NİTELİKLİ EĞİTİMDE MÜZELERİN ROLÜ: SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TABİAT TARİHİ MÜZESİ
Doğaya ait malzemeleri bünyesinde barındıran tabiat tarihi müzeleri yerkürenin milyonlarca ve hatta milyarlarca yıllık geçmişini temsil ederler. Bu müzeler örneklerin toplandığı, arşivlendiği, gelecek nesillere aktarılmak amacıyla korunduğu mekânlar olmaları nedeniyle önemlidirler. Sanayileşme ile birlikte doğaya ve doğal kaynaklara artan talep doğa tahribatlarını arttırmıştır. Buna bağlı olarak son yıllarda bu konuda yapılan bilinçlendirme faaliyetleri de giderek artmaktadır. Topluma tabiat sevgisini aşılamanın, doğayı ve kaynaklarının değerini her yaşta bireye anlatmanın en iyi yöntemi tabiatın kendisinde ve kapalı alan modeli olarak tanımlayabileceğimiz tabiat tarihi müzelerinde yapılacak etkinliklerdir. Tabiat tarihi müzeleri doğaları gereği tabiat ile ilgili her malzemeye ev sahipliği yapar. Canlı ya da cansız müzedeki her doğa temsilcisi ziyaretçilerine kendi yaşam hikâyesini anlatır. SCÜ Tabiat Tarihi Müzesi tüm bu bilgiler ışığında sahip olduğu mineral, kayaç, maden, fosiller, bitki ve hayvanlara ait örneklerden oluşan geniş yelpazedeki koleksiyonları ile eğitim görevini açıldığı tarihten itibaren yoğun olarak sürdürmektedir. Görerek, dokunarak ve eğlenerek öğrenmenin kalıcılığı düşünüldüğünde bu eğitimlerin önemi ortaya çıkmaktadır. Müze içeriğinin ilköğretim, özellikle orta öğretim fen bilgisi müfredat konuları ile paralelliği derslerde teorik olarak alınan bilgilerin görerek pekiştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda müzeye ilk ve orta öğretim okulları yoğun ilgi göstermektedir. Birleşmiş Milletlerin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerinin dördüncüsü olan “Nitelikli Eğitim” kapsamında müzemiz bulunduğu alanda önemli bir role sahiptir
THE ROLE OF MUSEUMS IN QUALITY EDUCATION: SİVAS CUMHURİYET UNIVERSITY NATURAL HISTORY MUSEUM
Natural history museums, which contain natural materials, represent millions and even billions of years of history of the earth. These museums are important because they are places where specimens are collected, archived and preserved in order to be passed on to future generations. The increasing demand for nature and natural resources with industrialization has led to an increase in the destruction of nature. Accordingly, awareness-raising activities on this subject have been increasing in recent years. The best method of instilling a love of nature in the society and explaining the value of nature and its resources to individuals of all ages is the activities to be held in nature and in natural history museums, which we can define as a closed area model. Natural history museums host all materials related to nature. Each nature representative in the museum, animate or inanimate, tells its visitors their own life story. In the light of all this information, SCU Natural History Museum has been continuing its education intensively since the date it was opened with its wide range of collections consisting of minerals, rocks, mine, fossils, plants and animals. Considering the permanence of learning by seeing, touching and entertainment, the importance of these trainings becomes clear. The parallelism of the content of the museum with the primary, especially secondary, science curriculum subjects allows the reinforcement of the theoretical knowledge taken in the lessons by seeing. In this context, primary and secondary schools show great interest in the museum. Within the scope of "Qualified Education", the fourth of the ‘United Nations’ 2030 Sustainable Development Goals, our museum has an important role in the area where it is located.
___
- Darbaş, G. (2020). Yeryüzündeki geçmiş yaşamın günümüzdeki mekanları: Doğa tarihi müzeleri. Mavi Gezegen, 28, 7-15.
- Dilli, R. (2014). Doğa tarihi müzelerinin eğitimdeki rolü. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 40, 81-95.
- Kaya, T. T. (2020). Ege üniversitesi tabiat tarihi uygulama ve araştırma merkezi: Tabiat tarihi müzesi. Mavi Gezegen, 28, 19-30.
- Özgen Erdem, N. (2015). Sivas’ta bir doğa tarihi müzesi. Hayat Ağacı Dergisi, 26, 92-99.
- Özgen Erdem, N. & Canbaz, O. (2022). Sivas cumhuriyet üniversitesi tabiat tarihi müzesi. TMMOB, Jeoloji Mühendisleri Odası Jeodergi. 36, 32-36.