NAMIK KEMAL’İN HÜRRİYET KAVRAMINA BAKIŞI

İnsan önceleri eyleyen sonrasında ise düşünen bir varlık olarak ifade edilir. İlk aşamalarda eşit olan lakin daha sonraları bu eşitliği kaybeden insanlar zamanla diğerlerinin kölesi haline gelmiştir. Köleliğin farkına varan insan eşitliğini ve hürriyetini aramıştır. Hürriyet kelimesi özellikle Fransız İhtilali ile birlikte hatırlanmış ve hürriyet kavramının yanında eşitlik, kardeşlik, vatan gibi kavramlar ortaya çıkmıştır. Türk yazınında bu kelimeler daha çok Namık Kemal ile anılır. Türk modernleşmesinde önemli bir yere sahip olan Namık Kemal yaşadığı dönemde Osmanlı Devleti’nin önemli entelektüellerinden biridir. Osmanlı Devleti’nin varlığını sürdürebilmesi için düşünceler geliştiren ve bunları gazete, şiir, roman ve tiyatro gibi eserlerle anlatmaya çalışan Namık Kemal Yeni Osmanlılar akımının öncüleri arasında yer almıştır. Türk yazınına vatan, millet, hürriyet kelimelerini katan Namık Kemal, bu alanda birçok düşünüre öncülük etmiştir. Bu çalışma Namık Kemal’in “hürriyet” anlayışını incelemektedir. Namık Kemal Avrupa ile bağlarının olmasına rağmen modernleşmeyi topyekûn bir Batılılaşma olarak ele almamış, onun sadece faydalı olabilecek teknolojisini ve bilim anlayışını öğrenmek gerektiği görüşünü benimsemiştir. Yaşamı boyunca İslam ve Türk kültürü ile bağını koparmayan Namık Kemal, İslam değerlerini ve Batı’nın bilimsel gelişmelerini sentezleme girişiminde bulunmuştur.

THE CONCEPT OF LIBERTY IN TERMS OF NAMIK KEMAL’S PERSPECTIVE

The man was a being who first acts and then thinks. People who were equal in the first stages, but lost this equality, later on, became enslaved. People that realized slavery sought equality and freedom. The word freedom was primarily remembered during the French Revolution, and concepts such as equality, fraternity and homeland emerged with freedom in this period. In Turkish literature, these words are referred to by Namık Kemal. Namık Kemal has an important place in Turkish modernization. He was one of the influential intellectuals of the Ottoman Empire during his lifetime. Namık Kemal, who developed ideas for the survival of the Ottoman Empire and tried to explain them with works such as newspapers, poetry, novels and theater, was among the pioneers of the New Ottomans movement. Namık Kemal, who added words such as homeland, nation and freedom to Turkish literature, pioneered many thinkers in this field. This study examines Namık Kemal's understanding of "freedom". Although Namık Kemal had ties to Europe, he did not think of modernization as a total westernization. Still, he believed that only using technology and understanding science should be taken from it. He never thought of breaking his ties with Islam and Turkish culture; on the contrary, he attempted to synthesize the scientific developments of Islam and the West.

___

  • AKARSU, B. (1984). FELSEFE TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ. Ankara: Savaş Yayınları.
  • BANARLI, N. S. (1971). RESİMLİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ (Cilt 2). İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • ÇUHADAR, C. (2007). HÜRRİYET KAVRAMI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. İLAHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 131–150.
  • DURMUŞ, M. (2014). ŞİİRSEL TAVRIN ÖNCÜLÜĞÜNDE İNSANI YENİDEN DÜŞÜNMEK: NAMIK KEMAL VE HÜRRİYET KASİDESİ. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 240-250.
  • EKİNCİ, A. (2021). SON DÖNEM OSMANLI ISLAHAT VE REFORM TARTIŞMALARI: NAMIK KEMAL'İN FİKİRLERİ ÇERÇEVESİNDE BİR MODERNLEŞME ÖNERİSİ. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
  • SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ. İstanbul.
  • LEWİS, B. (1993). MODERN TÜRKİYE'NİN DOĞUŞU. Ankara: TÜRK TARİH KURUMU YAYINLARI.
  • MARDİN , Ş. (2008). JÖN TÜRKLERİN SİYASİ FİKİRLERİ. İstanbul: İletişim Yayıncılık A. Ş.
  • MARDİN, Ş. (1991). TÜRK MODERNLEŞMESİ. İSTANBUL: İLETİŞİM YAYINLARI.
  • MARDİN, Ş. (1996). YENİ OSMANLI DÜŞÜNCESİNİN DOĞUŞU. İstanbul: İletişim Yayıncılık A.Ş.
  • POLAT, S., & ERDOĞAN , M. (2020). NAMIK KEMAL'DE HÜRRİYET DÜŞÜNCESİ. C. VATANDAŞ içinde, Namık Kemal (s. 403-414). Ankara: Desen Ofset San. ve Tic. A.Ş.
  • ROUSSEAU, J. J. (2016). TOPLUM SÖZLEŞMESİ. İstanbul: Alfa Basım Yayım Dağıtım San. ve Tic. Ltd. Şti.
  • SARIÇOBAN, G. (2019). NAMIK KEMAL VE HÜRRİYET FİKRİ. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 515-535.
  • TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI. (2007). https://www.turkedebiyati.org/hurriyet-kasidesi-namik-kemal.html adresinden alındı