TÜKETİCİLERİN ÇEVRECİ İŞLETMELERE VE ÜRÜNLERE KARŞI TUTUMLARI: ANKARA, İSTANBUL VE KIRŞEHİR İLLERİNDE BİR UYGULAMA

Tüketicilerin çevreye karşı duyarlılıklarının artmasına bağlı olarak işletmelerin yapmış oldukları faaliyetlerde de çevre bilincinin arttığı görülmektedir. Bu çalışmada, Kırşehir, Ankara ve İstanbul‟da yaşayan bireylerin satın alma tercihlerinde çevreci olan ürün ve işletmeleri tercih etme düzeyleri ölçülmüştür. Her ilden 120 anket yaptırıldı ve toplam da 360 katılımcı ile çalışma gerçekleştirildi. Şehir, eğitim, yaş ve cinsiyet bazında tüketicilerin çevreci tüketim anlamında aralarında farklılığın olup olmadığı incelenmiştir. Sonuç olarak; Kırşehir‟de yaşayan tüketicilerin pek çok ifade de çevrecilik açısından büyük şehirlerde (Ankara ve İstanbul) yaşayanlara göre daha duyarlı oldukları ortaya çıkmıştır. Yaş, cinsiyet ve eğitim değişkenlerine göre de gruplar arasında çevreci tüketim açısından anlamlı farklılıklar bulunmuştur. 

CONSUMER'S ATTITUDES CONTRARY TO GREEN BUSYNESSES AND PRODUCTS: A SURVEY IN THE PROVYENCES OF ANKARA, YSTANBUL AND KIR?EHYR

Due to increased consumer sensitivity to the environment, the enterprises have made increasing environmental awareness is seen in their activities. In this study, the individuals who live in Kyr?ehir, Ankara and Istanbul, their choice of preferred levels of environmentally friendly products and businesses are measured. 120 surveys were done in each province and study was conducted with 360 participants in total. City, education, age and gender basis, in terms of green consumption of consumers, whether any differences between them had investigated. As a result, consumers who live in Kyr?ehir are more sensitive than consumers who live in big cities ( Ankara, Ystanbul ) has emerged in many expression. According to the age, gender and education variables, significiant differences between the groups were found in terms of green consumption.