ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARINDA SOSYAL MEDYA REKLAMLARININ ETKİSİ: SELÇUK ÜNİVERSİTESİ’NDE BİR ARAŞTIRMA

Teknolojinin gelişmesi sosyal medyayı, insanların gündelik yaşamlarındaki rutinler arasına yerleştirmiştir. Bu durumun bir sonucu olarak her geçen gün insanlar internet, web sitesi vb. araçları daha çok kullanmaya başlamışlardır. Bu araçlardan en çok dikkat çekenleri ise sosyal medya olarak da adlandırılan facebook, instegram, twitter gibi araçlardır. İnsanların kendilerini özgürce ifade edip, diğer kişilerle iletişim kurdukları yer olan sosyal medya kullanımının artması bu araçları pazarlamacıların ilgi odağı haline getirmiştir. Sosyal medya pazarlaması, pazarlamacıların tüketicilere kolayca ulaşabilmelerinin bir yoludur. Pazarlama unsurlarını içinde barındıran ve tüketicilere ulaşma imkânı sağlayan bu araçlar sosyal medyadaki içerikler vasıtasıyla tüketicileri etkilemekte ve tüketici kararlarını şekillendirebilmektedir. Bu bağlamda bu araştırmanın temel amacı sosyal medyadaki reklamların tüketici davranışları üzerine olan etkisini incelemektir. Araştırmada anket yöntemiyle elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programıyla analiz edilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarının pazarlama alanında çalışanlara ve sosyal medya yöneticilerine fayda sağlayacağı düşünülmektedir.

___

  • Arslan, K (2003), “Otomobil Alımında Tüketici Davranışlarını Etkileyen Faktörler”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi, Sayı: 3.
  • Bayraktutan, G. vd. (2012), “Sosyal Medyada 2011 Genel Seçimleri: Nicel –Nitel Arayüzey İncelemesi”, Selçuk İletişim Dergisi, Cilt:7, Sayı:3.
  • Berkowitz, E. N. (2007), “TheEvolution of PublicRelationsandtheUse of the Internet: TheIm-plicationsforHealthCareOrganizations”, Health Marketing Quarterly, 24 (3/4).
  • Eröz, S. ve Doğdubay, M. (2012), “Turistik Ürün Tercihinde Sosyal Medyanın Rolü ve Etik İlişkisi”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:27, Sayı:1.
  • Eru, O. (2013), “Süpermarket Sektöründeki Mobil Pazarlama Uygulamalarının Tüketici Davranışlarına Etkisi: Aydın Örneği”, Doktora Tezi, Aydın
  • Garashov, M. (2016), “Reklamlarda Tüketici Davranışlarını Etkileme Amacıyla Kullanılan Simgeler Üzerine Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Gerlevik, D. (2013), “İnternet Üzerinden Alışverişin Tüketici Davranışı Üzerindeki Etkisi”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Gilbert, E.G. ve Karahalios, K. (2009), “PredictingTieStrengthWithSocial Media”, CHI 2009, Boston.
  • Hüseyinoğlu, B. (2009), “Tüketici Tarafından Yaratılan Medya Ortamında AğızdanAğıza Pazarlama ve Bir Uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • İslamoğlu, A. H. ve Altunışık, R. (2008), Tüketici Davranışları, Beta Yayıncılık, İstanbul.
  • Keskin, S. ve Baş, M. (2015), “Sosyal Medyanın Tüketici Davranışları Üzerine Etkisinin Belirlenmesi”, Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt 17, Sayı 3, 51-69
  • Koç, E. (2013), Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri: Global Ve Yerel Yaklaşım, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Mayfıeld, A. (2008), What is Social Media, iCrossing, e-kitap, http://www.icrossing.co.uk/fileadmin/uploads/eBooks/What_is_Social_Media_iCrossing_ebook.pdf, ErişimTarihi: 02.07.2016.
  • Mislove, A. vd. (2007), “Measurementand Analysis of Online Social Networks”, IMC’07: Proceedings of the 7th ACM SIGCOMM Conference on Internet Measurement, San Diego.
  • Odabaşı, Y. ve Barış, G. (2004), Tüketici Davranışı, Kapital Medya Yayınları, İstanbul.
  • Tercan, H. (2016), “Tüketici Davranışları Açısından Reklamın Rolü: Özel Okul Reklamlarına Yönelik Tüketici Tutumları Üzerine Bir Araştırma”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Vural Akıncı, Z.B. ve Bat, M. (2010), “Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma”, Journal of Yasar University, 20(5), 3348‐3382
Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİM BİRİMLERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI İLE İLGİLİ MEVZUAT VE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZ

Handan ERTAŞ

REPRODUCTION OF IDEOLOGY IN THE NEWS; THE CASE OF PARIS ATTACK IN THE TURKISH PRESS

Hülya Anakız ERTÜRK, M. Evrim GÜLSÜNLER

BİLGİ PAYLAŞMA DAVRANIŞININ SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA İNCELENMESİ

Arzu KURŞUN, İsmail SEVİNÇ

6360 SAYILI YASA İLE KÖY YÖNETİMİNDEN MAHALLE YÖNETİMİNE GEÇİŞ SONRASI ETKİN HİZMET SUNUMUNA İLİŞKİN MUHTARLARIN GÖRÜŞÜ: SİLİFKE KÖYLERİ ÖRNEĞİ*

Mehmet GÖKÜŞ, Hakan ALPTÜRKER

ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN DÜŞÜK VE YÜKSEK BAĞLAMLI İLETİŞİM TARZLARI ÜZERİNE ETKİSİ: KAFE ÇALIŞANLARI ÜZERİNE ÇALIŞMA

Hamza KANDEMİR, İbrahim TEKELİ, Kürşat ÖZDAŞLI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN ÇEŞİTLİ PERFORMANS GÖSTERGELERİ İLE İLİŞKİSİ

Hasan BÜLBÜL, Ayşe TOPAL, Arzum BÜYÜKKEKLİK, Ömür DEMİRER

YENİ BİR PAZARLAMA YAKLAŞIMI OLARAK NÖROPAZARLAMA ÜZERİNE KURAMSAL BİR ARAŞTIRMA

V. Özlem AKGÜN, Gözde S. ERGÜN

AVRUPA SOSYAL MODELİ ve TÜRKİYE’DEKİ SOSYAL POLİTİKALARIN TARİHSEL BAĞLAMDA KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ

Erol TURAN, Emre AYDİLEK, Alper Tunga ŞEN

ÖRGÜT İÇİ FAKTÖRLERİN YENİLİK VE YARATICILIK PERFORMANSINA ETKİSİ: HİZMET SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Rifat İRAZ, İsa ALTINIŞIK

KONYA BEYHEKİM DEVLET HASTANESİNDE GÖREV YAPAN SAĞLIK PERSONELİNİN KENDİNİ İŞE KAPTIRMA DURUMLARININ BELİRLENMESİ

Musa ÖZATA, Çetin BEBE, Fadime OFLAZ, Engin DURUKAN