Osmanlı’nın Son Dönemlerinde Konya Eski Eserleri ve Konya’da Müze Kurulması Çalışmaları

Osmanlı İmparatorluğu’nun geniş bir arşiv hafızası vardır. Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi, Cumhurbaşkanlığı Cumhuriyet Arşivi, Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul Müftülüğü Arşivi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi, Millî Kütüphane Şer’î Siciller Arşivi ve de İstanbul Arkeoloji Müzesi Arşivi… İstanbul Arkeoloji Müzesi Arşivinde, Osman Hamdi Bey ve kardeşi Halil Edhem Eldem zamanında yabancı arşivciler çalışarak kataloglar hazırlayarak bizlere yol göstermişlerdir. Arkeolojik kazılar ve idarî işlere ait 114 Karton dosya bulunmaktadır. Her karton dosyada, ayrı dosya gömleği içinde birden çok konuya ait evrak bulunmaktadır. Bunlardan ayrı olarak; Arkeoloji Müzesi Fransız Dili Başkâtibi Nikolaki Efendinin tertip ettiği 39 Kırmızı Karton içinde, Fransızca Müzeye gelen evraklar bulunmaktadır. Ayrıca Siyah Karton içinde 5-20 kadar sıra numaralı Kartonlar içinde 192 dosya yer almaktadır. 8 yıl evvel dijitalleşmeye geçmek üzere araştırmaya kapatılmış, tasnif ve tercüme çalışmalarının başlamıştı.
Anahtar Kelimeler:

osmanlı, konya, eski eserler

___

  • Bayram, Sadi. “Osmanlı’da İlk Resmî Müze Adı Ne Zaman Ortaya Atıldı”. Türk Dünyası Tarih Dergisi 343(Temmuz 2015), 49-51.
  • Bayram, Sadi. “Bir Başarı Öyküsü; Sakızlı Bir Rum’un Osmanlı’da Sadrazamlığa Kadar Yükselişi”, Türk Dünyası Tarih Dergisi 379(Temmuz 2018), 30-33.
  • Cezar, Mustafa. Sanatta Batıya Açılış ve Osman Hamdi. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları, 1971.
  • Ergün, Mustafa. “Emrullah Efendi’nin Hayatı, Görüşleri, Çalışmaları”. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 1-2 (1979-82), 7-36.
  • Koşay, Hâmit Zübeyir - Orgun, M. E. Zarif - Bayram, Sadi - Tan, Erdoğan. Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti Cağlarında Türk Kazı Tarihi. Ankara: Türk Tarih Kurumu, 2013.
  • Su, Kâmil. Osman Hamdi Bey’e Kadar Türk Müzesi. İstanbul: 1965.
  • Uluçay, Çağatay. Padişahların Kadınları ve Kızları. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları, 1980.