İLKÖĞRETİM DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BEDENSEL / KİNESTETİK ZEKA ERİŞİLERİNİN CİNSİYET VE SPOR YAPMA DURUMLARINA GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI.

Bu çalışmanın amacı, öğrenci, öğretmen ve velilerin algılarına göre, ilköğretim dördüncü sınıf düzeyinde, öğrencilerin Bedensel/Kinestetik Zeka erişilerinin cinsiyet ve spor yapma durumlarına göre karşılaştırmaktır. Araştırmanın örneklemini, Denizli ili merkez ilçede öğrenim görmekte olan ilköğretim dördüncü sınıf öğrencileri arasından rastgele tabakalama yöntemi ile seçilen 309 öğrenci (160 kız–189 erkek), 309 öğrenci velisi ve 13 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışma beş devlet okulu ve iki özel okulda yürütülmüştür. Öğrencilerin Bedensel/Kinestetik Zeka alanlarının ölçülmesinde Shearer (1996) ’ın geliştirdiği, Kaya (2002)’nın Türkçe’ye uyarlamasını gerçekleştirdiği Çoklu Zeka Değerlendirme Anketi (Multiple Intelligences Development Assessment Scales–MIDAS) kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve t testi tekniklerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; öğrenci, öğretmen ve velilerin algılarına göre, spor yapan öğrenciler ile spor yapmayan öğrenciler arasında Bedensel/Kinestetik Zeka alanı erişisi açısından, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p >0.05). Öğretmen algılarına göre, kız ve erkek öğrenciler arasında, kızlar lehine Bedensel/Kinestetik Zeka erişisi açısından, istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır (p

İLKÖĞRETİM DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BEDENSEL / KİNESTETİK ZEKA ERİŞİLERİNİN CİNSİYET VE SPOR YAPMA DURUMLARINA GÖRE KARŞILAŞTIRILMASI.

Keywords:

-,