzey Taekwondo, Karete ve Kick-Boks Sporcularının Bu Spor Branşına Yönelmelerine Tevsik Eden Unsurlar, Yapma Nedenleri ve Geleceğe Yönelik Beklentileri, Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi Ve Spor Yüksekokulu Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Ankara, 2006, 4(3): 91-102.
  • Altunok S. Sporcuların Raket Sporlarını Seçmelerinde Etkili Olan Faktörler, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Lisans Tezi, Ankara, 2004.
  • Öztürk T. Tenise Yeni Başlayan 6-12 Yas Arası Sporcuların Tenisi Seçme Nedenleri ve Sosyoekonomik Düzeyleri Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Lisans Bitirme Tezi, Ankara, 2004.
Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5110
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLİĞİ ADAYLARININ BİLİMSEL EPİSTEMOLOJİK İNANÇLARININ FARKLI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Ebru Olcay KARABULUT, Hakkı ULUCAN

Üniversitelerde öğrencilerin bedebsel ve sosyal çoklu zeka puanlarında sporun etkisi

Egemen ERMİŞ, Osman İMAMOĞLU, Necati Alp ERİLLİ

Bireysel sporcuların stresle başa çıkma tarzlarının karşılaştırılması

Ünsal TAZEGÜL

13 - 17 YAŞ ERGEN HENTBOLCULARIN BENLİK SAYGISI DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Atalay GACAR, Nida YANLIÇ

ÜNİVERSİTELER ARASI TENİS MÜSABAKALARINA KATILAN SPORCULARIN TENİSE BAŞLAMA NEDENLERİ VE BEKLENTİLERİ

Burçin ÖLÇÜCÜ, Güven ERDİL, Özgür BOSTANCI, Abdullah CANİKLİ, Aycen AYBEK

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BEDENSEL VE SOSYAL ÇOKLU ZEKA PUANLARINDA SPORUN ETKİSİ

Egemen ERMİŞ, Osman İMAMOĞLU, Necati Alp ERİLLİ

Üniversiteler arası tenis müsabakalarına katılan sporcuların tenise başlama nedenleri ve beklentileri

Burçin ÖLÇÜLÜ, AYCEN AYBEK, ABDULLAH CANİKLİ, NİYAZİ GÜVEN ERDİL, ÖZGÜR BOSTANCI

Beden eğitimi öğretmenliği adaylarının bilimsel epistemolojik inançlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi

EBRU OLCAY KARABULUT, HAKKI ULUCAN

BİREYSEL SPORCULARIN STRESLE BAŞA ÇIKMA TARZLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Ünsal TAZEGÜL

TÜRK FUTBOL HAKEMLERİNİN İŞ DOYUMU VE MESLEKİ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Mehmet KARAGÜN, FARUK ALBAY, ABDULLAH CANİKLİ, Mehmet GÜLLÜ