300 W İNVERTER DEVRESİ TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ

Bu çalışmada, rüzgâr türbininden elde edilen DC gücü AC güce dönüştürmek için tek fazlı köprü tipi gerilim beslemeli 300 W gücünde bir inverter tasarlanmış ve yapımı gerçekleştirilmiştir. Sistem, kontrol devresi, MOSFET sürücü katı ve köprü inverter katından oluşmaktadır. Kontrol devresinde bulunan PIC16F877 mikrodenetleyicisi ile inverter çıkış gerilimi ve frekansı, 220 V 50 Hz olacak şekilde darbe genişlik modülasyonu (PWM) sinyalleri üretilmiştir. Sürücü katında ise MOSFET’leri sürmek için IR2113 sürücü entegresi kullanılmıştır. IR2113, kontrol sinyalini MOSFET’i sürecek şekilde yükseltir, aynı zamanda MOSFET kontrol devresini yüksek gerilim seviyesinde bulunan köprü inverter katından elektriksel olarak yalıtır. Köprü inverter katı ise IRFP064N serisi MOSFET’lerin birbirine bağlanması ile oluşmaktadır. Yapılan bu çalışmada düşük güç ihtiyacı olan uygulamalar için bir inverter tasarımı yapılmış ve gerçekleştirilmiştir.

___

  • [1] M. G. Özkaya, H. İ. Variyenli ve S. Uçar, «Rüzgar Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretimi ve Kayseri İli İçin Çevresel Etkilerin değerlendirilmesi,» Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, cilt 29, no. 1, pp. 1-20, 2008.
  • [2] H. G. Park, S. H. Jang, D. C. Lee ve H. G. Kim, «Low-Cost Converters for Micro wind Turbine Systems using PMSG,» The 7th Int. Conf. On power Electronics, pp. 483-487, 2007
  • [3] R. Akkaya ve A. A. Kulaksız, «Solar and Wind Energy Applications of Power Electronics,» III. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu, cilt 1, pp. 329-336, 2000.
  • [4] T. Boutot ve L. Chang, «Development of a Single-Phase Inverter for Small Wind Turbines,» IEEE Canadian Conf. on Elect. and Comp. Eng., pp. 305-308, 1998.
  • [5] R. Bharanikumar ve A. N. Kumar, «Analysis of Wind Turbine Driven PM Generator with Power Converters,» Int. Journal of Comp. and Elect. Eng., cilt 2, no. 4, pp. 766-769, 2010.
  • [6] S. Çamur, B. Arifoğlu, E. Beşer ve E. K. Beşer, «Bir Faz Beş Seviyeli İnverter Tasarımı ve Uygulaması,» Elektrik-Elektronik-Bilgisayar Mühendisliği Sempozyumu, 2006.
  • [7] N. Aphiratsakun, S. R. Bhaganagarapu ve K. Techakittiroj, «Implementation of a Single-phase Unipolar Inverter Using DSP TMS320F241,» AU J.T., cilt 8, no. 4, pp. 191-195, 2005.
  • [8] M. Sarıtaş, M. T. Aydemir ve A. Dalbaz, «700 VA Kesintisiz Güç Kaynağı Devresinin Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi,» Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der., cilt 17, no. 1, pp. 33-42, 2002.
  • [9] T. Köroğlu, A. Teke, K. Ç. Bayındır ve M. Tümay, «Güneş paneli Sistemlerinin Tasarımı,» elektrik mühendisliği, cilt 439, 2010.
  • [10] E. Erdem, «5 kW Trafolu Tek Faz Kısa Devre Korumalı İnverter Tasarımı,» Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü - Yüksek Lisans Tezi, 2014.
  • [11] A. Toprak, «Elektrik Üretimi için Düşük Güçlü Rüzgar Enerji Sistemi Tasarımı,» Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü - Yüksek Lisans Tezi, 2011.
Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİLGİ PAYLAŞMA DAVRANIŞININ SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA İNCELENMESİ

Arzu KURŞUN, İsmail SEVİNÇ

ÖRGÜT İÇİ FAKTÖRLERİN YENİLİK VE YARATICILIK PERFORMANSINA ETKİSİ: HİZMET SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA

Rifat İRAZ, İsa ALTINIŞIK

ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN DÜŞÜK VE YÜKSEK BAĞLAMLI İLETİŞİM TARZLARI ÜZERİNE ETKİSİ: KAFE ÇALIŞANLARI ÜZERİNE ÇALIŞMA

Hamza KANDEMİR, İbrahim TEKELİ, Kürşat ÖZDAŞLI

GAYRİMENKULLERDE EMLAK VERGİSİ MATRAH DEĞERİ İLE PİYASA DEĞERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLARIN ARAŞTIRILMASI VE KONYA MERAM ÖRNEĞİ

Naci BÜYÜKKARACIĞAN

TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİM BİRİMLERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI İLE İLGİLİ MEVZUAT VE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZ

Handan ERTAŞ

YENİ BİR PAZARLAMA YAKLAŞIMI OLARAK NÖROPAZARLAMA ÜZERİNE KURAMSAL BİR ARAŞTIRMA

V. Özlem AKGÜN, Gözde S. ERGÜN

KONYA BEYHEKİM DEVLET HASTANESİNDE GÖREV YAPAN SAĞLIK PERSONELİNİN KENDİNİ İŞE KAPTIRMA DURUMLARININ BELİRLENMESİ

Musa ÖZATA, Çetin BEBE, Fadime OFLAZ, Engin DURUKAN

REPRODUCTION OF IDEOLOGY IN THE NEWS; THE CASE OF PARIS ATTACK IN THE TURKISH PRESS

Hülya Anakız ERTÜRK, M. Evrim GÜLSÜNLER

6360 SAYILI YASA İLE KÖY YÖNETİMİNDEN MAHALLE YÖNETİMİNE GEÇİŞ SONRASI ETKİN HİZMET SUNUMUNA İLİŞKİN MUHTARLARIN GÖRÜŞÜ: SİLİFKE KÖYLERİ ÖRNEĞİ*

Mehmet GÖKÜŞ, Hakan ALPTÜRKER

KONYA İLİ’NİN KONGRE TURİZMİ POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Betül GARDA, Ali KURNAZ, Hasan AVCI