Türkiye kamplarında Suriyeli sığınmacılar: Sorunlar, beklentiler, Türkiye ve gelecek algısı

Bu çalışma, Suriye’de yaşanan iç savaş sonucu Türkiye’ye gelip Şanlıurfa Harran ve Akçakale ‘Çadır kent’te kalan sığınmacıların sorunlarını, beklentilerini, Türkiye ve gelecek algılarını konu edinmektedir. Ülkemizde sayıları yüzbinleri geçen “Suriyeli sığınmacılar” üzerine bilimsel çalışmanın yok denecek kadar az olması, bu konunun incelenmesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu çerçevede araştırma, kampta kalanların sosyo-ekonomik ve demografik özelliklerini, kamp memnuniyetlerini, Türkiye ve gelecek algılarını sorgulayan bir saha araştırmasına dayanmaktadır. Araştırmada bilgi toplama aracı olarak “anket” ve “odak (focus) grup” tekniği kullanılmıştır.

Syrian refugees in the Turkey’s camps: Problems, expectations, Turkey and future perception

This study is about the problems, expectations, Turkey and future perceptions of the refugees that have come to Turkey and are staying in Şanlıurfa, Harran and Akçakale “Tent Cities” due to the civil war in Syria. The fact that there is scarcely any scientific study regar- ding the “Syrian refugees”, the number of which exceeds hundred thousand in our country, has set forth the necessity to examine this issue. The research performed within this framework is based on a field research questioning the socio-economic and demographic qualifications, camp satisfactions and Turkey and future perceptions of the refugees. During the research, “survey” and “focus group” techniques have been used as information gathering instruments.

___

  • ÇİÇEKLİ, B. (2009), Uluslararası Hukukta Mülteciler ve Sığınmacılar, Ankara:bSeçkin Yayınevi
  • DANIŞ, D. & PARLA, (2009) Irak ve Bulgaristan Türkleri Örneğinde Dernek ve Devlet, Toplum ve Bilim, 114, İstanbul: Birikim Yayınları, s. 131-158.
  • GÖKÇE, B. (2012) Toplumsal Bilimlerde Araştırma, Ankara: Savaş Yayınevi.
  • YILDIRIM, A. & ŞİMŞEK, H. (2011) Nitel Araştırma Teknikleri, Ankara: Seçkin Yayınevi.
  • YILDIZ, Ö. ÇALHAN, M. (2013) Türkiye Kamplarında Suriyeli Sığınmacılar, Gaziantep: İpekyolu Kalkınma Ajansı, GASAM ve Gaziantep Üniversitesi. INTERNATİONAL CRISIS GROUP, Blurring The Borders: Syrian Spillover Risks ForTurkey, Europe Report, April 2013.
  • UNHRC, 2012, http.//data.unhrc.org/syrianrefugees/regional.php (Haziran 2013)