Bir Sosyal Dışlanma Fotoğrafı: Engelli Bireylerin Toplumla Bütünleştirilmesine Yönelik Tespit, Bilgilendirme ve Veri Tabanı Oluşturma Çalışması (ÖZVERİ-Malatya) Projesi Araştırma Sonuçları

Engelli Bireylerin Toplumla BütünleştirilmesineYönelik Tespit, Bilgilendirme ve Veri Tabanı OluşturmaÇalışması (ÖZVERİ) projesi Malatya’da engelli bireylerinsistematik tespitine ve bilgilendirmesine yönelikortak çalışma anlayışını gerçekleştirmiştir. Projenin altfaaliyetlerinden ve çıktılarından biri de “Malatya’daYaşayan Engellilerin ve Ailelerinin Demografik,Ekonomik ve Psiko-Sosyal Durumları Araştırması”dır.Araştırma, engelli bireylerin demografik tespitininyanında onların psiko-sosyal ve ekonomik özelliklerinitespit etmeyi amaçlayan çalışmanın bir ürünüdür. Bumakalede ÖZVERİ projesi ve bu proje çerçevesindegerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarının bir kısmınayer verilmiş ve engellilerin toplumla bütünleşmesindeplanlama çalışmalarına ilişkin somut bir uygulamaönerisi sunulmak istenmiştir.

The Project of The Study of Determination, Edification and Constitution of Data Base for The Social Inclusion/Integration of Disabled People (ÖZVERİ)

Project has carried out a cooperative practice conception towards systematic determination and edification of disabled people in Malatya. One of the sub-activities and outputs of the project is the “Research of Demographic, Economic and Psychosocial Conditions of Disabled People and Their Families”. The research is the product of the study which aimed not only aims to determine demographic characteristics but also economic and psychosocial characteristics of disabled people and their families. In this article, the Project of ÖZVERİ and some of the results of the research that carried out within this project have been placed. This article is thought to present a concrete practice suggestion for the planning process of the social integration/inclusion of disabled people.

___

  • Bayer, İ. ve Piyal, Y.B. (1998). “Engellilerin İstihdamın- da Politika ve Strateji Değişikliliğinin Gerekliliği”. Sosyal Hizmet Sempozyumu 97- Toplumla Bü- tünleşme Sürecinde Özürlüler ve Sosyal Hizmet. Ankara.
  • Cılga. İ. (2001). Özürlülerin Yaşam Kalitesi. Ufkun Ötesi Bilim Dergisi. Cilt 1, sayı, 1. Ankara.
  • Çetinkaya, A.Z. (1997). “Serebral Palsili Çocuğu Olan Annelerin Çocuklarının Özrü Konusundaki Bilgi Gereksinimlerine Planlı Bilgi Vermenin Etkisi”. Yayınlanmamış Bilim Uzmanlığı Tezi. H.Ü. Sağ- lık Bilimleri Enstitüsü.
  • DİE. ve ÖZİDA. (2004). Türkiye Özürlülerr Araştırması 2002 . Devlet İstatistik Enstitüsü Matbaası, An- kara.
  • Duman, H. (1995). “Zihinsel Engelli Çocuğa Sahip Anne Babaların Kaygı Düzeylerinin Karşılaştırılarak Çocuğa Yönelik Beklentilerinin Belirlenmesi. Ya- yınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Anabi- lim Dalı. İzmir.
  • Evcimen, E. (1996) “Zihinsel Engelli Çocuğu Olan Aile- lerin Gereksinimlerinin Belirlenmesi”. Yayınlan- mamış Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversite- si. Eskişehir.
  • Gökcan (1999). “Engelli Çocuğa Sahip Ailelerin Beklen- tileri” http://www.toplumvesiyaset.com/yaziOku. php?id=479. erişim tarihi: 10.10.2007
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-9424
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı