TÜRKİYE’DEKİ MÜLTECİ VE SIĞINMACILARIN GÖÇ DENEYİMLERİ, BEKLENTİLERİ VE GELECEK PLANLARININ İNCELENMESİ

Amaç: Bu çalışma mülteci ve sığınmacıların göç sürecindeki deneyimlerini, beklentilerini ve gelecek ile ilgili planlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma 15.01.2020 – 20.03.2020 tarihleri arasında İzmir ilinde yaşayan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 18 mülteci ve sığınmacı ile yapılmıştır. Çalışma nitel araştırma tasarımlarından olan fenomonolojik araştırma deseni kullanılarak yapılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak yüz yüze derinlemesine görüşme tekniği ile toplanmıştır. Katılımcılar ile her bir görüşme 60-90 dakika sürmüştür. Görüşmeler araştırmacı tarafından not alınarak kayıt altına alınmış ve akabininde bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Colaizzi’nin fenomolojik yorumlama metodu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmanın katılımcıları göç deneyimlerini anlatırken çoğunlukla karşılaştıkları zorluklardan ve sığınma süreçlerinden bahsetmişlerdir. Bu nedenle “sığınma duygusu ve çaresizlik” kavramları mülteci ve sığınmacıların göç deneyimlerini tanımlayan ana tema olarak belirlenmiştir. Katılımcıların tamamı ifadelerinde çaresizlik ve sığınma süreçlerini içeren duygu ve düşüncelerden söz etmişlerdir. Katılımcıların göç süreçlerinde karşılaştıkları zorlukları anlamak için göç öncesi, göç sırası ve göç sonrası zamansal olarak kesitlere ayrılarak anlaşılmaya çalışılmıştır. Katılımcılara gelecekleri beklentileri ve planları sorulduğunda kaygı, korku ve ümitsizlik yaşadıklarını dile getirmişlerdir. Katılımcıların gelecekleri ile ilgili plan yapamadıkları, üçüncü ülkeye yerleşmeyi ümit ettikleri ve çok az bir kısmının içinde bulundukları durumu kabullendikleri anlaşılmıştır. Sonuç: Yapılan bu çalışmada mülteci ve sığınmacıların Türkiye’de karşılaştıkları zorluklar; barınma, güvenlik, cinsel şiddet, yabancılık ve uyumsuzluk, dil, kayıt olma ve kimlik edinme, ülkelerine geri gönderilme korkusu, sağlık sorunları, sağlık hizmetlerine ulaşamama, daha iyi koşullar için yasal olmayan yoldan Yunanistan’a geçmeye çalışma ve refakatsiz çocuk olma alanlarından oluşmaktadır. Bu çalışmanın katılımcıları beklentileri ve gelecek ile ilgili planlarında üçüncü bir ülkeye yerleşme en çok ifade edilen konu olmuştur. Belirsizlik ve kararsızlık yaşayanlar ile plan kuramadığını, gününü geçirmeye çalıştığını ifade edenlerin sayısı eşittir. Anahtar sözcükler: mülteci, sığınmacı, göç deneyimleri, karşılaşılan zorluklar, gelecek planları

EXAMINATION OF MIGRATION EXPERIENCES, EXPECTATIONS AND FUTURE PLANS OF REFUGEES AND ASYLUM-SEEKERS IN TURKEY

ABSTRACT Objectives: This study was conducted to examine the experiences, expectations and future plans of refugees and asylum seekers in the migration process. Methods: The study was conducted with 18 refugees and asylum seekers living in Izmir between 15.01.2020 and 20.03.2020 and who agreed to participate in the study. The study was conducted using the phenomenological research design, which is one of the qualitative research designs. Data were collected by face-to-face in-depth interview technique using a semi-structured interview form created by the researcher. Each interview with the participants lasted 60-90 minutes. The interviews were recorded by taking notes by the researcher and then transferred to the computer environment. Colaizzi's phenomenological interpretation method was used in the evaluation of the data. Results: The participants of the study mostly talked about the difficulties they encountered and their asylum processes while describing their migration experiences. For this reason, the concepts of “sense of asylum and helplessness” have been determined as the main theme that defines the migration experiences of refugees and asylum seekers. All of the participants talked about feelings and thoughts including helplessness and asylum processes in their statements. In order to understand the difficulties faced by the participants during the migration process, it was tried to be understood by dividing the temporal sections before, during and after the migration. When the participants were asked about their future expectations and plans, they expressed that they experienced anxiety, fear and hopelessness. It was understood that the participants could not plan for their future, they hoped to settle in a third country, and very few of them accepted the situation they were in. Conclusion: In this study, the difficulties that refugees and asylum seekers face in Turkey; shelter, security, sexual violence, alienation and incompatibility, language, registration and identity, fear of being sent back to their country, health problems, inability to access health services, trying to illegally enter Greece for better conditions and being an unaccompanied child. Resettlement to a third country was the most expressed issue in the expectations and future plans of the participants of this study. The number of those who experience uncertainty and indecision and those who state that they cannot make a plan and try to spend their day is equal. Key words: refugee, asylum seeker, migration experiences, difficulties encountered, future plans

___

  • Referans1 Aslan, G., & Güngör, F. (2019, Mayıs). Suriyeli Sığınmacıların Türkiye’ye Göç Sonrası Yaşadığı Sorunlar: İstanbul Örneği. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 11(18), 1607-1615.
  • Referans2 Baş, T., & Akturan, U. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Referans3 Beter, Ö. (2006). Sınırlar Ötesi Umutlar: Mülteci Çocuklar. Ankara: SABEV yayınları.
  • Referans4 Buz, S. (2002, Haziran). Türkiye'deki Sığınmacıların Üçüncü bir Ülkeye Gidiş İçin Bekleme Sürecinde Karşılaştıkları Sorunlar. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. Ankara, Türkiye: Yök Tez Merkezi.
  • Referans5 Buz, S., & Korç, S. (2021, Mart). Mültecilere Yönelik Kalıcı Çözümlerden Biri Gönüllü Geri Dönüş. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi(50), 199-204.
  • Referans6 Nasirova, A. (2014, Ekim). Şartlı Mültecilerin Yerel Halka Yönelik Görüşleri: Afyonkarahisar Örneği Yükseklisans Tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Hizmet Anabilim Dalı.
  • Referans7 Örgen, A. (2017, Aralık). İnsan Hakları, Sosyal Hizmet ve Mültecilik Üzerine Bir Derleme. Ufkun Ötesi Bilim Dergisi, 17(1), 53.
  • Referans8 Şimşek, H., & Yıldırım, A. (2005). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Referans9 Uluslararası Af Örgütü. (2016). Güvenli Olmayan Sığınak: Türkiyede Mülteci ve sığınmacılar Etkili Korumaya Erişemiyor. İstanbul: Amnesty International Ltd.
  • Referans10 UNHCR. (2021). Türkiye’deki Mülteciler ve Sığınmacılar. Şubat 07, 2022 tarihinde UNHCR BM Mülteci Örgütü: https://www.unhcr.org/tr/turkiyedeki-multeciler-ve-siginmacilar
  • Referans11 UNHCR. (2021, Haziran 18). Zorla Yerinden Edilmiş İnsanlar. Şubat 07, 2022 tarihinde UNHCR BM Mülteci Örgütü: https://www.unhcr.org/tr/turkiyedeki-multeciler-ve-siginmacilar