OLASI HATA TÜRLERİ VE ETKİLERİ ANALİZİ (HTEA) YÖNTEMİ İLE BİR YERALTI KÖMÜR İŞLETMESİNİN RİSK ANALİZİNİN YAPILMASI

Madencilik sektörü, gelişmekte olan tüm ülkeler için olduğu gibi ülkemiz açısından da önem arz etmektedir. Sanayi kuruluşlarına dolaylı veya doğrudan hammadde sağlama işlevi bakımından ülkelerin öncü sektörleri arasında sayılan madencilik iş kolu, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük tehlike ve riskler barındırmaktadır. Madencilik sektöründe çalışanlar için güvenli bir ortam oluşturabilmek adına bu tehlike ve risklerin belirlenmesi, tasnif edilmesi, acil önlem alınması gereken tehlike ve risklerin analiz edilerek güvenli bir ortam oluşturulması hayati önem taşımaktadır. Bu çalışmada bir yeraltı kömür işletmesine ait tehlike ve riskler “Olası Hata Türleri ve Etkileri Analizi (HTEA) Yöntemi” ile analiz edilerek değerlendirilmiş, güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak için alınması gereken önlemler belirlenmiştir.

REALIZING RISK ANALYSIS OF AN UNDERGROUND COAL MINE WITH THE METHOD OF POSSIBLE FAULT TYPES AND IMPACT ANALYSIS (HTEA)

The mining sector is important for Turkey as well as for all developing countries. Mining, which is considered as one of the leading sectors of countries in terms of its function of providing raw materials directly or indirectly to industrial establishments, has great dangers and risks in terms of occupational health and safety for employees. In order to establish a safe environment for those working in the mining sector, it is vital to identify and classify these hazards and risks, and to analyze the dangers and risks that require immediate action. In this study, the hazards and risks of an underground coal mine were analyzed and evaluated with the "Possible Failure Modes and Effects Analysis (FMEA) Method", and the precautions to be taken to form a safe working environment were determined.

___

  • Baykasoğlu, A., (2002). Önemli Bir Kalite Tekniği Hata Türleri ve Etkileri Analizi
  • Baykasoğlu, A., Dereli, T., Yılankırkan, N., Yılankırkan, A., (2003). Hata Türü ve Etkileri Analizi (HTEA) ve Gaziantep’te Orta Ölçekli Bir Firmada Uygulanması, 2. Makine Tasarım ve İmalat Teknolojileri Kongresi, ss 157-163, Konya
  • Park Teknik, (2005). Park Teknik Tunçbilek Büyükdüz Yeraltı Kömür İşletmesi, Bilgi Notu.
  • Park Teknik, (2019). Park Teknik Tunçbilek İğdekuzu Yeraltı Kömür İşletmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Birimi, İş Kazası Verileri.