İş-Aile Yaşamı Çatışması ile Başa Çıkmada Kullanılan Bireysel ve Kurumsal Stratejilerin Değerlendirilmesi

Bu çalışma, kamu sektöründe çalışan kadınların ve erkeklerin iş ve aile yaşamı çatışması ile başa çıkmada kullandıkları stratejileri, bu stratejileri kullanma sıklıklarını, iş ve aile yaşamı çatışması ile başa çıkmada uygulanan kurumsal stratejileri değerlendirme durumlarını, kurumun yazılı iş ve aile yaşamı dengeleme politikasına ilişkin bilinçlilik durumunu, kurum tarafından çalışanlara sunulan iş ve aile yaşamı düzenlemelerine ilişkin farkındalık durumunu belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Araştırma örneklemini kamu sektöründe çalışan 300 kadın ve erkek oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda; çalışan bireylerin en çok “iyi bir iş planı yapmak” stratejisini kullandıkları; bireysel işleri planlama açısından esnek olmaya çalıştıkları, dışarıdan yardım alma kapsamında ise “çocukların bakımı için ücretli yardım alma”nın en çok kullanılan strateji olduğu; yaş ve çocuk sayısının iş-aile çatışması ile başa çıkmada kullanılan stratejileri belirleyen değişkenler olarak ortaya çıktığı belirlenmiştir

İş-Aile Yaşamı Çatışması ile Başa Çıkmada Kullanılan Bireysel ve Kurumsal Stratejilerin Değerlendirilmesi

This study was conducted to determine that strategies using coping with work-family conflict, frequency of using these strategies, status of assessment of organizational strategies that applied coping with work-family conflict, state of consciousness in related to organization’s written policy of balancing work and family life, state of awareness of arrangements work-family life offered to employees by organization men and women working in public sektor. Totaly 300 women and men working in public sektor were inculuded in research sample. The result of study was determined that the most using strategy by working individuals “to make a good business plan”; trying to be flexible in terms of plannig individual work, as part of getting help from outside “getting paid help for the care of children” is the most widely used strategy; age and number of children reveals as the variables which determine the strategies used to cope with work-family conflict

___

  • Adams, Gary A., Lynda A. King ve Daniel W. King (1996), Relationships of Job and Family Involvement, Family Social Support and Work-Family Conflict with Job and Life Satisfaction, Journal of Applied Psychology, 81 (4): 411-420.
  • Bacharach, Samuel B., Peter Bamberger ve Sharon Conley (1991), “Work-Home Conflict among Nurses and Engineers: Mediating the Impact of Role Stress on Burnout and Satisfaction at Work,” Journal of Organizational Behavior, 12: 39-53. Bedeian, Arthur G., Beverly G. Burke ve Richard G. Moffett (1988), “Outcomes of Work-Family Conflict Among Married Male And Female Professionals,” Journal of Management, 14 (3): 475-491.
  • Biggs, Amanda ve Paula Brough (2005), “Investigating The Moderating Influences of Gender Upon Role Salience and Work-Family Conflict,” Equal Opportunities International, 24 (2): 30-41.
  • Burke, Ronald J., Tamara Weirt ve Richard E. Duwors (1979), “Type A Behavior of Administrators and Wives, Reports of Maferences in Work Family Conflict, Journal of Applied Psychology, 76 (1): 60-74.
  • Duxburry, Linda ve Christopher Higgins (1994), Employed Mothers: Balancing
  • Work and Family Life, Canadian Centre for Management Development (Ottawa), Vol. Efeoğlu, İbrahim (2006), İş-Aile Yaşam
  • Çatışmasının İş Stresi, İş Doyumu ve Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkileri: İlaç Sektöründe Bir Araştırma, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi (Basılmamış), Adana, s.172. Foley, Sharon, Hang-Yue Ngo ve Steven Lui (2005) “The Effects of Work Stressors, Perceived Organizational Support, and Gender on Work-Family Conflict in Hong Kong”, Asia Pacific Journal of Management, 22: 237-256.
  • Frone, Michael R., Marcia Russell ve M. Lynne Cooper (1992), “Antecedents and Outcomes of Work Family Conflict: Testing a Model of the Work Family Interface,” Journal of Applied Psychology, 77 (1): 65-78.
  • Frone, Michael R., Marcia Russell ve M. Lynne Cooper (1997), “Relation of
  • Work-Life Conflict to Health Outcomes: A Four-Year Longitudinal Study Of Employed Parents,” Journal of Occupational and Organizational Psychology, 70: 325-335. Gönen, Emine, Şengül Hablemitoğlu, Emine Özmete (2004), İş ve Aile Yaşamının Dengelenmesi: Akademisyen Kadınlar Üzerinde Bir Araştırma (İstanbul: Toplumsal Dönüşüm Yayınları).
  • Greenhaus, Jeffrey H. ve Nicholas J. Beutell (1985), “Sources of Conflict BetweStress: Studies in Role Conflict and Ambiguity, (New York: John Wiley & Sons). Karahan, Azize ve Özgün Bener (2005), “Bolu Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesinde Çalışan Evli Hemşirelerin Ev Ortamında Yaşadıkları Sorunlar”, Aile ve Toplum Eğitim Kültür ve Araştırma Dergisi, 2(8): 113-120.
  • Kerlinger, Fred Nichols (1973), Foundations of Behavioral Research, (New York: Holt, Rinehart and Winston) (Second Edition).
  • Keser, Aşkın (2004), “Çalışma-Birey İlişkisi ve Çalışmanın Bireyin Yaşamında Yeri”, Uludağ Üniversitesi-İİBF-Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 2, Sıra: 7 / No: 230. Kirchmeyer, Catherine ve Aaron Cohen (1999), “Different Strategies for Managing Work/Nonwork Interface: A Test for Unique Pathways to Work Outcomes”, Work and Stress, 13, 59–73.
  • Kopelman, Richard E., Jeffrey H. Greenhaus ve Thomas F. Connally (1983), “A Model of Work, Family and Interrole Conflict: A Construct Validation Study”, Organizational Behavior and Human Performance, 32: 198-295.
  • Kuhlman, Patricia S. ve Gregory A. Kuhlman (2004), Marriage Facts, Balancing Family and Work, http://www.stayhitched.com/balance.htm (13.10.2010). Livingston, Marry M., Kim Burley ve Thomas P. Springer (1996), “The Importance of Being Femine: Gender, Sex Role, Occupational and Marital Role Commitment and Their Relationship to Anticipated Work-Family Conflict”, JoSkinner, Denise. A. ve Hamilton I.
  • McCubbin (1987), Dual Employed Coping Scales (DECS), In H. McCubbin and A. Thompson (Eds.), Family Assessment Inventories for Research and Practice, Madison.
  • Tabachinck, Barbara G. ve Linda S. Fidell (1989), Using Multivariate Statistics, (USA:Harper Collins Pub.)
  • Tubin, Rana (2007), Multiple Roles, WorkFamily Conflict and Related Outcomes,