SİBER ZORBALIK ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

Konu ve Amaç: Bilgi ve iletişim teknolojileri, hayatımıza kattığı kolaylıkların yanında bir takım problemleri de beraberinde getirmiştir. Özellikle internetin hayatımıza girmesiyle birlikte akran zorbalığı veya fiziksel olarak gerçekleştirilen zorbalıklar günümüzde çevrimiçi bir ağ yardımı ile gerçekleşebilmektedir. Bu durum siber zorbalığı doğurmuştur. “Siber zorba” olmanın kolaylığı ve anonim bir kimliğin tespit edilmesinin zorluğu “siber zorba” ve “siber mağdur” sayısını artırmaktadır. Yaşanan bu artış neticesinde çalışmaya konu edilen siber zorbalık mağduru gençlerin zorbalığa maruz kalma sebep ve deneyimlerinin incelenmesi ile bir farkındalık yaratma amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma siber zorbalık mağduru bireylere yönelik zorbalıkları betimlemekte, mağduriyet, deneyim ve görüşlerini incelemektedir. Siber zorbalığa maruz kalan yedi kadına, amaçlı ve kartopu örnekleme yöntemi kullanılarak ulaşılarak fenomenolojik bir yaklaşım ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Yapılan bu görüşmeler betimsel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Siber zorbalığa maruz kalan bireylerin internet ve sosyal medyayı yoğun bir şekilde kullandığı, siber zorbalığa daha çok Instagram ve Whatsapp üzerinden maruz kalındığı, siber zorbalığın farklı nedenlerinin olduğu ve birçok faktörün bir araya gelmesiyle siber zorbalığın gerçekleştiği bulgularına ulaşılmıştır. Sonuç: Siber zorbalığın her ne şekilde gerçekleşirse gerçekleşsin bireyler üzerinde pek çok olumsuz etkide bulunduğu ve zorbalığa maruz kalan bireylerin yaşamında bazı pratiklerin değiştiği gözlenmiştir. Maruz kalınan zorbalığın nedenlerine ilişkin birçok etkene de ulaşılmıştır.

A Qualitative Research On Cyberbullying

Subject and Purpose: Information and communication technologies have brought some problems as well as the conveniences they have added to our lives. Especially with the introduction of the internet, peer bullying or physical bullying can happen with the help of an online network today, this situation gave rise to cyberbullying. The easiness of being a "cyberbully" and the difficulty of identifying an anonymous identity ıncreases the number of "cyberbullies" and "cyber victims". As a result of this increase, it is aimed to raise awareness by examining the reasons and experiences of the young victims of cyber bullying, who are the subject of the study. Material and Method: This study describes the bullying of individuals who are victims of cyberbullying and examines their victimization, experiences and opinions. In-depth interviews were conducted with a phenomenological approach by reaching seven women which were exposed to cyberbullying using the purposeful and snowball sampling method. These interviews were analyzed descriptively. Results: It has been found that individuals who are exposed to cyberbullying use the internet and social media intensively, that cyberbullying is more exposed through Instagram and Whatsapp, that cyberbullying has different causes and that cyberbullying occurs with the combination of many factors. Conclusion: It has been observed that no matter how cyberbullying occurs, it has many negative effects on individuals and some practices have changed in the lives of individuals who are exposed to bullying. Many factors related to the causes of bullying have been reached.

___

  • Akgül, D. G. (2020). Siber Zorbalığın Nedenleri Üzerine Kuramsal Açıklamalar. Gelişim ve Psikoloji Dergisi, 152-153.
  • Aksaray, P. D. S. (2011). Siber Zorbalık. Journal of the Cukurova University Institute of Social Sciences, 20(2). Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
  • Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme (BEÜ SBD), 246.
  • Büyüköztürk, Ş. (2012). Örnekleme Yöntemleri, 5-11.
  • Bilgiz, S., Peker, A. (2020). Siber Zorbalığı Etkileyen Faktörler. Cumhuriyet International Journal Of Education. 432.
  • Dinç, E. S. (2020). Sosyal Medya Ortamlarında Siber Zorbalık: Lise Öğrencilerinin Siber Zorbalık Deneyimlerinin İncelenmesi. Yeni Medya Elektronik Dergisi, 4(1), 24-39.
  • Dovi, P. (2020). Siber Zorbalık. Kidshealty From Nemours. https://kidshealth.org/en/parents/cyberbullying.html adresinden alındı. Erişim Tarihi: 28.05.2021
  • Ekolojik Sistemler Teorisi, (2021). Vikipedi Özgür Ansiklopedi, https://tr.wikipedia.org/wiki/Ekolojik_sistemler_teorisi adresinden alınmıştır. Erişim Tarihi, 13.09.2021.
  • Kartal, Hülya-Bilgin, Asude (2012). İlköğretim Öğrencilerinin Zorbalığın Nedenleri ile İlgili Algıları. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), s. 25–48.
  • Kırna, U. (2020). Siber Zorbalık Nedir? Nedenleri Nelerdir?. Cumhuriyet. https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siber-zorbalik-nedir--nedenleri-nelerdir--1722370 adresinden alındı. Erişim Tarihi: 28.05.2021
  • Köker, İ. (2020, 26 Şubat). Siber Zorbalık Nedir, Siber Zorbalıkla Mücadele İçin Hangi Önlemler Alınabilir?. BBC Türkçe. Erişim Adresi: https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-51614553 Erişim Tarihi: 25.06.2021
  • Sümengen, A. A., & Akyüz, A. Lise Öğrencilerinin Siber Zorbalığa Maruz Kalma Durumlarını Etkileyen Faktörler. 2020
  • Süslü, D. P. (2016). Lise Öğrencilerinde Siber Zorbalık ve Siber Mağduriyetin Benlik Saygısı Anne, Baba ve Akran İlişkileri Açısından İncelenmesi. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Şahin, M., Sarı, S. V., Özer, Ö., Er, S. H. (2010). Lise Öğrencilerinin Siber Zorba Davranışlarda Bulunma ve Maruz Kalma Durumlarına İlişkin Görüşleri. Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 2010(21), 257-270.
  • Türk Dil Kurumu Sözlükleri. (2021). https://sozluk.gov.tr/ adresinden alındı.
  • Türk, B, Şenyuva, G. (2021). Şiddet Sarmalı İçinden Siber Zorbalık: Bir Gözden Geçirme. IBAD Sosyal Bilimler Dergisi, (10), 462-479. DOI: 10.21733/ibad.901032
  • World Health Organization (2002). https://www.who.int/ adresinden alınmıştır. Erişim Tarihi: 28.05.2021.
  • Ybarra M, Mitchell K, Wolak J, Finkelhor D. (2006). Examining characteristics and associated distress related to Internet harassment: findings from the Second Youth Internet Safety Survey. Pediatrics. 118(4):e1169-77. DOİ: 10.1542/peds.2006-0815
  • Ybarra, M., Mitchell, K. (2007). Prevalence And Frequency Of Internet Harassment Instigation: Implications For Adolescent Health. Journal Of Adolescent Health, 41, 189-195.