TÜRKİYE’DE FİNANSAL BİR ARAÇ OLARAK YENİ PARA BİRİMİNE GEÇİŞİN (YTL) FAYDALARI VE KAYITDIŞI EKONOMİYE MUHTEMEL ETKİLERİ

Enflasyonla mücadele programına paralel olarak TL'den 6 sıfır atılarak paranın değerine istikrar kazandırılması ve kayıtdışı ekonomik faaliyetlerin önüne geçilmesi için YTL'ye geçiş büyük bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Ancak, YTL'nin güclenmesi ve değer kaybının azaltılması için reel değeri yükseltilmiş 50 ve 100 gibi büyük kupürlü banknotların tercih edilmesinden kanuni bir değişiklik yapılarak vazgeçilmelidir. AB'ye iktisadi göstergeler bakımından da uyum sağlanabilmesi amacıyla, ekonomide enflasyonla mücadele ve kamu finansman dengesinin gerçekleştirilebilmesi için özellikle düşük kupürlü banknotların tercih edilmesi yoluyla elektronik ödeme vasıtalarının (digital para) güclendirilmesi ve bu yolla karapara ve kayıtdışı ekonomik faaliyetlerinin seviyesi asgari düzeye indirilmiş olur.

___

  • Altuğ, Osman, Kayıtdışı Ekonomi ,Türkmen Kitapevi, 2. Baskı, İstanbul 1999.
  • Kır, Ş. Yavuz, “Türkiye’de Finansal Bir Araç olarak Yeni Para Birimine Geçiş (YTL)”, Türk Harb-İş Dergisi, sayı 206. Şubat 2004, s. 28-32.
  • Serdengeçti, Süreyya, “Türk Lirasından Sıfır Atılması” TC Merkez Bankası Başkanı Basın Toplantısı Konuşması, 10 Şubat 2004.