Medreselerden Yeni Nesil İdeal Eğitim Yapılarına

Geçmişten günümüze mekânın, canlı yaşamını etkileyen en önemli unsurlardan biri olduğu, yadsınamaz bir gerçektir. Tarih boyunca bunun üzerine birçok araştırma yapılmış ve insan algısının bulunduğu ortam itibariyle, mekânı oluşturan, ışık, gölge, renk, ses, hacim, doluluk-boşluk, boyutlandırma vb. daha birçok olgudan etkilendiği tespit edilmiştir. Bu canlı-mekân arasındaki etkileşim nesiller boyu mimari eserlerde kullanılmış ve her toplumun kendi düşünce tarzına göre farklı boyutlar kazanmıştır. Toplumsal yaşayışın bir yansıması olan mimari, siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel nedenlerden dolayı sürekli bir değişim göstermiş ve her dönemin özelliğine göre boyut kazanmıştır. Bütün medeniyetlerde olduğu gibi Anadolu medeniyetinde de toplumun şekillenmesinde ve nesiller arasında köprü inşa etmede etkin rol oynayan eğitim yapıları da, bu değişim süreçlerinden etkilenerek farklı formlarda tarih sahnesinde yer almıştır. Bu makalede, medrese mimarisinin oluşumunda etkin rol oynayan düşüncelerin, yeni nesil eğitim yapılarına aktarılarak ideal eğitim yapısı anlayışına bir adım daha yaklaşılmasını hedeflemiştir.
Anahtar Kelimeler:

Eğitim, Medrese, Mekân

From Madrasahs To Next Generation Ideal Educational Structures

It is an undeniable reality that place, from past to present, is one of the most important factors affecting life. Many researches were accomplished throughout history, it was revealed that human perception is affected by many phenomenon comprising the place, such as light, shadow, color, sound, volume, fullness, sizing. This interaction between living and place was used in architectural work through generations and gained different aspects based on mentality of every nation. Architecture, which is a reflection of social life, has being changed continuously due to political, economic, social and cultural causes, and has gained new features according to characteristic of each era. Educational structures, which played an effective role in shaping of society and bridging of generations in Anatolian civilization as in all civilizations, took place in historical scene in different forms by being affected from these changes. In this article, it was aimed to getting one step closer to ideal educational structure understanding by implementing ideas which are effective in construction of architecture of madrasahs.

___

  • Altıparmakoğlu Sakarya, G., (2018), “Mimari Tasarımda Su Ögesinin Farklı Kullanım Amaçları Bakımından İncelenmesi: Anadolu Örneği”, Asia Minor Studios İnternational Journal Of Social Science, (113-117)
  • Aydıntan, E., (2016),“İç Mekan Yüzey Tasarımlarında Mesaj”, Online Journal of Art and Design
  • Bayram, K., “Klasik Medreselerin Kurumsal Yapısı: Tillo Medresesi Örneği”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, (14)
  • Bouamrane, C., “İslam Tarihinde Eğitim-Öğretim Kurumları”, Parlornma de la Pensre Jslamique, (281)
  • Bozkurt, N., Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, “Medrese”, https://islamansiklopedisi.org.tr/medrese , (22.02.2019)
  • Çakıcı, G., (2007), “Suha Arın Belgesellerinde İnsan-Mekan İlişkisi” Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo ve Televizyon Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, (4-42)
  • Çelikkıran, Y., (2017). “1. Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Sempozyumu”. İstanbul Bilim ve Akademisyenler Derneği, (81-82)
  • Güleç Solak, S., (2014), “Mekan-Kimlik Etkileşimi ve Kentsel Mekandaki Tezahürleri”, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Doktora Tezi, (53-58)
  • Kaya, A., (2018), “Anadolu Selçuklu Medreseleri ve Bugünkü Durumlarının Tespiti (Başlangıcından 1243 Yılına Kadar), Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı Türk İslâm Sanatları Programı Yüksek Lisans Tezi, (2-9,21-23)
  • Kurak Açıcı, F., (2015), “İç Mekanda Sınır Ögeleri”, ResearchGate, Akademisyen Kitabevi, (7-10)
  • Taşdemirci, E . (1988). “Medreselerin Doğuşu Kaynakları ve İlk Zamanları”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1 (2), 0-0. Retrieved from http://dergipark.gov.tr/erusosbilder/issue/23735/252736
  • Yırtıcı, H., (2003), “Modern Kapitalist Toplumlarda Mekan Üretimi”, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, (54-75)