2005 GENÇ BAYANLAR DÜNYA VOLEYBOL ŞAMPİYONASINA KATILAN SPORCULARIN KÜMELEME ANALİZİ İLE İNCELENMESİ

Kümeleme analizi, birimleri veya değişkenleri benzerlik ölçülerine göre homojen gruplara bölmeye yarayan çok değişkenli bir istatistiksel analiz yöntemidir. Birim ya da değişkenlere ait uygun gruplar oluşturmak için aşamalı veya aşamalı olmayan kümeleme yöntemleri kullanılır. Yapılan çalışmada, 2005 yılında Dünya Genç Bayanlar Voleybol karşılaşmalarında final ve yarı final oynayan 4 takımın sporcularının analizi yapılmıştır. Sporcuların fiziksel ve teknik özelliklerine göre kümeleme yapıldıktan sonra kümeler arasında farklılık meydana getiren faktörler belirlenmiştir. Elde edilen varyans analizi sonuçlarına göre smaç yüksekliği, blok yüksekliği, smaç sayısı ve toplam sayı değişkenleri için kümeler arasında anlamlı farklılıkların olabileceği sonucu elde edilmiştir.

2005 GENÇ BAYANLAR DÜNYA VOLEYBOL ŞAMPİYONASINA KATILAN SPORCULARIN KÜMELEME ANALİZİ İLE İNCELENMESİ.

Keywords:

-,

___

  • Doğan, İ. (2002). Kümeleme Analizi ile Selek- siyon. Türk J Vet Anim Sci, 26, 47-53.
  • Hançer, A. (2002). 1987 Çekoslovakya Voley- bol Antrenör Kursu Notları. (www.vo- leybolum.com).
  • Johnson, R.A. & Wichern, D.W. (1988). App- lied Multivariate Statistical Analysis. New Jersey: Prentice Hall, Englewo- od Cliffs.
  • Korkmaz, F. & Gültekin, O. (2000). 1999 Yılı Avrupa Kupa Galipleri Kupası Bayan- lar Voleybol Final Karşılaşmalarının Analizi. Voleybol Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2, 25-31.
  • Özdamar, K. (1999). Paket Programlar ile İs- tatistiksel Veri Analizi (Çok Değişkenli Analizler). Eskişehir: ETAM A.Ş. Mat- baa Tesisleri.
  • Prakash, P. & Hoff, B. (2002) Microarray Ge- ne Expression Data Mining with Clus- ter Analysis Using GeneSightTM. Application Note GS10. BioDisco- very, Inc.
  • Rencher, A.C. (2002). Methods of Mul- tivariate Analysis. New York: Wiley.