Oluşturmacı Yaklaşıma Dayalı Yabancı Dil Öğretim Sınıflarında Yazma Becerisi Etkinliklerinin Öğrenci Başarısına Etkisi

Bu çalışmada, oluşturmacılık yaklaşımına dayalı İngilizce yazma becerisinin geliştirmenin öğrenci başarısına etkisi incelenmiştir. Bu yaklaşıma dayalı olarak hedef, içerik, eğitim ve sınama durumları hazırlanmıştır. Çalışmada deneysel yöntem izlenmiş ve bu yöntemin öngördüğü gibi deney ve kontrol grubu olmak üzere iki grup üzerinde uygulamalar yapılmıştır. Uygulama öncesi ve sonrası öğrencilerin duyuşsal özelliklerini ölçmek amacıyla her iki gruba da tutum ölçekleri verilmiştir. Ayrıca oluşturmacılık yaklaşımına dayalı sınıflarda yazma becerisini geliştirebilmek için deney grubuna uygulanan değişik öğrenme yaşantıları ve her iki gruba da uygulanan ön test - son test ile öğrencilerin yazma becerileri ölçülmüştür. Oluşturmacılık yaklaşımı yaratıcı düşünceye yer verdiği, öğrencinin geçmişteki bilgileri ile yeni bilgilerini bütünleştirdiği, hem bireysel hem de grup çalışmalarına olanak tanıdığı için yazma becerisinin geliştirilmesinde etkin olarak kullanılabileceği gözlemlenmiştir

In this study, it is examined how writing skill which is based on constructivism affects student’s success. Objectives, content, learning and testing situations are organized according to constructivism. Experimental method is used in this study and two groups which are called control and experimental ones have been used for implementation. Before and after the implementation of this approach, the attitude scale has been administered to both groups in order to evaluate their affective entry characteristics. It has been tested the alternative teaching learning process which is based on constructivism in experimental group and both groups writing skills have been evaluated by means of pre and post tests. Since the constructivist approach enables to use the creative mind, is a link between the previous and present knowledge, and it provides both individual and workshop, it has been observed that this approach can be used in the development of writing skill efficiently in English language classrooms

___

  • Brooks, J.G &Brooks MG .(1993), In Search of Understanding: The Case for
  • constructivist Classrooms , Alexandria VA:ASCD.
  • Demirel, Ö. (1999).İlköğretim Okullarında Yabancı Dil Öğretimi. M.E. B. İstanbul.
  • Gruender, D C.(1996).Constructivism and learning: A Philosophical Appraisal. Educational Technology. Vol. XXXVI. N.3 May-June.
  • Judd,C, Smith,E, & L Kidder, L.(1991).Research Methods in Social Relations, International Edition. Sixth Edition.Forth Worth et al. Hourcourt Brace Jonavovich College Publishers.
  • Martha,D.T. & H.Deborah.(2000) ‘’The Learning Spiral-Toward Authentic Instructıon’’ Kappa Delta Pi Record,36n,3 spring 1130-133.
  • Özden, Y. (1998) . Öğrenme ve Öğretme. Pegem: Ankara
  • Richardson, V. (1997).Constructivist Teacher Education. The Palmer Press. London.
  • Tobin, K.(1993).The Practice of Constructivist in Science Education. Lawrance Erlbaum Associates: Broadway.
  • Tribble, C.(1997). Writing.Oxford University Press. London
  • Vale, D,Feunten, A. (1995). Teaching Children English C.U.P: G. Britain.