TÜRKİYE GENELİNDE BİLİŞİM YOLU İLE İŞLENEN DOLANDIRICILIK SUÇU: 16 OLGU

Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler hayatımızı kolaylaştırmakla birlikte, bu teknolojik gelişmeler aynı zamanda farklı problemleri ve suç tiplerini de beraberinde getirmektedir. Dolandırıcılık suçu, kamu düzenine karşı işlenen suçlardan biridir. Bu çalışmada, bir suç örgütü tarafından Türkiye`nin farklı illerinde yaşayan 16 kişiye karşı gerçekleştirilmiş bilişim yoluyla işlenen dolandırıcılık suçu sunulmuş olup, bu olgular üzerinden bilişim yoluyla işlenen suçlarda alınabilecek önlemler vurgulanmaya çalışılmıştır. Bilişim yoluyla işlenen suçlar her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle oluşabilecek zararların azaltılması için yasal önlemler alınmalı, kurumlar arası işbirliği sağlanmalı, toplumsal bilinçlendirme ihmal edilmemelidir.

FRAUDS BY INFORMATICS COMMITTED THROUGH AN ORGANIZATION IN DIFFERENT COUNTRIES OF TURKEY: 16 CASES

Although technological advances facilitate our lives, these technological advances bring with the different problems and crime types. Fraud crimes are one of the crimes against public order. Cases of 16 frauds by informatics, which are committed through an organization in different countries of Turkey, were given in this study. It was wanted to emphasize basically which precautions could be taken for the prevention of the crimes committed by informatics. Crimes committed by informatics are increasing with each passing day. In this regard, for decreasing the harms which are the cause of these crimes, legal precautions should be taken, as well as inter-agency cooperation should be provided, should not be neglected in the subject of public awareness.

___

  • Değirmenci, O., (2003). Bilişim Suçları Alanında Yapılan Çalışmalar ve Bu Suçların Mukayeseli Hukukta Düzenlenişi. Legal Hukuk Dergisi, Volume: 11, ss.2750.
  • Çakır, H. ve Sert, E., (2011). Bilişim Suçları ve Delillendirme Süreci. II. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu (UTSAS 2010). Antalya, Bildiriler Kitabı, ss:143-171.
  • Perry, R.L., (1986). Computer Crime, New York, Franklin Watts.
  • Tanrıkulu, C. ve ark., (2007). Bilişim Teknolojilerinin Kullanılmasının Hukuksal Boyutu. TBD Kamu-BİB Kamu Bilişim Platformu IX. Antalya.
  • Dijle, H. ve Doğan, N.,(2011). Türkiye’de Bilişim Suçlarına Eğitimli İnsanların Bakışı. Bilişim Teknolojileri Dergisi, Volume:4, Number:2, ss: 43-53.
  • Hafızoğulları, Z., (2011). Türk Ceza Hukukunda Dolandırıcılık Suçları. Ankara, Ankara Üniversitesi Basımevi, ss: 405-440.
  • Türk Ceza Kanunu. Kanun Numarası: 5237, Kabul Tarihi:12.10.2004, Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 01.06.2005, Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 25611.
  • Çetin, B. ve Budak, S., (2011). İcra ve İflas Kanunu’na Muhalefet ve Dolandırıcılık Suçları (1997-2007). KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Volume:13, Number:21, ss. 95-102. Atalıç Taş, K., (2010). Bilişim Suçları ve Adana İlinde 20062009 Yılları Arasında Meydana Gelen Bilişim Suçlarının Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Adana: Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.