Yerel Yönetimlerce Yoksul, Yaşlı ve Engellilere Sunulan Sosyal Destek Hizmetleri’ne Bir Bakış: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örneği

Eski çağlardan günümüze devletler ve toplumlar içerisinde her zaman yardıma veya bakıma muhtaç insanlar olmuştur. İlk dönemlerde sosyal politikanın aktörlerinden olan aile yardıma ve bakıma muhtaç aile bireylerine kendileri yardım ediyordu ve bu süreç daha sonraki dönemlerde daha da kurumsallaşarak devlet ve yerel yönetim eliyle yapılmaya başlanmıştı. Nitekim sanayi devrimi sonrası kentlere olan yoğun göç ile kentlerdeki nüfus artmış ve belediyeler asli görevlerinin yanı sıra özellikle sosyal politika hizmetlerine ağırlık vermeye başlamışlardır. Zira devletin sosyal politika üretmede ve yürütmede yetersiz kaldığı noktada yerel yönetimler devletin bu alandaki yükünü hafifletmeye başlamışlardır. Bu yazıda da yerel yönetimlerin dezavantajlı vatandaşlara imkan ve olanaklar dahilinde sunduğu sosyal destek hizmetlerinin İBB örneği üzerine durulmuştur.

An Overview of Social Support Services Offered to Poor, Old and Disabled People by Local Governments: Istanbul Metropolitan Municipality example

From ancient times to the present, there have always been people in need of help or care in states and societies. The family, which was one of the actors of social policy in the early days, was helping families in need of help and care, and this process was further institutionalized and started to be carried out by state and local government. As a matter of fact, intense migration to cities after the industrial revolution has increased the population in cities and municipalities have started to focus on social policy especially in addition to their primary duties. Local governments have begun to alleviate the burden of the state in this area where the state is inadequate in producing and implementing social policy. In this paper, we focus on the IBB sample of social support services offered by local governments to disadvantaged citizens through opportunities and opportunities.

___

  • Ersöz, H.Y. (2004). Sosyal Politika Perspektifinden Yerel Yönetimler (İngiltere, İsveç ve Türkiye Örneği), Filiz Kitabevi.
  • Tınar, Yaşar. (2018) Engellilere Yönelik Kamu Hizmetlerinin Yönetimi ve Sunumu: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme, Hiper Yayın.
  • Kökenek Yıldız, Y. (2018). Türkiye’de Yaşlılara Yönelik Sosyal Hizmet Uygulamaları: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örneği. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi.