FİRMA ÖLÇEĞİ İLE PAZAR VE REKABET YAPISININ TEKNOLOJİK DEĞİŞME ETKİLERİ ÜZERİNE KURUMSAL TARTIŞMALAR “NEOKLASİK DENGE VE NEOSCHUMPETERYAN YAKLAŞIM”

Firma ölçeğinin yeniliklere olan etkisi ile ilgili olarak iktisatçılar arasında tam bir görüş birliği mevcut değildir. Konu ile ilgili tartışılan iki soru mevcuttur. AR-GE ve firma ölçeği arasında bir ilişki var mıdır? Ve büyük firmalar ölçeklerine bağlı olarak, küçük firmalardan daha fazla AR-GE için harcama yaparlar mı? Firma ölçeği ve AR-GE arasındaki ilişkinin ortaya konmasına yönelik düşünceler yeni değildir. Büyük firmaların AR-GE harcamalarının küçük firmalara nazaran daha fazla olduğuna ilişkin teori 1942 yılında Schumpeter tarafından geliştirildi. Teori üzerine çalışan Galbraith, büyük firmaların AR-GE harcamalarında küçük firmalara nazaran daha az risk üstlendiklerini ileri sürdü. Arrow (1962), büyük firmaların patent haklarına daha iyi sahip çıktıklarını ve böylece AR-GE faaliyetleri için daha çok güdülendiklerini öne sürdü. Diğer çalışmalara bakıldığında örneğin (Scherer 1991, Soete 1979, Mansfield 1968), firma ölçeği ve AR-GE arasında zayıf bir ilişkinin olduğu ortaya konmuştur. Sonuç olarak, firma ölçeği ile AR-GE arasında tutarlı bir ilişkinin bulunduğundan bahsetmek mümkün değildir. Bu konuda farklı sonuçlara ulaşılmasının temel nedenleri arasında, örnek kitle farklılıkları, varsayımlardaki değişiklikler, farklı analiz yöntemleri sayılabilinir.

There is a no consensus between economists about the effect of firm size on innovation. There are two questions on this issue; what is the relationship between the size of the firm and R&D and do larger firms spend more on R&D relative to their size then smaller firms. The answers to these questions have important implications concerning a firm’s incentives for growth and innovation. Exploring the relationship between R&D and the size of the firm is not novel idea. Schumpeter in 1942 developed his theory that large firms would spend more on R&D relative to their size than small firms. Galbraith followed with his ideas a decade later arguing that large firms would find R&D expenditure less risky than small firms. Arrow in 1962 has articulated that larger firms are better able to capture the property rights to their inventions and thus have a greater incentive for R&D activity. In reviewing other studies such as, (Scherer 1991, Soete 1979, Mansfield 1968) either is a very slight relationship between R&D and firm size, there is a positive relationship between R&D and firm size up to a point and then there is a negative relationship, or there is a negative relationship between R&D and the size of the firm for the entire range of firm size.