Disiplin Yönetiminin – Araçları ve Sonuçları Açısından – Yönetsel Etik Oluşumuna Etkisi

Bu çalışmada, disiplin yönetiminin araç ve sonuçları açısından yönetsel etik üzerindeki etkisi incelenmiştir. Yönetsel etik ve disiplin yönetimi arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve bunların pratikte nasıl uygulandıklarını belirlemek amacıyla, konuya ilişkin bir anket geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Sonuçlar ankete katılanların disiplin yönetimi ve yönetsel etik konusunda bilinç sahibi olduklarını ve konuya önem verdiklerini ortaya koymuştur. Uygulamada eksiklikler olmasına rağmen, disiplin yönetiminin araç ve sonuçları açısından yönetsel etik üzerinde etkili olduğu da bu araştırmada saptanmıştır

The Effect of Discipline Management on Managerial Ethic Point of View of Tools and Results

This study examined the effect of discipline management on managerial ethic point of view of tools and results. A questionnaire was designed and applied in order to determine the relationship between managerial ethic and discipline management and also determine how they are implemented in practice. Data were analyzed using SPPS program. The results showed that respondents were aware of discipline management and managerial ethic and have given importance to these issues. Although there were shortcomings of practical applications for the concept, discipline management had an effect on managerial ethics point of view of tools and results

___

  • Akgül, A. ve Çevik, O. (2003), İstatistiksel Analiz Teknikleri, Ankara: Emek Ofset, Baş, T. (2003), Anket, 2.b., Ankara: Seçkin Yayıncılık, Nisan.
  • Bilgin, K.U. (2004), Kamu Performans Yönetimi, Ankara: TODAİE, Yayın No: 323, Ekim.
  • Bilgin, K.U. (1997), Kamu Personel Yönetimi. Ankara: İmaj Yayınevi. Eylül. http://www.felsefe.4t.com/felsefe_ahlâk.htm, Erişim Tarihi: 14.10.2002.
  • Kaplan, Ç. (2005). Disiplin Yönetiminin - Araçları ve Sonuçları Açısından - Yönetsel Etik Üzerine Etkisi, Doktora Tezi, Sivas. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi Anabilim Dalı, 243 sayfa.
  • Özdamar, K. (1999), Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi - 1, Eskişehir: Kaan Kitabevi, Ağustos.
  • Pehlivan, İ. (1998), Yönetsel Mesleki ve Örgütsel Etik. Ankara: Önder Matbaacılık. Kasım.
  • Petrisor, I. (1998), “Managerial Ethics – Strategic Issues”, Economics and Organization, Dragisa Grozdanovi, University of the West, Timioara, Romania, Vol.1, No 6: 43-47.
  • Pieper, A. (1999), Etiğe Giriş. (çev. Veysel Atayman ve Gönül Sezer). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Tosun, Ü. (2002), Onurlu Disiplin, İstanbul: Beyaz Yayınları, Eylül.