Çocuklar ve Fiziksel Aktivite

Fiziksel aktivite, çocukların gelişimlerini ve ileriki yaşamlarını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmeleri açısından en önemli unsurlardan biri olarak görülmektedir. Vücut yapıları, bebeklikten başlayarak çocukluk dönemi ile birlikte hareket ederek gelişir. Çocukluk döneminde edinilen olumlu ve olumsuz deneyimler ileriki yaşlarda kişiliğin ve karakterin oluşumunda etkili olduğu bilinmekte¬dir. Fiziksel aktiviteler, belirli bir düzen ve program dâhilinde uygulandığı zaman hayatımızın değişmez bir alışkanlığı haline geldiğini göreceğiz. Düzenli ve planlı yapılan fiziksel aktivite, ço¬cukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde, istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmada, sosyalleşmede, kronik hastalıkların oluşumunun engellenmesinde ve hayat boyu yaşam kalitesinin artırılmasında önemli etkiler sağlamaktadır. Bu çalışmada çocuklarda fiziksel aktivitenin önemi çeşitli açılardan ele alınarak vurgulanmaya çalışılmıştır.

Children and Physical Activity

Physical activity is seen as one of the most important factors for children to continue their development and future lives in a healthy way. Body structures, starting from infancy, develop by acting with childhood. It is known that positive and negative experiences gained during childhood are effective in the formation of personality and character in later ages. We will see that physical activity becomes an unchangeable habit of our lives when applied within a certain order and program. Regular and planned physical activity provides important effects on the healthy growth and development of children, getting rid of unwanted bad habits, socializing, preventing the formation of chronic diseases and increasing the life quality of life. In this study, the importance of physical activity in children is tried to be emphasized from various angles.

___

  • Referans1 Gür, H. (2011). Çocuk ve Spor. Çağın Polisi Dergisi. Sayı: 112.
  • Referans2 Orhan, R. (2017). Çocuk Gelişiminde Fiziksel Aktivite ve Sporun Önemi. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Cilt 9, Sayı 1, Ocak 2019, Sayfa 157-176.
  • Referans3 Savucu, Y. (2020). Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları. Spor ve Rekreasyon araştırmaları Dergisi. 2(1):34-43.
  • Referans4 Baltacı, G. (2008). Çocuk ve Spor. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, Yayın No: 730.
  • Referans5 Meinel, K. (1998): Die Bedeutung der Motorik für die Entwicklung der Persönlichkeit. In: Meinel, K.; Schnabel, G. (Hrsg.): Bewegungslehre Sportmotorik. Abriss einer Theorie der sportlichen Motorik unter pädagogischem Aspekt. 9. Stark überarbeitete Auflage. Berlin: Sportverlag Berlin. S. 16-27.
  • Referans6 Prohl, R. (2006): Grundriss der Sportpädagogik. 2. stark überarbeitete Auflage. Wiebelsheim: Limpert Verlag, s.243-245.
  • Referans7 Karren, J. (2017). Die Bedeutung von Bewegung für die kindliche Entwicklung und deren Förderung am praktischen Beispiel einer Mutter-Kind-AG in der Hardtstiftung. https://www.hardtstiftung.org/images/pdf/Artikel-erev-2.pdf.
  • Referans8 Özer, K., (2006). Fiziksel Uygunluk, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Referans9 Kuşgöz, A., (2005). Pansiyonlu ve normal devlet ilköğretim ile özel ilköğretim öğrencilerinin beslenme, fiziksel aktivite alışkınlıkları ve fiziksel uygunluklarının değerlendirilmesi. Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Muğla.
  • Referans10 Akyol, A., Bilgiç, P., Ersoy, G. (2008). Fiziksel Aktivite, Beslenme ve Sağlıklı Yaşam. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, Yayın No: 729.