Öznellik, Anlam ve Mental Terimler

Bu makale mental terimlerin anlamlarını nasıl edindiklerini açıklamaya çalışmaktadır. Özellikle, duyusal temelli deneyimlerin mental terimleri anlamlandırmada çok önemli bir rol oynadığı tartışılmaktadır. Aynı zamanda duyusal temelli deneyimlerin algısal özniteliği deneyimlere belirli bir özne tarafından algılanmış olması bakımından ayırt edici bir karakter yükler. Deneyimler ve bu deneyimlerin fenomenolojik özniteliği deneyimlerin her birinin farklılaştığı bir içsel yapıya sahip olması bakımından öznelleştirilebilir.

PRIVACY, MEANING AND MENTAL TERMS

This article describes the possible ways in virtue of which the mental terms get their meanings. Especially, it is discussed that the sentation-dependent experiences play a central role in assigning meanings to the mental terms. It is also suggested that ‘quale’ of sensation-dependent experiences gives an experience a distinctive character in terms of being perceived by a certain subject. And we suggest that the experiences of subjects and the phenomenological property of these experiences can be individuated in terms of each experiences having a different internal structure within which every experience may differ from each other.

___

  • Churchland, P.M. (1988) Matter and Consciousness, Cambridge, Massachusetts, London, England: The MIT Press.
  • McGinn, Colin. (1997) Minds and Bodies, Philosopher’s and Their Ideas, New York, Oxford: Oxford University Press.
  • Rhees, Rush. (1996) Discussions of Wittgenstein, Bristol: Thoemmes Press. O’Conner, john. Modern Materialism, New York: Mit Press.