1990-2018 Yılları Arası Türkiye’de Tenis Branşında Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi

Bu çalışma Türkiye’de tenis branşında yapılan tezlerin başladığı ilk zamanlardan bu yana nasıl bir ivme kazandığını gözlemleyip bu alanda yapılacak olan çalışmalara ve bireylere ışık tutacağı kanaati ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmamız YÖK elektronik arşiv sisteminde bulunan 1990-2018 yılları arasında Türkiye’de tenis ile ilgili yapılan tezlerin incelenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde YÖK elektronik arşiv sisteminde bulunan toplam 106 yüksek lisans tezi ve 21 doktora tezi olmak üzere toplam 127 çalışmaya rastlanmıştır. Çalışmamız verilerini elde etmek adına tenis branşında hazırlanan tezlere ulaşmak amacı ile YÖK elektronik arşiv sistemi arama kısmına tenis anahtar kelimesi girilmiştir. Tenis branşında hazırlanan tezlerin; yıllarına, üniversitelerine, konularına, ana konularına, enstitülerine, erişim durumlarına, danışman unvanına, yazım diline ve sayfa sayılarına bakılarak değerlendirmeler yapılmıştır. Verilerin toplanma ve analiz işleminde SPSS 25 programı kullanılmıştır. Analizlerin ilk aşamasında lisansüstü tezlerin genel durumu, yıllara göre dağılımı, üniversitelere göre dağılımı, konulara ve ana konulara göre dağılımları incelenmiştir. Tenis branşıyla ilgili yapılan lisansüstü tezlerin konularına göre dağılımlarına bakıldığında yüksek lisans tezlerinin %79.2’si ve doktora tezlerinin %90.5’i ‘spor’ konusuyla ilgili yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Analizlerin ikinci aşamasında ise tenis branşının 17 farklı ana tema etrafında toplanması ve 25 ayrı bölümde bu temalar etrafında tezler yürütülmesi, tenis branşının sadece bir spor branşı olmasının ötesinde çok boyutlu bir branş olduğunu ve tenis branşının birçok alanı etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Tenis ile ilgili yürütülecek tezlerin veya makalelerin sadece tenis branşında değil diğer alanlarda da yapılan çalışmaları dikkate alması ve mümkün olduğunca ortak çalışmalar yürütülmesi tenis branşının daha iyi anlaşılacağı ve spor alanının yanında birçok farklı disiplinlere de önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Eğitim, Spor, Yükseköğrenim

___

  • Bengiray S. (2009). Türkiye’de İnsan Kaynakları Yönetimi Alanında Yapılan Lisansüstü Tezler ve Bu Tezlerde İncelenen Temaların Analizi: 1983‐2008 Dönemi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 4(1), 167‐97.
  • Berat, A. H. İ., & Kıldan, A. O. (2013). Türkiye'de okul öncesi eğitimi alanında yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi (2002-2011). Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(27), 23-46.
  • Demirtaşlı, N. (2002). “Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama”, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Cilt: 35, Sayı: 1-2, ss. 61-70, Ankara.
  • Dungan, C. F., & Pryzwansky, W. B. (1988). Consultation research: Trends in doctoral dissertations 1978–1985. Journal of School Psychology, 26(2), 107- 119. (YerTutucu1)
  • Karasar Ş. (2004). Eğitimde Yeni İletişim Teknolojileri -Internet Ve Sanal Yüksek Eğitim, The Turkish Online Journal of Educational Technology, TOJET.
  • Kaya, A. G. Ç., Yazıcı, M. M. Deliveli A. Ş., Ö. G. K., & Hoşgörür, V. Türkiye’de Eğitim Denetimi Alanında Yapılan Lisansüstü Çalışmaların Değerlendirilmesi1.
  • Tosun, İ. (2001). Açılış Konuşması, Bilim Adamı Yetiştirme Lisansüstü, Eğitim, Ankara: TÜBA Bilimsel Toplantı Serileri:7, ss.7–15.
  • Türker, K. (2001). Bilim İnsanı Yetiştirme: Dünyada ve Türkiye’de Lisansüstü Eğitim, TÜBA Bilimsel Toplantı Serileri 7, Ankara.
  • Çakar, Ö. (1997). “Fen Bilimleri Alanında Bilim Adamı Yetiştirme: Lisansüstü Eğitim”, TÜBA Bilimsel Toplantı Serileri:7, ss. 65–75.
  • Türkiye Tenis Federasyonu. (1991). Tenis Kuralları, Ankara.
  • Türkiye Tenis Federasyonu. (1997).Tenis Kuralları, Ankara.
Spor Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 2602-4756
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: İbrahim ERDEMİR