Çin’in Yükselişi ve Yeni Kapitalizm

Bu makale, Çin’in ekonomik ve siyasi yükselişi çerçevesinde, kapitalizmin aldığı yeni biçimler üzerine bir teorik tartışma sunmaktadır. Makale, Çin’in ve kapitalizmin uzun tarihsel bir dönem perspektifinden analizini temel alarak, üretim biçimi, uluslararası ticaret, devlet ve sermaye ilişkileri açısından, Çin’in yükselişinin hem Çin’de hem de dünya kapitalizminde yarattığı değişiklikleri irdeleyen bir tartışma sunmaya çalışmaktadır. Bu yapılırken, tarihsel sosyoloji alanında bu konu ile ilgili en önemli güncel tartışmaları sunan Giovanni Arrighi, Joel Andreas ve Richard Walker’in eserlerinden ve bu üçlü arasındaki polemiklerden faydalanılmıştır. 

The Rise of China and the New Capitalism

This article presents a theoretical discussion about the new forms of capitalism in the context of the economic and political rise of China. The article raises a discussion on the changes that the rise of China has instigated in both China and the world capitalism. This is considered in the context of mode of production, international trade, state and capital, by analysing China and capitalism from the perspective of long historical periods. In doing this, the article benefits from the work of and polemics between Giovanni Arrighi, Joel Andreas ve Richard Walker, who provided very important contemporary debates on this issue in the field of historical sociology.

___

  • Andreas, J. (2008), “Changing Colors in China”. New Left Review 54, November-December. Arrighi, G. (1994), The Long Twentieth Century: Money, Power, and the Origins of Our Times, Londra; New York: Verso,. Arrighi, G. (2007), Adam Smith in Beijing: Lineages of the Twenty-first Century, Londra; New York: Verso. Brenner, R. (1977), The Origins of Capitalist Development: A Critique of Neo-Smithian Marxism. New Left Review I/104, July-August. Walker, R. (2008), Karl Marx Between Two Worlds: The Antinomies of Giovanni Arrighi’s Adam Smith in Beijing. Historical Materialism Forum.