Sözlü Tarih Ne İşe Yarar? Kızıl Feministler ve Cılavuz Köy Enstitüsü

Emel Akal, Kızıl Feministler adlı kitabında, kadın sorunlarına değinmiştir. Cılavuz Köy Enstitüsü adlı kitapta ise Firdevs Gümüşoğlu ise köy enstitüleri ve eğitim hakkında bilgi vermiştir.
Anahtar Kelimeler:

Kadın, Eğitim, Sözlü TRİH

What Does Oral History Do? The Red Feminists and the Cılavuz Village Institute

Emel Akal’ın Kızıl Feministler adlı çalışmasında bizlere anlatılmak istenen, 1970 Türkiye’sinde kurulan İlerici Kadınlar Derneği ile kadına yönelik tüm sorunları ele alan bir topluluğun varlığını sunmaktır. Bu dernek, kadın sorunları, hakları ve mahremiyetine kadar birçok alanda kadının yanında olmuş ve kadını desteklemiştir. Bu çalışmada yazar tarihin bir disiplini olan, bireylerin belleklerine başvurulduğu sözlü tarih çalışmasını kullanmıştır. Firdevs Gümüşoğlu adlı yazarın Cılavuz Köy Enstitüsü çalışmasında sözlü tarih metodu kullanılmış ve çalışmada yaşayanların hayatlarından kesitler sunulmuştur. Aynı zamanda Kazım Karabekir Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileriyle dünden bugüne eğitimdeki değişikliği anlatabilmek adına anket çalışması yapılmıştır. Bu sayede Cılavuz köy enstitüsü çalışması, geçmiş dönemin eğitim anlayışı ve eğitim düzeyleri hakkında, belleklerde kalan yaşantılar desteğiyle, okuyucuya bilgi vermektedir.

___

  • Akal, E. (2011). Kızıl Feministler Bir Sözlü Tarih Çalışması, İstanbul, İletişim Yayıncılık.
  • Arslan, Ö. Ö. (2018). Köy Enstitülerinin Toplum Kalkınmasındaki Rolü, Barış Araştırmaları Çatışma Çözümleri Dergisi, Erişim adresi https://dergipark.org.tr/tr/download/article file/907144.
  • Bağdatlı Çam, F. (2016). Eğitim Sisteminin Ortaya Çıkışı ve Antik Yunan Eğitim Anlayışının Temelleri, Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 5, Sayı 2, s. 629-643 Erişim adresi https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/224487.
  • Bebel, A. (2019). Kadın ve Sosyalizm, Erişim adresi https://books.google.com.tr /books?hl=tr&lr=&id=Db_dDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA347&dq=kad%C4%B1n+ve+sosy alizm&ots=JMk1xFlkAh&sig=iOQbuFhuxmYPjFYm268pKXpABNM&redir_esc=y#v=onep age&q=kad%C4%B1n%20ve%20sosyalizm&f=false.
  • Gümüşoğlu, F, (2019), Sözlü ve Yazılı Belgeler Işığında Cılavuz Köy Enstitüsü, İstanbul, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 3.Baskı.