Allah'ın İlminin Farklı Şekilde Tezahürü

Kâinatı yoktan var eden Allah, ilmi ile herşeyi kuşatmıştır. En ileri teknolojik aletlerle bile ancak sınırlı bir çerçevede görünen ve içinde güneş, ay, yıldız ile gezegenlerin bulunduğu galaksi sistemlerinin ne kadar mükemmel bir şekilde yaratıldığını müşahede etmekteyiz. Zira bunların yaratıcısı herşeye muktedir olan Allah’tır. O Allah ki yarattığı ve gelecekte yaratacağı herşeyin bilgisine sahip olandır. Allah’ın evrendeki herşeyin bilgisine sahip olması, Kur’an’ın tabiriyle “ilim” olarak ifade edilmiştir. Dolayısıyla Allah’ın sıfatlarından biri olan “ilim”, Allah’ın herşeyi bilmesi demektir. Binaenaleyh Allah her şeyi bilendir, yarattığı varlığı en ince teferruatına kadar bilmesi gerekir. O böyle mükemmel bir kâinatı, harika sanat eserini, insanları, bitkileri, hayvanları ve cansızları bilinen ve bilinmeyen alemleri eşsiz bir sistem ve ahenk içerisinde yaratmıştır. İnsanların fiilerine göre mükafatlandırılabilmeleri veya cezalandırılabilmeleri de bu fiillerin en ince ayrıntılarına kadar bilinmesini gerektirmektedir. Kâinatta vaki olmuş, şu anda olan ve gelecekte olacak olan bütün hadiselerin bilgisi sadece Allah’ın katındadır. Gerek kül halinde toplu olarak veya münferid bir şekilde ayrı ayrı bulunan, gizli ve aşikâr olan her şey ve her türlü hâller Allah’a daima ve tam olarak malum ve münkeşif olur. Allah’ın ilmi her şeyi ezelden ebede kadar kuşatıcı bir mahiyettedir. Hiçbir şey O’nun ilminin dışında kalmaz.
Anahtar Kelimeler:

Kur’an, İlim, Alim, Kainat

THE EMERGENCE OF GOD'S KNOWLEDGE IN DIFFERENT WAYS

He surrounded everything with the knowledge of God, who created the universe from nothing. With the most advanced technological instruments, only a limited frame can also be, we see how perfectly the infinite galactic systems, including the sun, moon, stars and planets, were created. God is the owner of eternity, capable of anything. God is the one who knows everything he has created and everything he will create in the future, and who has the knowledge of everything. The fact that God has knowledge of everything in the universe means the concept of "knowledge" in the Qur'an. The adjective "knowledge", which is one of God's adjectives, means knowing everything. God knows everything. God needs to know the existence he created until the finest revelation. God created such a perfect universe, a wonderful work of art, people, plants, animals and inanimate realms, a unique system and harmony of known and unknown realms. The ability to reward or be punished according to what people have done or not, also requires that these acts be known in the finest detail. The knowledge of all the events that have happened in the universe, which is happening now and what will happen in the future, is only in god's hands. Everything and all kinds of things that are hidden and obvious, either collectively or separately in ashes, are always and fully known to God. God's knowledge is encompassing everything from time to time. Nothing stays out of his knowledge.

___

  • Ateş, Süleyman, Yüce Kur’an’ın Çağdaş Tefsiri, Yeni Ufuklar Neşriyat, İstanbul, 2001. Aydın Ali Arslan, İslam İnançları ve Felsefesi, Çağrı Yay., İstanbul 1979. Bilmen, Ömer Nasuhi, Kur’an’ı Kerim’in Türkçe Meali Âlisi ve Tefsiri, Bilmen Yayınları, İstanbul, 1990. Bucaille, Maurice, The Bıble The Qur’an And Scıence, American Trust Publications, İndiana, 1979. Bolay, Süleyman Hayri, “ÂDEM” Mad., D.İ.A. T.D.V. Yayınları, İstanbul, 1988. Haeckel, Ernest, History Of Creation, D. Appleton Company, New York, 1887. Hamburger, Jean, La Puissance et la fragilité, Essai sur les métamorphoses de la médecine et de l'homme, Flammarion, Poche, 1984. El-Bâr, M. Ali, Kur’an-ı Kerim ve Modern Tıbba göre İnsanın Yaratılışı, T.D.V. Yayınları, Ankara, 2005. Elmalılı, M. Hamdi Yazır, Hak Dini Kur’an Dili, Azim Yayınları, İstanbul, 2002. İbni Kesir, İsmail, Tefsîru'l-Kur'âni'l-Azîm, Müessesetü Kurtuba - Mektebetü Evlâdi'ş-Şeyh li't-Türâs baskısı, Kahire, 2000. İbn Manzûr, Lisânü'l-Arab, El-Muhit, Beyrut, 1972. Keith L. Moore, The Devoloping Human Clinically Oriented Embryology, Elsevier Yayınları, London, 1982. Kılavuz, A. Saim, Anahatlarıyla İslam Akaidi ve Kelam’a Giriş, Ensar Neşriyat, (4. Baskı), İstanbul 1998. Kurtubî, El-Câmi' li Ahkâmi'l-Kur'ân, Hişâm Semîr el-Buhârî neşri, Daru-Alemi-Kutub, Riyad, 2006. Kutluer, İlhan, “İlmi Nebât” Mad., D.İ.A., T.D.V. Yayınları, İstanbul, 2000. Râzî, Fahrûddin, Mefatihu’l-Gayb, Darûl-Fikr, Beyrut, 1401/1981. Rağıb El-İsfehani, El-Müfredat, Mektebetu-Nezaru-Mustafa Baz, Beyrut, 1983. Sabûni, Muhammed Ali, Safvetü’t-Tefasir, Daru’l-Kur’an’il-Kerim, Beyrut, 1981. Taberi, Muhammed bin Cerir, Câmiu'l-beyân an Te'vîli âyi'l-Kur'ân, Mektebeti İbni Teymiyye, Kahire, 1422/20010. Zemâhşeri, Muhammed bin Ömer, El-Keşşâf, Mektebetül-Ubeykan, Riyad, 1998.