SOSYAL ÇALIŞMACILAR KİMLERDİR? TÜRKİYE'DE BİR NİTELİKSEL ÇALIŞMA

Bu çalışma, sosyal hizmet uzmanlarının devlet tarafından algılanmasına dayalı bir sosyal politika eleştirisidir. Sosyal hizmet uzmanlarının, sosyal politikaların uygulanmasında önemli bir rol ve yetkiye sahip olduğu görülmektedir. Araştırma, Türkiye'de çalışan 21 sosyal hizmet uzmanıyla görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Veriler, sosyal hizmet uzmanlarının rolleri ve yetkileri hakkındadır. Görüşmeler derinlemesine görüşmeler şeklinde yapılmıştır. Çalışma, yüksek lisans tezinin bir parçasıdır. Çalışma boyunca, devletin sosyal hizmet uzmanlarına nasıl baktığına dair anlatılar tartışılmıştır. Sosyal hizmet uzmanları, kendilerini arabulucu, pasif politika uygulayıcıları ve muhalifler olarak gören devlet hakkında hikayeler paylaşmışlardır. Ancak sosyal hizmet uzmanları mesleki oluşumları nedeniyle uygulanacak politikalara yön verecek donanıma sahiptir. Siyasette aktif olmaları gerektiğini iddia etmelerinin yanı sıra sosyal refahı artırmayı hedeflemeleri bu çalışmanın önemli bir sonucudur. Bu bağlamda bu çalışma, Türkiye'de sosyal refah politikalarının revize edilmesi gerektiğini savunmaktadır.

QUALITATIVE STUDY IN TURKEY: WHO ARE THE SOCIAL WORKERS?

This study is a social policy criticism based on the perception of social workers by the state. Social workers seem to have an important role and authority in the implementation of social policies. In the study, through interviews with 21 social workers working in Turkey it has collected data on the role and powers. The interviews were conducted in the form of in-depth interviews. The study is part of a master's thesis. Throughout the study, narratives about how the state saw social workers were discussed. Social workers interviewed shared narratives that the state saw themselves as a mediator, passive policy enforcer and opponent. However, social workers are equipped to direct the policies to be implemented due to their professional formations. In addition to claiming that they should be active in politics, it is an important result of this study that they have aims to increase social welfare. In this context, this study, they exposed the social workers in Turkey by introducing the rat race argues that the social welfare policies need to be revised.

___

  • Akbaş E (2014) Sosyal Çalışmada Çağdaş Eleştirel Perspektifler. Ankara: SABEV.
  • Atasü Topçuoğlu R and Akbaş E (2016) Küreselleşme Sürecinde Daralan Sosyal Haklar ve Türkiye’de Sosyal Hizmet Sunumunda Yaşanan Dönüşümün Kuramsal ve Politik Çerçevesi, Berlin Humboldt Üniversitesi-Hacettepe Üniversitesi, http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:qıor9upiqk8j:www.sosyalhaklar.net/2009/bildi ri/topcuoglu.pdf+&cd=1&hl=tr&ct=clnk&gl=tr. (accessed 13 April 2020)
  • Barker LR (1999) The Social Work Dictionary. USA: NASW Press.
  • Berkün S. (2010) Sosyal Hizmet Uzmanlarının Çalışma Hayatında Karşılaştıkları Mesleki Sorunlar: Bursa Örneği. Toplum ve Sosyal Hizmet 21(1): 99-109.
  • Danış MZ (2007) Sosyal Hizmet Mesleği Ve Disiplininde Sosyal Politikanın Yeri Ve Önemi. Toplum ve Sosyal Hizmet 18(2): 51-64.
  • Denney D (1998) Social Policy and Social Work. New York: Oxford University Press.
  • Gökçearslan Ç Gönen E (2001) Sosyal Hizmet Uygulamalarında Etik Karar Verme Süreci. Toplum ve Sosyal Hizmet 22(2): 149-160.
  • Karakuş B (2015) Sosyal Hizmet Mezunlarının Kadro ve Unvanı Sosyal Hizmet Uzmanı/ Sosyal Çalışmacı. Toplum ve Sosyal Hizmet 26(2): 169-190.
  • Karatay A (2007) Cumhuriyet dönemi çocuklara ilişkin politikanın oluşumu. Unpublished PhD thesis. İstanbul: Marmara Üniversitesi.
  • Kut S (1988) Sosyal Hizmet Mesleği, Nitelikleri, Temel Unsurları, Müdahale Yöntemleri. Ankara.
  • Küçükkaraca N (2004) Küreselleşme, Sosyal Adalet ve Sosyal Hizmetler, 6. Ulusal Sosyal Hizmetler Konferansı Küreselleşme Sosyal Adalet ve Sosyal Hizmetler. Ankara: Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Merkezi.
  • International Social Work Federation (2020) https://www.ifsw.org/what-is-social-work/ (accessed 11 June 2020).
  • Öktem MK (2006) Kamu Yönetimi Tartışması Bağlamında Sosyal Hizmetler. Toplum ve Sosyal Hizmet 17(2): 41-57.
  • T.C. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5395.pdf (accessed 30 April 2015). Thompson N (2013) Kuram ve Uygulamada Sosyal Hizmeti Anlamak Ankara: Dipnot Yayınları.
  • Tuncay T and Erbay E (2006) Sosyal Hizmetin Temel Hedefi: Sosyal Adalet Güçlendirmeyle Retorikten Pratiğe. Toplum ve Sosyal Hizmet 17(1): 53-69.