TÜRKİYE MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE VERİMLİLİK VE EKONOMİK KATKI ANALİZİ

Doğal kaynakların aranması, üretim ve tüketim süreçleri, her zaman teknolojik gelişmelerden etkilenen alanlar olmuştur. Madenciliğinin hedefi; ülke ekonomisine fayda sağlamak üzere doğal kaynakları verimli, sürdürülebilir ve iş güvenliği koşullarında üretip endüstrinin hizmetine sunmaktır. Bu maksatla araştırmada; ülkemiz madencilik sektörü verimlilik ve ekonomik katkı düzeyi irdelenmiştir. Teknolojik gelişmeler toplumların sosyo-ekonomik hayatlarında ciddi değişimlere neden olmaktadır. Madencilik sektörü de bu değişimlerden büyük ölçüde etkilenmektedir. Ülkemiz maden işletmelerinin verimlilik düzeyi, gelişmiş ülkelere kıyasla çok düşüktür. ABD ve Avustralya, Türkiye’den yaklaşık 8 kat daha verimli kömür üretimi yapmaktadır. Benzer durum, AB üyesi ülkeler ile Türkiye arasında işçi başına düşen katma değer miktarında da görülmektedir. Bu sorunu çözmek ise, Endüstri 4.0’ın başta dijitalleşme ve verimlilik prensiplerini ülkemiz maden işletmelerinde hayata geçirmekle mümkün olacaktır.
Anahtar Kelimeler:

Madencilik, kömür, endüstri4.0

___

  • (1) Sunduvaç, Y., (2018). “Dünya ve Türkiye’de Madencilik Sektörü-1”, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası, Sektörel Analiz, Sayı:179, 4s.
  • (2) Peneder, M. and Prettner, C. (2021). “Entwicklung der Produktivität österreichischer Unternehmen von 2008 bis 2018”, Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung (WIFO), Projektnummer: 821, Oktober, Wien, p51.
  • (3) Kaymaz, T. ve Kızılca, İ. (2014). “Kömür Madeni İşletmelerinde Verimlilik ve İş Güvenliği”, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (tepav), Değerlendirme Notu N201423, Temmuz, 13s, Ankara.
  • (4) Balkan, D. ve Suiçmez, H. “Türkiye ve Dünyada İşgücü Verimliliğinin Karşılaştırmalı Analizi” T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Verimlilik Genel Müdürlüğü, (2015), 18s, Ankara.
  • (5) Arslanhan, S. ve Cünedioğlu, H.E.. “Madenlerde Yaşanan İş Kazaları ve Sonuçları Üzerine Bir Değerlendirme”, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (tepav), Değerlendirme Notu, (2010), 6s, Ankara.
  • (6) Korkmaz, O. (2011). “İş Kazaları ile Verimlilik Arasındaki İlişki: Türkiye Taşkömürü Kurumu Örneği” Journal of Yasar University, 23(6), 3805-3813.
  • (7) Delibalta, M.S., (2007). “Yeraltı metal maden işletmelerinde verimlilik ve rasyonalizasyon”, Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, ISNN:1019-1011, Haziran/Aralık, Adana, Cilt:12, Sayı:1-2, 93-103.